Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Vazelin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
21.01.2022

Vazelin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Herkesin evinde bulunan ancak faydalarından pek de haberdar olunmayan vazelin; tırnaklardan saça ciltten çatlaklara pek çok konuda faydası bulunan bir katı formlu kremdir diyebiliriz. Genelde banyo sonrası ya da ciltte kurumalar olduğunda kullanılan vazelin ne işe yarar, nelere iyi gelir, hangi yaş aralıklarında kullanılır, tüm bu konulara bu yazıda değindik. Ancak bunlardan önce vazelinin kısa bir tanımını verelim isteriz. İlginç hikayesiyle vazelin nedir, öğrenmeye hazır mısınız? Buyurun, yazımızın devamını okumaya!

Vazelin Nedir?

Vazelinin oldukça sıra dışı bir buluş hikayesi var. 19. yüzyılın ortalarında kerosen ticareti yapan bir tüccar, petrol kuyularına gidiyor ve orada bir maddenin işçilerin ayaklarına yapıştığını fark ediyor. Bu yapışkan ve parafine benzeyen madde iş pompalarını tıkayarak işçilerin işini yapmasına engel olurken bir yandan da ayaklarındaki yaralara, ilginç bir şekilde, iyi geliyor. Amerikalı tüccar, bu maddeyi bir kavanoza doldurarak örnekler alıyor ve araştırmak üzere geldiği yere geri dönüyor. Tüccar, üzerinde aylarca çalışarak bu maddeyi petrolde ayrıştırmayı başarıyor. Maddenin yaralara gerçekten iyi geldiğini gördükten sonra da bunun pazarlaması ve satışı için kolları sıvıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından over-the-counter (OTC) yani tezgah üstü satış ürünü olarak onaylanan vazelin, hidrokarbonların yarı katı karışımı olarak o günden itibaren satışa sunulmakta.

Vazelin nedir, artık biliyoruz. Sırada, bu mucizevi maddenin faydaları var. Bakalım, vazelin nelere iyi gelirmiş.

Vazelinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda da belirtildiği üzere vazelinin faydaları saymakla bitmez. Sahip olduğu yarı katı formun aksine ciltle temas ettiğinde yumuşayarak ciltteki yağ oranını dengeleyen bu ürün cilt, saç ve tırnaklara oldukça iyi gelen bir formüle sahip. Gelin, vazelinin faydalarına daha yakından bakalım.

Vazelin Cilde Faydaları

Vazelin faydaları nelerdir, diye sorulduğunda akla ilk cilde olan yararları geliyor kuşkusuz. İçeriğinin yağlarca zengin oluşu sebebiyle vazelin cilde faydaları oldukça fazla. Saymaya başlayalım.

  • Ciltteki nemi hapseder ve cilt kuruluğunu düzenli kullanımda azaltmaya destek olur.
  • Ciltte meydana gelmiş küçük kesik ve sıyrıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Çatlak dudakları nemlendirerek eski formuna kavuşmasını destekler.
  • Yüzdeki makyajın temizlenmesini sağlar.
  • Ciltteki gül ve sedef hastalıklarını iyileştirmede alternatif bir yardımcı görevi görür.
  • İçindeki doğal mineraller sayesinde yaşlanma karşıtı işlev görür.
  • Daha gergin bir görüntü elde etmenize olanak tanır.

Gördüğünüz gibi, cilt bakımında oldukça fazla yararı olan vazelin, formülündeki doğal yağlar ve minerallerle cildin beslenmesinden nemlendirilmesine kadar pek çok konuda yardımcı. Ancak vazelini yüzde kullanacaksanız şu noktalara dikkat etmenizde fayda var:

  • Yüzünüzde sivilce oluşumu yaygınsa, vazelini yüzünüzde kullanmamanızda fayda var. Zira vazelin oldukça yağlı bir formdadır ve yüzünüzdeki yağlanmayı artırarak akne oluşumunu tetikleyebilir.
  • Hassas cilt yapısına sahip olanların, vazelini yüzüne uygulamadan önce bir dermatoloğa başvurmasında fayda var.
  • Eğer kuru ya da çok kuru cildiniz yoksa, vazelini her gün kullanmaktan kaçının. Aksi halde yüzünüzdeki yağlanmayı artırabilirsiniz.

Böylece, vazelinin cilde faydalarını tamamladık. Sırada tırnaklar var.

Vazelin

Vazelinin Tırnaklara Faydaları

Ciltten sonra vazelinin iyi geldiği bir diğer vücut bölgesi, tırnaklar. Vazelinin tırnaklara faydaları da tıpkı cilde faydaları gibi oldukça fazla.

Düzgün ve sağlıklı görünen tırnaklar, ancak ve ancak düzenli bakımla mümkün. Tırnak bakımı için güzellik salonlarına gitmenize gerek yok; bu bakımı evde kendiniz de pekala yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan bir kutu vazelin, tırnak törpüsü ve tırnak eti makası. Tüm bunlar varsa, gerisi sizin el becerinize kalmış. Haftada bir ya da iki haftada bir banyo sonrası tırnaklarınız yumuşamışken, bunları kullanarak tırnak bakımınızı başarılı biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Gelin, şimdi vazelin tırnak uzatır mı, vazelinle tırnak bakımı nasıl yapılır, vazelin tırnakları besler mi, sorularının yanıtını hep birlikte öğrenelim.

  • Vazelin tırnakların ihtiyacı olan nem dengesini sağlar.
  • İçeriğindeki doğal yağlarla tırnakları besler.
  • Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır.
  • Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur.
  • Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
  • Tırnakları beslediği için onların hızlı uzamasını da sağlar.

Vazelinin Saça Faydaları

Balmumu ve mineral yağ karışımı olan bu mucizevi hidrokarbon madde, kozmetik sektöründe oldukça yaygın biçimde kullanılıyor. Tüm bunların yanı sıra vazelinin saça faydaları da son derece fazla. Peki, vazelin saça iyi gelir mi? Bu soruyu yazımızın bu bölümünde bulabilirsiniz.

  • İçeriğindeki doğal yağlar sayesinde saçların yumuşamasını sağlar.
  • İşlem görmüş saçların ihtiyacı olan nem dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Saçlardaki kırıkları giderir.
  • Formülündeki yağlar ve mineraller sayesinde saçların ve saç köklerinin beslenmesine olanak tanır.
  • Pek çok saç bakım ürünü içinde bulunarak saçların temizlenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur.
  • Elektriklenen saçları yatıştırır.
  • Saç derisini nemlendirerek o bölgedeki kuruluğu giderir. Böylece derideki pul pul dökülmelerin önüne geçer.
  • Saça yapışan sakızın ya da yapışkan maddelerin temizlenmesini sağlar.
  • Saçın uzamasına destek olur.

Tüm bu bilgilerden sonra vazelin saça nasıl uygulanır, konusuna da bir bakalım mı?

Vazelin

Vazelin Saça Nasıl Uygulanır?

Vazelin, oldukça katı bir forma sahip olduğu için saça sürülmeden önce birkaç adıma dikkat etmekte fayda var. Zira bu ürünü direkt saça uygularsanız, saç diplerinde tıkanıklığa sebebiyet verebileceği için amaçladığınız sonucu elde ederken saçınıza zarar verebilirsiniz. Bu sebeple;

  • Vazelini saçınıza uygulamadan önce ürünü benmari usulü eritin. Bunun için saçınızın yoğunluğuna göre 1-2 yemek kaşığı vazelini cam şişeye ya da kaseye koyun ve bu kaseyi de sıcak su koyduğunuz bir tencerenin üzerine yerleştirin. Buradaki önemli nokta kasenin suyla temas etmemesi. Kasedeki vazelin, su buharıyla sıvılaşacak.
  • Vazelinin içine su damlalarının gelmediğinden emin olun.
  • Sıvı hale gelen vazelini haftada 1-2 defa saç tellerine ve diplerine sürün.

Bebeklerde Vazelin Ne İşe Yarar?

Vazelin sadece yetişkinlerde değil, bebek ve çocuklarda da son derece etkili bir krem. Bebeklerin cildi, bildiğiniz üzere, son derece hassas. Bu sebeple dış etkenlerden çok çabuk etkilenebiliyor. Onların teninde meydana gelen kuruluk ya da kızarıklık gibi şikayetler için vazelini kullanabilirsiniz. Bakalım, bebeklerde vazelin ne işe yarar.

  • Düzenli kullanıldığında cildi nemlendirir ve yumuşatır.
  • Ciltteki kesiklere iyi gelir.
  • Mentollü vazelin, bebeklerin soğuk algınlığı yaşadığı dönemlerde, gece topuk kısımlarına sürülerek rahatlamalarına yardımcı olur.

Tüm bu faydalarına ek olarak, her üründe olduğu gibi vazelinin de gereğinden fazla kullanıldığı zamanlarda istenmeyen etkileri olabilir. Siz de bu olumsuz sonuçları yaşamamak için şu konulara özen göstermelisiniz.

  • Yağlı ciltlerde akne sorunları görülebilir.
  • Cilde uygulandıktan hemen sonra güneşe maruz kalındığında, cilt lekelerine sebebiyet verebilir.
  • Sürekli kullanıldığında ciltte biriken yağ, gözenekleri tıkayarak cildin nefes almasını engelleyebilir.
  • Gebelik döneminde kullanımı hekimlerce önerilmiyor.
  • Gözle temas etmemesi gerekiyor.

Peki, eğer kendi vazelininizi kendiniz yapmak isterseniz, bu mümkün mü?

Evde Vazelin Yapımı İpuçları

Siz de evinizde kendi doğal vazelininizi yapmak isterseniz, bunu birkaç malzemeyle kolayca halledebilirsiniz. Bunun için gerekenler:

  • 1/2 çay bardağı Hindistan cevizi yağı
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı balmumu
  • Birkaç damla nane yağı

İlk olarak Hindistan cevizi yağı ve balmumunu bir tencerede eritmekle işe başlıyoruz. Bunlar eridikten sonra, karışıma zeytinyağımızı ilave ediyoruz. Son olarak nane yağını da ekleyerek doğal vazelin formülümüze kavuşuyoruz. İşte bu kadar! Tabi bu şekilde hazırladığınız vazelini kısa süre içinde tüketmeniz gerekecek. Eğer bu şekilde doğal ürünlerden yanaysanız, Saçınızı Doğal Olarak Uzatmak için 10 İpucu konulu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.