Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Saç Dökülmesini Önleyecek 10 Pratik Bilgi
30.01.2020

Saç Dökülmesini Önleyecek 10 Pratik Bilgi

Saç dökülmesi, genetik faktörler, stres, hormonal bozukluklar ve demir eksikliği gibi faktörler nedeniyle meydana gelmektedir. Özellikle erkekleri etkileyen saç dökülmesi problemi, kadınların da muzdarip olduğu bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Saç dökülmesi, erkek tipi ve kadın tipi olmak üzere genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Erkeklerde daha fazla görülmesinin nedeni, dökülmeye yol açan 5 alfa redüktaz adlı enzimin, erkeklerin vücut yapısında, kadınların vücut yapısına nazaran daha fazla olmasıdır.





Kadın tipi saç dökülmesinin en büyük nedeni genetik faktörlerdir. Bunun sonucunda saç yapısı incelir, güçsüzleşir ve sonunda kelliğe kadar giden bir soruna neden olur. Ayrıca hamilelik, doğum sonrası ve menopoz dönemi gibi süreçlerde de,saç dökülmesinin hızlandığı gözlemlenmiştir.

Saç dökülmesinin her iki cinsiyeti de etkileyen nedenleri arasında vitamin eksikliği, saç kıran, tiroid bezi fonksiyonunda bozulma, kozmetik ürünlerve stres gibi faktörler önemli yer tutmaktadır.

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç teli bulunmaktadır. Yıkanmaya ve taranmaya bağlı olarak günde 100-150 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırı dökülmenin nedeni her ne olursa olsun, doğru bir bakım ile alınacak önlemler, saç dökülmesini önlemeye yardımcı olmaktadır. Yazımızın devamında vereceğimiz 10 saç bakım önerisi ile sağlıklı bir saç yapısına kavuşmamız ve saç dökülmesi problemini yavaşlatmamız mümkündür. Şimdi bu önerilere birlikte göz atalım.

1-DOĞRU BESLENME: Silika,demir, protein ve kalsiyum açısından zengin bir diyet, saç kaybını azaltmaya ve önlemeye yardımcı olmaktadır. Yeşil yapraklı sebzeler, iyi birer mineral kaynağıdırlar. Çiğ yulaf silika deposudur. Demir açısından zengin olan ciğer gibi et ürünleri de saç yapısını güçlendirir. Tam tahıl gevrekleri, yumurta, hurma ve kuru üzüm gibi demir kaynaklarının tüketilmesi, saçları besleyecektir. Saçın doğal yapısında bol miktarda protein bulunduğu için, protein açısından zengin bir diyet uygulamanız, saçlarınızın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Patates, yeşilbiber, kırmızıbiber ve salatalık kabuğu, silika açısından zengindir. Demir emilimini artırmak için, C vitamini içeren sebze ve meyveler, mutlaka sofranızda yer almalıdır. Saç dökülmesi tiroid bozukluğundan kaynaklanıyorsa, A vitamini içeren havuç tüketimi de, saçlar için son derece faydalı olmaktadır.

Sağlıklı Beslenme

2-SAÇ YIKAMA RUTİNİ: Saç tipiniz, yıkama sıklığınızı belirleyen en önemli faktördür. Bazı saç tipleri günlük yıkama gerektirirken, bazıları günaşırı, bazı saç tipleri için ise haftada bir kez yıkanma yeterli olabilmektedir. Saç yıkamak için kullandığınız su çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Saçları yıkarken parmak uçlarınızı kullanmalısınız. Tırnak teması saç derisine zarar verir. Son olarak saçlarınızı iyi bir şekilde durulamalısınız.

3-DOĞRU TARAMA: Saçlarınızı taramaya başlamadan önce küçük bölümlere ayırmalısınız. Bunun için geniş dişli bir tarak kullanabilirsiniz. Daha sonrasında tarama ya da fırçalama yönü, saç kökünden başlayarak, uçlara doğru nazikçe yapılmalıdır. Silikon yerine ahşap fırça tercih etmelisiniz. Saçlarınızı tararken, çekmeyin ve zorlamayın. Fırça kullanacaksanız, saçlarınızın kuru olması gereklidir. Çünkü saçlar ıslakken, en güçsüz olduğu haldedir. Bu yüzden fırça darbeleri, saçların kopmasına neden olabilir. Saçlarda fırça kullanmadan önce mutlaka taranmalıdır.

Doğru Saç Tarama

4-DOĞRU SAÇ KURUTMA: Mümkünse saçları doğal kurumaya bırakmak, her zaman en sağlıklısıdır. Saç kurutma makinesinin yaydığı güçlü ısı, saç tellerinin kırılmasına ve saç derisinin nemini kaybetmesine neden olur. Bu yüzden saç, mat ve cansız görünür. Saç düzleştirici ve fön makinesinden bir süre uzak durduğunuzda, aradaki farkı hissedeceksiniz. Saçlarınızı en doğal hali ile kullanmanız, saç dökülmesi sürecini oldukça yavaşlatacaktır.

5-KORUYUCU BAKIM: Çevresel faktörler saç tellerine zarar vermektedir. Dışarı çıktığınızda, havuza ya da denize gitmeden önce saç kremi uygulamalısınız. Saç kremi, saçınızı güneş, klor, tuzlu su ve kirli hava gibi çevresel faktörlerden koruyacaktır. Ayrıca rüzgârlı ve güneşli havalarda şapka ya da şal gibi aksesuarlar ile saçlarınızı koruyabilirsiniz.

6-DÜZELTİCİ BAKIM: Saçlarınıza en az iki ayda bir uygulayacağınız düzeltici bakım ile daha sağlıklı bir uzama sonucu edebilirsiniz. Bunun için saç uçlarını düzenli olarak kesmek, daha sağlıklı bir saç görünümü kazanmanıza yardımcı olmaktadır.

7-ŞAMPUAN & SAÇ KREMİ SEÇİMİ: Saçları sadece temizleyen ve arındıran, basit şampuanları tercih etmelisiniz. Karmaşık formülü olan pahalı şampuanların saçlarınıza fayda sağlaması kesin değildir. Bu yüzden yumuşak bir şampuan seçin ve daha az sıklıkta yıkamayı deneyin. Saç kremini daima saç uçlarına doğru uygulamalısınız. Aşırı saç kremi kullanımı, saçın kütikül tabakasına zarar vererek, kırılmaya neden olmaktadır. Bazı yeni nesil şampuanlar, saç kalınlaştırıcı bir etkiye sahiptir. Saç telini protein ile kaplayan ve kalınlaşmasını sağlayan bu tip şampuanlar, çoğu saç dökülmesi probleminde olumlu etkiler yaratmıştır.





8-DOĞRU ŞEKİLLENDİRİCİ: Saç stiliniz kişiliğinizin bir yansıması ve bireyselliğinizi ifade etmenin harika bir yoludur. Saç şekillendirici ürünler, genellikle saça zarar veren sert kimyasallar içerirler. Bu tip kimyasallar, saça şekil vermeyi kolaylaştırsa da, saç yapısında hasara neden olmaktadır. Bu yüzden, bitkisel içerikli şekillendirici ürün seçimi, saç sağlığı açısından daha iyi bir tercih olacaktır.

Doğru Şekillendirme

9-UYKUDA BAKIM: Yatmadan önce saçlarınızı tarayın ve toka gibi aksesuarlarla uyumayın. Uykuda hareket ederken bile saçlar kırılabilir. Saten yastık kılıfı tercih etmelisiniz. Pamuklu yastık kılıflarında, saç yastık yüzeyine takılır ve kopar.

Uykuda bakım

10-DOĞRU ÜRÜN SEÇİMİ: Saçlarınız için, saç boyası gibi ürünler seçmeden önce mutlaka denemelisiniz. Ayrıca saç problemleri aynı zamanda bir cilt problemine de işaret edebilmektedir. Örneğin dermatit gibi rahatsızlığı olan bir saç derisinde, uyumlu ve hassas ürünler tercih edilmelidir. Bu yüzden dermatoloğunuza danışmanız yararlı olacaktır.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.