Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Sivilce Neden Çıkar? Sivilceye Ne İyi Gelir? En İyi Sivilce Kremleri Hangileri?
09.03.2022

Sivilce Neden Çıkar? Sivilceye Ne İyi Gelir? En İyi Sivilce Kremleri Hangileri?

Cilt problemleri arasında herkesin mutlaka deneyimlediği sivilceler ya da diğer adıyla akneler, pek çok farklı sebeple ortaya çıkabiliyor. Cilt yatkınlığına ek olarak hava kirliliği, cilt yağlanması, bazı yiyecek ya da içecekler, fazla şeker tüketimi, cilt kaşınması ya da çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız yumuşatıcılar ciltte sivilce oluşumuna sebebiyet veren etkenler arasında. Bu yazımızda cildin farklı bölgelerinde çıkan sivilcelerin nedenlerine bakıyoruz. Ancak daha öncesinde sivilce nedir, sorusunun yanıtını vermekle işe başlayalım, sonrasında en yaygın sivilce çıkma nedeni ya da nedenlerini inceleyeceğiz.

Narecza'nın Seçimi:

Sivilce Nedir?

Aslında sivilce denen durum, ciltteki kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması olarak tanımlanıyor. Eğer cildiniz çok yağlıysa, yani cilt dokusu fazla miktarda sebum üretiyorsa, ölü deri hücreleriniz gözeneklerin içine sıkışabilir ve cildinize bu sebeple siyah noktalar belirebilir. Hatta bu durumu biraz daha ileriye taşırsak, cildinizdeki bakteriler bile bu gözeneklerin arasına kaçarak buralarda akne oluşumuna sebebiyet verebilir. Gençler arasında yaygın olmakla birlikte, sivilce oluşumunun belli bir yaş aralığı yok, diyebiliriz. Tipik bir sivilce kırmızı renkte, ucu sarı, iltihaplı ya da iltihapsız bir kabarcık şeklinde oluyor. En çok görüldüğü yerler arasında yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzları saymak mümkün.

Her sivilcenin çıkma nedeni birbirinden farklı olabileceği için tedavisi de çeşidi olacaktır. Örneğin tamamen hormonal sebeplerle beliren sivilceler ilaç tedavisi gerektirebilirken, ergenlik sebebiyle oluşan akneler herhangi bir medikasyona gerek duyulmadan kendiliğinden geçecektir. Gelin, şimdi sivilcelerin çıkma nedenlerine daha yakından bakalım.

Aşırı Şeker Tüketimi

Şeker Kullanımı

Şeker ve rafine gıdalar, vücudun metabolizmasını düzensizleştiren ürünler arasında yer alıyor. Eğer siz de günlük olarak fazla şeker tüketiyorsanız, bu durum cildinizdeki sivilce artışının nedeni olabilir. Zira böyle bir diyet, vücudunuzdaki yağ üretimini artırdığı için akne oluşumunu da hızlandırıyor. Böyle bir durumdan muzdaripseniz, dermatoloğunuza danışarak vücudunuzun belirli yerlerinde oluşan sivilceler için önlem alabilirsiniz.

Bakteri Üremesi

Cilt dokusu üzerinde yer alan gözenekler belirli sebeplerle tıkanıyor. Bu sebepler arasında en bilineni tabi ki kir ve yağ. Aslında bunlar oradaki ölü deri hücreleriyle birleştiğinde bakteri üremesini de hızlandırıyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için cildinizi düzenli olarak temizleyip kirden ve ölü derilerden arındırmanız şart. Bunun için üretilmiş pek çok tonik ve losyonu satın alarak günlük cilt temizliğiniz için kullanabilirsiniz.

Makyaj

Makyaj

Her gün yüzünüze uyguladığınız makyaj, ciltteki gözenekleri tıkayarak oralarda yağ ve bakteri oluşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla içinde petrol türevi, suni renklendirici ve koku içeren ürünlerden uzak durmanızda fayda var. Ayrıca makyajınızı her gün mutlaka güzelce temizlemeniz gerekiyor. Böylece cildinizi fondötenlerin, rujların ya da maskaraların zararlı etkisinden kurtarabilirsiniz.

Sürekli Kaşıma

Tırnak içleri, adeta bakteri yuvasıdır. Dolayısıyla eğer sivilcelerinizi kaşır ya da koparırsanız, oraya yeni bakteriler eklemiş olabilirsiniz. Böylece sivilcelerinizden kurtulmak isterken yeni sivilce oluşumuna sebebiyet vermiş olursunuz. Dolayısıyla siz siz olun, sivilcelerinize tırnak sürmeyin!

Hava Kirliliği

Dış dünyadaki pek çok etken; cildimizdeki sebumu, hücre üretimini ve kan akışını etkileyebilir. UV ışınları ve mevsimsel değişimler de bu etkenlerden sadece ikisi. Ayrıca bir de eğer mutfakta yoğun ısıya, neme ve buhara maruz kalarak çalışıyorsanız, cildinizdeki sivilce oluşumu da artış gösterebilir. Bu gibi durumları yaşıyorsanız, yatmadan önce cildinizi mutlaka iyice temizlemelisiniz.

Yumuşatıcı Kullanımı

Yumuşatıcı

Çamaşır yıkama esnasında kullanılan deterjanlar ve yumuşatıcılar, sizin sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir. Bu ürünlerin içindeki kimyasallar, hayvansal yağlar ve parfümler vücut ısısıyla birlikte deri içine direkt nüfuz ederek cildinizde bazı hastalıklara neden olabilir. Bu sebeple eğer illa yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız, piyasadaki en doğal ve organik türevleri seçmenizde yarar var. Böylece bu ürünlerin zararlı etkilerini minimize etmiş olursunuz.

Tüm bu sebepleri de öğrendikten sonra sırada sivilceye ne iyi gelir ve en iyi sivilce kremleri hangileri, sorularını yanıtlamak var.

Çenede Sivilce Neden Çıkar?

Çenede sivilce, genellikle çene bölgesinde yoğunlaşan akneler olarak tanımlanıyor. Çoğu zaman içi iltihaplı olabilen bu sivilceler can sıkıcı olduğu kadar acı verici de olabilir. Yağlanma ve sebum üretimine çok müsait olan bu bölgede akne oluşumun en çok görülen sebeplerinden biri aşırı yağlanma. Dolayısıyla yağlı ciltlere özel olarak üretilen temizleme ürünleriyle cildinizi düzenli olarak kirden ve yağdan arındırmanızda fayda var. Böylece çenenizdeki aknelerin kısa sürede azaldığını görebilirsiniz.

Peki, çenedeki iltihaplı sivilceye ne iyi gelir? Bunun için pek çok seçeneğe birlikte bakmak lazım.

  • Yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi. Daha az yağlı ve doğal gıdalara yönelinmesi
  • Süt ürünleri, rafine gıdalar, işlenmiş etler, hamur işi ve beyaz şeker çeneden sivilce oluşumunu tetikleyen unsurlardan.
  • Antioksidan gücü yüksek olan meyve ve sebzelerin diyete eklenmesi
  • Yüz bölgesinin düzenli temizlenmesi
  • Buhar banyosu
  • Hormon dengesini bozan kimyasallardan uzak yaşamak
  • Stresten uzaklaşmak

Sırtta Sivilce Neden Çıkar?

Sivilce

Sivilce oluşumunun en sık görüldüğü bölgelerden bir diğeri de sırt. Sırtta sivilce genellikle üst sırt bölgesinde görülür. Peki, sırtta sivilce neden çıkar? Buna neden olabilecek nedenleri sizin için aşağıda listeledik.

  • Deri dokusundaki tıkanmalar
  • Karaciğer hastalıkları
  • Cilt yağlanması
  • Stresli yaşam
  • Fazla yağlı yiyeceklerin tüketilmesi

Tüm bunlara ek olarak sırttaki sivilceye ne iyi gelir, sorusunun yanıtı ise aşağıda:

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, antibakteriyel özellikte olduğu için ciltteki sivilcelere iyi gelen bir ürün. Dolayısıyla eğer sırtınızda sivilceler çıkıyorsa, bunun için bir bardak suyun içine 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip, sırtınızdaki sivilcelerin üzerine uygulayabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı

Tıpkı sirke gibi çay ağacı yağı da antibakteriyel özelliği sayesinde sivilcelerin kurutulmasında etkili olan bir diğer ürün. Bu yağı sırtınızdaki aknelerin üzerine sürdüğünüzde, anında sonuç almanız mümkün. Öyle ki çay ağacı yağı, sırtta sivilce problemi yaşayanların kurtarıcısı olarak biliniyor. Denemekte yarar var.

Zerdeçal

Zerdeçal, her derde deva. Hatta sırtınızdaki sivilcelere bile. Zerdeçalı ister toz ister kök olarak satın alıp sırtınızdaki sivilcelere sürdüğünüzde akne tedavisini başarılı şekilde başlatabilirsiniz.

Limon

Limonun asidik yönünü bilmeyen yok. Bu doğal asit sayesinde vücudunuz ölü derilerden arınıyor, ciltteki gözenekler açılıyor ve akne üreten bakteriler ciltten uzaklaşıyor.

En İyi Sivilce Kremleri Hangileri?

Sivilce Bakımı

Sivilce nedir ve nasıl çıkar, konularının detaylarını anlattıktan sonra sırada en iyi sivilce kremi hangisi, sorusunun yanıtını öğrenmek var. En iyi sivilce kremleri listemizde sizin için Bionike, Bioderma ve Dermoday markalarının ürünlerine yer verdik. Gelin, hep birlikte bakalım.

Bionike

Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen doğal içerikli Bionike, sivilce önleyici ve tedavi edici ürünleriyle karşınızda. Kızarıklık ve hassasiyet karşıtı bu kremlerin isimlerini aşağıda görebilirsiniz.

  • Bionike Aknet Hydra Plus Restorative Care
  • Bionike Aknet Azelike Plus
  • Bionike Aknet Dermo Control
  • Bionike Aknet Sun Spf 50

Bioderma

Bioderma da sivilce ve akne oluşumunun önlenmesinde kullanılabilen bir diğer marka. En popüler akne karşıtı ürünlerinden bazılar da şöyle:

  • Bioderma Sebium H2O Micelle Solüsyon
  • Bioderma Sebium Foaming Gel
  • Bioderma Sebium Night Peel
  • Bioderma Sebium Global Cover
  • Bioderma Sebium Exfoliating Gel

Dermoday

Listemizin son ismi, Dermoday. Dermatolojik anlamdaki ürünleriyle adından söz ettiren Dermoday'in akne ve sivilce karşıtı ürünlerinden bazılarını sizin için derledik.

  • Dermoday Acnelogen Anti Acne Tonik
  • Dermoday Acnelogen Krem
  • Dermoday Acne Mask Bakım Maskesi

Kısacası, siz de vücudunuzun herhangi bir yerinde beliren sivilcelerden muzdaripseniz, hekim tavsiyesiyle bu kremlerden ya da doğal yöntemlerden birini kullanarak akneleri tedavi edebilirsiniz. Unutmayın, tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek ve dış etkenlerden azami düzeyde korunarak sivilce oluşumunu başlamadan durdurabilirsiniz. Herkese sağlıklı günler!

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.