Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Peeling Önerileri
06.04.2022

Peeling Nedir? Nasıl Yapılır? Peeling Önerileri

Eksfoliyasyon terimini hiç duymadıysanız, bu kelimenin rutin cilt bakımınızdaki yerini ve önemini es geçiyorsunuz demektir. Ciltteki ölü derilerin kimyasal, fiziksel ve doğal yollarla atılması işlemine verilen bir isim olan bu kelime, günlük hayatta peeling olarak geçiyor. Cildinizin düzenli olarak temizlenmesine yardımcı olan peeling nedir nasıl yapılır, sorularının cevabını ise bu yazımızda derinlemesine bulabilirsiniz. Cilt tipine göre farklı ürünler ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen bu uygulamanın ayrıntıları için yazının devamını okumanız yeterli. Peeling nedir ne işe yarar, gelin hep birlikte öğrenelim.

Peeling
Vücut Peeling ve Maskeleri Keşfet!

Alışverişe Başla

Vücut Peeling
Vücut Peeling ve Maskeleri Keşfet!

Alışverişe Başa

Peeling Nedir?

Yukarıda da bahsedildiği üzere peeling ciltteki ölü derilerden kurtulmamız için gerekli altyapıyı sağlayan bir uygulama. Bu uygulamayı birçok farklı ürünle gerçekleştirebiliriz. Kimyasal, fiziksel ve doğal peeling çeşitlerini detaylandıracağımız bu bölümde rutin cilt temizleme bakımınıza dair büyük katkılar bulacağınız kesin. Uygulamaya başlamadan önce cilt tipinizi belirlemenizin önemli olacağını bir kere daha hatırlatmak isteriz. Hazırsanız cilt tipine göre peeling çeşitleri ile başlayalım!

Kuru Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling uygulamasını, satın aldığınız ürünlerle evde kendiniz de yapabileceğiniz gibi, bu konuda bir uzmana da başvurabilirsiniz. Eğer cildiniz nemden uzak, kuru bir ciltse bunun için seçeceğiniz peeling ürünlerinin de buna uygun olması gerekiyor. Örneğin kuru ciltler için peeling uygulamasında alkol bazlı ürünlerden kaçınılmalı. Zira bu ürünler ciltteki nemi azaltacağı için cilt dokusunun daha fazla kurumasına yol açabilir. Bunlar yerine Hindistan cevizi yağı, shea yağı ya da seramid içerikli peeling ürünlerine yönelmeniz, cildinizin sağlığı açısından yararlı olacaktır. Ayrıca kuru cilt için peeling uygulaması haftada en fazla bir ya da iki kere tekrarlanmalı. Aksi halde ciltteki dehidrasyon artabileceği için işlem sonucunuz başarısız olacaktır.

Peeling

Yağlı Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Kuru ciltlerin aksine yağlı ciltler daha esnek ve sarkmaya müsait bir yapıya sahip. Dolayısıyla kuru ciltler için kullanılması önerilmeyen alfa ya da beta asitleri, salistik asit veya glikolik asit içeren peeling ürünlerini, yağlı cildinizde kullanabilirsiniz. Bu cilt tipinin toleransı yüksek olduğu için peeling uygulamasını haftada beş kereye kadar tekrarlamanızda bir sakınca yok. Yağlı ciltler için peeling uygulama sonrası cildinize uygun bir nemlendirici kullanmayı da ihmal etmeyin!

Karma Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Bazı kısımlarda yağlı bazı kısımlarda kuru olan bir teniniz varsa, "karma cilt tipi"ne sahip olduğunuz söylenebilir. Karma ciltler için peeling genellikle T bölgesine uygulanıyor. Zira bu cilt tipine sahip kişilerin T bölgesi yağlı, yanakları ise kurudur. Dolayısıyla peeling yaparken yanak bölgesine daha çok nemlendirici kullanmanızda fayda var. Böylece kuru kısımlardaki nem oranını artırarak cildi eşitleyebilirsiniz.

Normal Ciltler için Peeling Nasıl Yapılır?

Nem ve yağ oranı dengede olan cilt tipi ise normal cilt olarak tanımlanmakta. Normal ciltler için peeling uygulamasını haftada iki ya da üç kere tekrarlamak mümkün. Ezilmiş kayısı çekirdeği yağı, granül şeker ve hafif asit içeren peeling ürünleri ve bir fırça yardımıyla uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Peeling Nasıl Yapılır?

Peeling nedir ve farklı cilt tiplerinde hangi ürünlerle uygulanır sorularının cevaplarını verdikten sonra, uygulamanın ipuçlarına geçebiliriz. Eğer işlemi evde kendiniz uygulayacaksanız, bazı adımlara özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Bunları, "Peeling nasıl yapılır?" sorusunun cevabı olarak aşağıda görebilirsiniz.

  • Ciltteki ölü derilerden arınma işlemi olan peeling öncesi cilt gözeneklerinin açılması iyi olacaktır. Bunun içinse ılık bir duş gibisi yok. Sadece 10 dakikalık bir duş sonrası uygulamaya geçebilirsiniz.
  • Eğer duş için zamanınız ve enerjiniz yoksa, sorun değil. Buhar banyosu da işinizi epey görecektir. Yüzünüze birkaç dakika boyunca buhar banyosu yaptırarak cilt gözeneklerinin açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Peeling ürününü son derece hassas olan dudak ve göz çevrenizin dışında kalan yerlere uygulamaya dikkat edin.
  • Cilt tipinize uygun bir peeling ürünü seçtikten sonra nemlendiricinizi de yanınızda bulundurun.
  • Uygulama esnasında parmaklarınızı dairesel hareketlerle yüzünüzde gezdirmeniz masaj etkisi yaratacağı için oldukça faydalı.
  • Yüze uygulanan peeling maskesi 5 dakikanın ardından ılık suyla yıkanarak çıkarılmalı.
  • Şimdi sıra nemlendiricide. Peeling uygulamasının ardından cildinize uygun bir nemlendirici krem ya da losyonla ciltteki nem dengesini koruyabilirsiniz.
  • Peeling'in sadece yüze değil ayaklar, dirsekler, boyun ve diğer vücut bölgelerine de uygulanabileceğini hatırlatmak isteriz.

Kimyasal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Adından da anlaşılabileceği üzere kimyasal peeling, ciltteki ölü üst tabakanın giderilmesi için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulanması üzerine kurulu bir uygulamadır. Bu uygulama daha çok ciltteki renk değişiklikleri ve yara izleriyle mücadelede kullanılıyor. Ciltteki sorunun türüne göre farklı derinliklerde kimyasal peeling uygulaması mevcut. Ancak her birinin etki süresi de birbirinden farklı. Hafif, orta ve derin kimyasal peeling işlemleri sonucunda cildiniz çok daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünüyor.

Peeling

Fiziksel Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling uygulamasının aksine fiziksel peeling'de ciltteki ölü deriler fiziksel yollarla ciltten atılıyor. Fırça, sünger, ponza taşı ya da bez, fiziksel peeling uygulamak istediğinizde kullanabileceğiniz araçlardan. Bu peeling'i hiperpigmentasyon, akne, açık gözenek, kırışıklık veya cilt pürüzlerini gidermek için, uygun bir yaşlanma karşıtı ürünle birlikte kullanabilirsiniz. Ayrıca fiziksel peeling sıvı azot ya da kuru buz kullanılarak da gerçekleştirilmekte.

Doğal Peeling Nedir? Nasıl Yapılır?

Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir karışımla peeling'inizi kendiniz de pekala yapabilirsiniz. Doğal peeling olarak adlandırılan bu uygulamada domates, patates, zeytinyağı, kahve, şeker gibi temel gıda maddelerini cilt tipinize uygun olarak ve belli miktarlarda karıştırmanız yeterli. Bu malzemelerden oluşan peeling maskesini haftada 1 veya 2 kez yüzünüze uygulayın ve farklı kendi gözlerinizle görün! Tabi doğal peeling uygulaması sadece yüzeysel peeling için önerildiğini unutmayın. Daha derin cilt tabakalarına peeling yapmak için bir uzmandan destek almak şart!

Aşağıda, her evde bulunabilen malzemelerle hazırlanan bir peeling maskesi tarifi göreceksiniz. Bunu belli aralıklarla düzenli olarak uyguladığınızda ciltteki ölü derileri önemli ölçüde azaltmak mümkün.

Peeling Maskesi için 3 Doğal Tarif

Geldik yazının en heyecanlı kısmına: Peeling maskesi tarifi. Bu aşamada kendi kendinizin güzellik uzmanı olmaya hazır olun! Sadece birkaç malzemeyle cildinizi canlandırabilir, aydınlatabilir ve daha pürüzsüz gösterebilirsiniz. Evde peeling önerilerinden oluşan bu kısımda 3 farklı tarif göreceksiniz. Bunlar:

  • Kahve Peelingi
  • Şeker Peelingi
  • Karbonat Peelingi

Canlandırıcı Kahve Peelingi Tarifi

Türk kahvesinin doğasında enerji vermek ve canlandırmak zaten var. Bunun yüzümüze aktarmanın zamanı geldi. Üstelik ihtiyacınız olan malzemeler de her evde olan ürünler: Türk kahvesi telvesi, zeytinyağı ve bal. Önce Türk kahvenizi güzelce pişirip afiyetle içiyorsunuz. Kahvenin telvesinden 1 tatlı kaşığı alıp birkaç damla zeytinyağı ve 1 çay kaşığı balla karıştırıyorsunuz. Bu karışımdaki kahve telvesi cildi uyaracak, zeytinyağı ve bal da nemlendirme işlemini tamamlayacak. Yüzünüzü yıkadıktan sonra bu macun kıvamındaki karışımı yüzünüze nazikçe yayıyorsunuz. Bastırmadan masaj yapmanızda fayda var. Birkaç dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkıyorsunuz. İşte bu kadar! Haftada bir defa uygulayabilirsiniz.

Pürüzsüzleştirici Şeker Peelingi Tarifi

En sevdiğimiz tatlar arasındaki şeker, bu defa cildinize iyi gelecek. Özellikle dudaklara uygulanan bu peeling türünde şekerin yanı sıra, zeytinyağı ve bal yine sahnede. Tüm malzemeleri güzelce karıştırarak kıvam aldırıyoruz. Eğer karışım sulu olursa biraz daha şeker eklemenizde sakınca yok. Hafifçe bastırarak dudaklarınıza masaj yapın. Kendinize hakim olamıyorsanız, tamamını yememek şartıyla peeling’in tadına bakabilirsiniz! Daha sonra durulayın. Son olarak uygun bir dudak nemlendiricisiyle işlemi sonlandırın.

Peeling

Beyazlatıcı Karbonat Peelingi Tarifi

Karbonatın dişlerdeki beyazlatıcı etkisini bilmeyen yoktur. Bu tarif sayesinde ciltteki kararmalar için de karbonattan faydalanabileceğinizi öğreneceksiniz. Gerekli malzemeler:

  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • Birkaç damla limon

Tüm bu malzemeleri karıştırarak başlayın. Karışımı cilt kararması olan bölgeye güzelce sürün. Eğer yüzünüze uyguluyorsanız, göz çevresi ve dudak kenarlarından uzak tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Bu karışımdaki tüm malzemelerin ayrı ayrı görevleri var. Zeytinyağı nemlendirici etki bırakırken, limon sivilce ve akneleri tamir ediyor, karbonat ise lekelerle savaşıyor. Kısacası bir taşla üç kuş! Haftada bir ya da ayda bir defa uygulayabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak cilt bakımınızı en doğru şekilde yapmak için ”Cilt Bakımında Sık Yapılan 5 Hata” konulu yazımızı okuyarak çok değerli bilgiler edinebilirsiniz. Bizden söylemesi!

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.