Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Peeling Önerileri
06.04.2022

Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Peeling Önerileri

Eksfoliyasyon terimini hiç duymadıysanız, bu kelimenin rutin cilt bakımınızdaki yerini ve önemini es geçiyorsunuz demektir. Ciltteki ölü derilerin kimyasal, fiziksel ve doğal yollarla atılması işlemine verilen bir isim olan bu kelime, günlük hayatta peeling olarak geçiyor. Cildinizin düzenli olarak temizlenmesine yardımcı olan peeling nedir nasıl yapılır, sorularının cevabını ise bu yazımızda derinlemesine bulabilirsiniz. Cilt tipine göre farklı ürünler ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen bu uygulamanın ayrıntıları için yazının devamını okumanız yeterli. Peeling nedir ne işe yarar, gelin hep birlikte öğrenelim.

Peeling
Vücut Peeling ve Maskeleri Keşfet!

Alışverişe Başla

Peeling Nedir?

Yukarıda da bahsedildiği üzere peeling ciltteki ölü derilerden kurtulmamız için gerekli altyapıyı sağlayan bir uygulama. Bu uygulamayı birçok farklı ürünle gerçekleştirebiliriz. Kimyasal, fiziksel ve doğal peeling çeşitlerini detaylandıracağımız bu bölümde rutin cilt temizleme bakımınıza dair büyük katkılar bulacağınız kesin. Uygulamaya başlamadan önce cilt tipinizi belirlemenizin önemli olacağını bir kere daha hatırlatmak isteriz. Hazırsanız cilt tipine göre peeling çeşitleri ile başlayalım!

Kuru Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling uygulamasını, satın aldığınız ürünlerle evde kendiniz de yapabileceğiniz gibi, bu konuda bir uzmana da başvurabilirsiniz. Eğer cildiniz nemden uzak, kuru bir ciltse bunun için seçeceğiniz peeling ürünlerinin de buna uygun olması gerekiyor. Örneğin kuru ciltler için peeling uygulamasında alkol bazlı ürünlerden kaçınılmalı. Zira bu ürünler ciltteki nemi azaltacağı için cilt dokusunun daha fazla kurumasına yol açabilir. Bunlar yerine Hindistan cevizi yağı, shea yağı ya da seramid içerikli peeling ürünlerine yönelmeniz, cildinizin sağlığı açısından yararlı olacaktır. Ayrıca kuru cilt için peeling uygulaması haftada en fazla bir ya da iki kere tekrarlanmalı. Aksi halde ciltteki dehidrasyon artabileceği için işlem sonucunuz başarısız olacaktır.

Peeling

Yağlı Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Kuru ciltlerin aksine yağlı ciltler daha esnek ve sarkmaya müsait bir yapıya sahip. Dolayısıyla kuru ciltler için kullanılması önerilmeyen alfa ya da beta asitleri, salistik asit veya glikolik asit içeren peeling ürünlerini, yağlı cildinizde kullanabilirsiniz. Bu cilt tipinin toleransı yüksek olduğu için peeling uygulamasını haftada beş kereye kadar tekrarlamanızda bir sakınca yok. Yağlı ciltler için peeling uygulama sonrası cildinize uygun bir nemlendirici kullanmayı da ihmal etmeyin!

Karma Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Bazı kısımlarda yağlı bazı kısımlarda kuru olan bir teniniz varsa, "karma cilt tipi"ne sahip olduğunuz söylenebilir. Karma ciltler için peeling genellikle T bölgesine uygulanıyor. Zira bu cilt tipine sahip kişilerin T bölgesi yağlı, yanakları ise kurudur. Dolayısıyla peeling yaparken yanak bölgesine daha çok nemlendirici kullanmanızda fayda var. Böylece kuru kısımlardaki nem oranını artırarak cildi eşitleyebilirsiniz.

Normal Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Nem ve yağ oranı dengede olan cilt tipi ise normal cilt olarak tanımlanmakta. Normal ciltler için peeling uygulamasını haftada iki ya da üç kere tekrarlamak mümkün. Ezilmiş kayısı çekirdeği yağı, granül şeker ve hafif asit içeren peeling ürünleri ve bir fırça yardımıyla uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling nedir ve farklı cilt tiplerinde hangi ürünlerle uygulanır sorularının cevaplarını verdikten sonra, uygulamanın ipuçlarına geçebiliriz. Eğer işlemi evde kendiniz uygulayacaksanız, bazı adımlara özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bunları, "Peeling nasıl yapılır?" sorusunun cevabı olarak aşağıda görebilirsiniz.

  • Ciltteki ölü derilerden arınma işlemi olan peeling öncesi cilt gözeneklerinin açılması iyi olacaktır. Bunun içinse ılık bir duş gibisi yok. Sadece 10 dakikalık bir duş sonrası uygulamaya geçebilirsiniz.
  • Eğer duş için zamanınız ve enerjiniz yoksa, sorun değil. Buhar banyosu da işinizi epey görecektir. Yüzünüze birkaç dakika boyunca buhar banyosu yaptırarak cilt gözeneklerinin açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Peeling ürününü son derece hassas olan dudak ve göz çevrenizin dışında kalan yerlere uygulamaya dikkat edin.
  • Cilt tipinize uygun bir peeling ürünü seçtikten sonra nemlendiricinizi de yanınızda bulundurun.
  • Uygulama esnasında parmaklarınızı dairesel hareketlerle yüzünüzde gezdirmeniz masaj etkisi yaratacağı için oldukça faydalı.
  • Yüze uygulanan peeling maskesi 5 dakikanın ardından ılık suyla yıkanarak çıkarılmalı.
  • Şimdi sıra nemlendiricide. Peeling uygulamasının ardından cildinize uygun bir nemlendirici krem ya da losyonla ciltteki nem dengesini koruyabilirsiniz.
  • Peeling'in sadece yüze değil ayaklar, dirsekler, boyun ve diğer vücut bölgelerine de uygulanabileceğini hatırlatmak isteriz.

Kimyasal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Adından da anlaşılabileceği üzere kimyasal peeling, ciltteki ölü üst tabakanın giderilmesi için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulanması üzerine kurulu bir uygulamadır. Bu uygulama daha çok ciltteki renk değişiklikleri ve yara izleriyle mücadelede kullanılıyor. Ciltteki sorunun türüne göre farklı derinliklerde kimyasal peeling uygulaması mevcut. Ancak her birinin etki süresi de birbirinden farklı. Hafif, orta ve derin kimyasal peeling işlemleri sonucunda cildiniz çok daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünüyor.

Peeling

Fiziksel Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling uygulamasının aksine fiziksel peeling'de ciltteki ölü deriler fiziksel yollarla ciltten atılıyor. Fırça, sünger, ponza taşı ya da bez, fiziksel peeling uygulamak istediğinizde kullanabileceğiniz araçlardan. Bu peeling'i hiperpigmentasyon, akne, açık gözenek, kırışıklık veya cilt pürüzlerini gidermek için, uygun bir yaşlanma karşıtı ürünle birlikte kullanabilirsiniz. Ayrıca fiziksel peeling sıvı azot ya da kuru buz kullanılarak da gerçekleştirilmekte.

Doğal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir karışımla peeling'inizi kendiniz de pekala yapabilirsiniz. Doğal peeling olarak adlandırılan bu uygulamada domates, patates, zeytinyağı, kahve, şeker gibi temel gıda maddelerini cilt tipinize uygun olarak ve belli miktarlarda karıştırmanız yeterli. Bu malzemelerden oluşan peeling maskesini haftada 1 veya 2 kez yüzünüze uygulayın ve farklı kendi gözlerinizle görün! Tabi doğal peeling uygulaması sadece yüzeysel peeling için önerildiğini unutmayın. Daha derin cilt tabakalarına peeling yapmak için bir uzmandan destek almak şart!

Aşağıda, her evde bulunabilen malzemelerle hazırlanan bir peeling maskesi tarifi göreceksiniz. Bunu belli aralıklarla düzenli olarak uyguladığınızda ciltteki ölü derileri önemli ölçüde azaltmak mümkün.

Peeling Maskesi için 3 Doğal Tarif

Geldik yazının en heyecanlı kısmına: Peeling maskesi tarifi. Bu aşamada kendi kendinizin güzellik uzmanı olmaya hazır olun! Sadece birkaç malzemeyle cildinizi canlandırabilir, aydınlatabilir ve daha pürüzsüz gösterebilirsiniz. Evde peeling önerilerinden oluşan bu kısımda 3 farklı tarif göreceksiniz. Bunlar:

  • Kahve Peelingi
  • Şeker Peelingi
  • Karbonat Peelingi

Canlandırıcı Kahve Peelingi Tarifi

Türk kahvesinin doğasında enerji vermek ve canlandırmak zaten var. Bunun yüzümüze aktarmanın zamanı geldi. Üstelik ihtiyacınız olan malzemeler de her evde olan ürünler: Türk kahvesi telvesi, zeytinyağı ve bal. Önce Türk kahvenizi güzelce pişirip afiyetle içiyorsunuz. Kahvenin telvesinden 1 tatlı kaşığı alıp birkaç damla zeytinyağı ve 1 çay kaşığı balla karıştırıyorsunuz. Bu karışımdaki kahve telvesi cildi uyaracak, zeytinyağı ve bal da nemlendirme işlemini tamamlayacak. Yüzünüzü yıkadıktan sonra bu macun kıvamındaki karışımı yüzünüze nazikçe yayıyorsunuz. Bastırmadan masaj yapmanızda fayda var. Birkaç dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkıyorsunuz. İşte bu kadar! Haftada bir defa uygulayabilirsiniz.

Pürüzsüzleştirici Şeker Peelingi Tarifi

En sevdiğimiz tatlar arasındaki şeker, bu defa cildinize iyi gelecek. Özellikle dudaklara uygulanan bu peeling türünde şekerin yanı sıra, zeytinyağı ve bal yine sahnede. Tüm malzemeleri güzelce karıştırarak kıvam aldırıyoruz. Eğer karışım sulu olursa biraz daha şeker eklemenizde sakınca yok. Hafifçe bastırarak dudaklarınıza masaj yapın. Kendinize hakim olamıyorsanız, tamamını yememek şartıyla peeling’in tadına bakabilirsiniz! Daha sonra durulayın. Son olarak uygun bir dudak nemlendiricisiyle işlemi sonlandırın.

Peeling

Beyazlatıcı Karbonat Peelingi Tarifi

Karbonatın dişlerdeki beyazlatıcı etkisini bilmeyen yoktur. Bu tarif sayesinde ciltteki kararmalar için de karbonattan faydalanabileceğinizi öğreneceksiniz. Gerekli malzemeler:

  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • Birkaç damla limon

Tüm bu malzemeleri karıştırarak başlayın. Karışımı cilt kararması olan bölgeye güzelce sürün. Eğer yüzünüze uyguluyorsanız, göz çevresi ve dudak kenarlarından uzak tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Bu karışımdaki tüm malzemelerin ayrı ayrı görevleri var. Zeytinyağı nemlendirici etki bırakırken, limon sivilce ve akneleri tamir ediyor, karbonat ise lekelerle savaşıyor. Kısacası bir taşla üç kuş! Haftada bir ya da ayda bir defa uygulayabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak cilt bakımınızı en doğru şekilde yapmak için ”Cilt Bakımında Sık Yapılan 5 Hata” konulu yazımızı okuyarak çok değerli bilgiler edinebilirsiniz. Bizden söylemesi!

Blog Son Eklenenler
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın

Saç Bakım Tüyoları

Saçlar, kişisel bakımın ve güzellik algısının en önemli unsurlarından biridir. Özellikle ince telli saçlar, hacim ve dolgunluk kazandırmak adına doğru teknik ve ürünlerin seçilmesi gerektiren bir yapıya...

Devamını Oku
04.12.2024
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Cildiniz, sağlığınızın ve genel iyiliğinizin aynasıdır. Ancak, her cilt tipi farklı özellikler gösterir ve bu yüzden cildinizi doğru analiz etmek, uygun bakım

Devamını Oku
29.11.2024
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları

Saç Bakım Tüyoları

Renkli saçlar, kişisel tarzınızı yansıtmanın en etkili yollarından biridir. Ancak parlak ve canlı renklerin uzun süre korunabilmesi için özel bakım gerektiğini unutmamak

Devamını Oku
22.11.2024
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Günümüzde pek çok kişi, özellikle de mevsim geçişlerinde, boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerin başında ise hem pratik hem de etkili bir çözüm olan pastiller gelir...

Devamını Oku
07.11.2024
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Saç Bakım Tüyoları

Kıvırcık saçlar, bakım rutinleri ve doğru ürün seçimlerinin önemiyle benzersizdir. Bu rehberde, kıvırcık saçların bakım yolculuğunda ihtiyacınız olan her şeyi öğreneceksiniz. Kıvırcık saç tipine özgü temel bakım adımlarından...

Devamını Oku
30.10.2024
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren bir antioksidan olan astaksantin, doğal bir pigment olarak dikkat çekmektedir. Peki, astaksantin nedir ve sağlığımız için neden bu kadar önemlidir?  

Devamını Oku
23.10.2024
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Cranberry, son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren mucizevi bir meyve olarak dikkat çekiyor. Peki, bu kırmızı renkli, küçük ve ekşi meyve hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?  

Devamını Oku
17.10.2024
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

B vitamini, sağlık ve esenlik için kaçınılmaz olan temel besin öğelerinden biridir. Ancak birçok insan, bu hayati vitamini yeterince alıp almadığı konusunda ne kadar bilgi sahibi?

Devamını Oku
10.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.