Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Saç Dökülmesini Azaltmak İçin 12 Pratik Yöntem
28.04.2021

Saç Dökülmesini Azaltmak İçin 12 Pratik Yöntem

Genel Bakış

 

Saç incelmesi, hafif ve orta dereceli saç dökülmesi anlamına gelir. Kelleşmenin aksine, saç seyrelmesi tamamen kelliğe neden olmaz. Fakat yine de, kafa derinizdeki saçların daha seyrek görünmesine neden olur.  

 

Saç dökülmesi birden gerçekleşmez. Dolayısıyla, nedenlerini belirlemek ve en iyi tedavi yöntemlerini aramak için zamanınız vardır.

 

Saç Dökülmesi Sebepleri





 

Saç dökülmesine yaşam tarzı alışkanlıkları, genetik veya her ikisi neden olabilir. Ayrıca, bazı hastalıklar da saçların dökülmesine neden olabilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne (AAD) göre, günde 50 ila 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Eğer saçlarınız bundan daha fazla dökülüyorsa, saç sağlığınızda bir aksaklık olabilir.

 

Yaşam tarzı alışkanlıkları saç seyrelmesine önemli bir katkıda bulunuyor olabilir. Bazı zararlı alışkanlıklar şunlardır:

 

Saçınıza Aşırı Müdahale Etmek: Saç boyaları, perma ve saç düzleştiriciler gibi ürünleri aşırı kullanmak saçınıza zarar verebilir.

 

Ağır Saç Ürünleri: Saç spreyleri, saç jöleleri ve geçiçi saç boyaları gibi ürünler saçınıza zarar verebilir.

 

Saçınızı Çok Sıkı Bir Şekilde Bağlamak: Topuz ve atkuyruğu gibi saç şekilleri, saçlarınızı çekerek folüküllerinden ayrılmasına neden olabilir. Bu durum zamanla saçta seyrelmeye yol açabilir. 

 

Demir ve Folik Asit Gibi Mineralleri Yeterince Tüketmemek: Bu minerallerin hepsi foliküllerinizin doğal olarak saç üretmesine yardımcı olur.

 

Stres: Stres, kortizol gibi hormonlardaki artışla ilişkilendirilir. Çok fazla stres hormonu, saç köklerinden çıkmaya çalışan yeni tüyleri öldürebilir.

 

Saç dökülmesi genetik nedenlere bağlı da olabilir. Ayrıca, bazı tıbbı durumlar saç dökülmesine yol açabilir. 

 

Saç dökülmesine yol açabilecek bazı durumlar:

- Doğum yapmak 

- Doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmak

- Hormonal değişiklikler 

- Kısa bir zamanda 10 kilodan fazla vermiş olmak

- Otoimmün hastalıklarından biri için tedavi görüyor olmak 

- Bağışıklık sistemi yetersizlikleri

- Cilt rahatsızlıkları

 

Saç dökülmesine yol açabilecek daha az nadir görülen durumlar:

- Kendi saçını çekmek 

- Yeme bozuklukları

- Yüksek ateş

 

Saç seyrelmesi, bazen saç dökülmesine neden olan alopesi hastalığı ile karıştırılır. Saç seyrelmesi tedavi edilmezse kelliğe yol açabilir, fakat bu iki hastalık birbirine karıştırılmamalıdır.





 

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

 

Saç dökülmesi vakalarının çoğu evde tedavi edilebilir. Yazımızın devamında bahsettiğimiz 12 seçeneği göz önünde bulundurun ve herhangi bir besin takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışın.

 

1- Saç Derisi Masajı

 

Saç Derisi Masajı

Saçlarınızı gürleştirmenin en ucuz yollarından biri saç derisi masajıdır. Bu yöntemin herhangi bir yan etkisi yoktur ve tamamen bedavadır. 

 

Saçlarınızı yıkarken, kafa derinizdeki kan akışını hızlandırmak için parmak uçlarınızla kafa derisine baskı uygulayın. Ayrıca, kafanızdaki ölü deri hücrelerini temizlemek için taşınabilir kafa derisi masaj aletlerinden birini kullanmayı düşünebilirsiniz.

 

2- Bitki Esansları

 

Bitkisel Esans

Bitki Esansları, belirli bitkilerden elde edilen sıvılardır ve aromaterapi de ve diğer alternatif tıp türlerinde kullanılırlar. Mayo Clinic'e göre, lavanta yağı, kellik sorunu olan bazı kişiler tarafından başarıyla kullanılmıştır. Lavanta yağı genellikle biberiye ve kekik yağı ile beraber kullanılır.

 

Yine de, bitki esanslarının saç dökülmesini veya kelliği tedavi edebileceğine dair yeterli kanıt yoktur. Eğer bu tedavi yöntemini denemeye karar verirseniz, kullanacağınız esansı kolunuza damlatıp 24 saat beklediğinizden emin olun. Bu yolla, kızarıklık ve kurdeşen gibi alerjik reaksiyonları deneyimlemeyeceğinizden emin olabilirsiniz.

 

3-  Dökülme Karşıtı Şampuanlar

 

Şampuan

Dökülme karşıtı şampuanlar saçınıza hacim kazandırarak saçınızın daha kalın görünmesini sağlar. Bu, saçları seyrek veya ince olan kişiler için yararlı olabilir.

 

Ayrıca, dökülme karşıtı şampuanlar, kafa derinizi besleyen vitaminler ve amino asitler bakımından da zengindir. En iyi sonuçları görebilmek için her gün kullanın. Bu tür şampuanların reçeteli ve daha güçlü versiyonunu kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

 

4- Multivitaminler

 

Multivitamin

Sağlıklı saç, sağlıklı bedende bulunur. Yetersiz beslenme veya belirli yeme bozuklukları gibi sağlık sorunları, foliküllerin yeni saçlar oluşturmasını engeller. Vücudunuzda herhangi bir vitamin ve mineralin eksik olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, kan testi yaptırabilirsiniz.

 

Eğer bir ya da birçok değeriniz düşükse, doktorunuz size günlük multivitamin kullanmanızı önerebilir. Sağlıklı saç, demir, folik asit ve çinkoya ihtiyaç duyar.

 

Bununla birlikte, eğer ihtiyacınız olan besinleri tüketiyorsanız fazladan vitamin almamanızda yarar var. Çünkü vitamin değerlerinin fazla olmasının saç dökülmesini durdurabileceğine dair bir kanıt yoktur. Ayrıca, bazı vitamin ve mineralleri çok fazla tüketmek sağlık için zararlı olabilir.

 

5- Folik Asit

 

Folik asit, yeni hücre üretimi için önemli olan bir B vitamini türüdür. Saç döülmesi konusunda, folik asidin kellik yaşanan bölgelerde foliküllerin yeni saç üretmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Yine de multivitaminlerde olduğu gibi, folik asidin saçınızın kalınlaşmasına yardımcı olacağına dair yeterli kanıt yoktur.

 

6- Biotin

 

Biotin

Biotin veya B-7 vitamini, kabuklu yemişler, mercimek ve karaciğer gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunan suda çözünür bir vitamindir. Eğer diyetiniz dengeli ise, biyotin ekikliği yaşama olasılığınız düşüktür. Yine de, biotin son yıllarda hızla popülerlik kazanan bir besin takviyesidir. Popülerlik kazanması pazarlamacıların bu tür ürünlerle daha fazla enerji ve daha iyi saç uzaması vaat etmelerine atfedilebilir.

 

Biotin vücudumuzdaki enzimlerin parçalanmasına yardımcı olur. Fakat saç seyrelmesini tedavi edebileceği konusunda çok az kanıt vardır.

 

Eğer B-5 vitamini kullanıyorsanız biotin almamalısınız, çünkü bu iki ürün birlikte alındığında birbirlerinin etkinliğini azaltabilirler.

 

7- Omega-3 ve Omega-6 Gibi Yağ Asitleri

 Omega 3 ve Balık Yağı

Omega-3 ve omega-6 vücut için önemli yağ asitleridir. Bu iki asit, insan vücudu tarafından üretilmez. Omega-3 vücudumuzda birçok hastalığa neden olması ile bilinen iltihapla savaşmaya yardımcı olur. İltihaplanma, erken saç dökülmesine neden olabilir. Diğer yandan, Omega-6 genel cilt sağlığı için önemli bir yağ asididir ve saç derinize fayda sağlayabilir.

 

Bitki bazlı yağlar birincil omega-6 kaynaklarıdır, omega-3 yağ asitleri ise balıklarda bulunur. Normalde bu tür yiyecekleri tüketmiyorsanız, doktorunuza danışıp besin takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz.

8- Minoxidil

 

Rogaine markası ile bilinen minoxidil, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış ve reçetesiz satılan saç seyrelmesi tedavilerinden biridir. Günde iki kez doğrudan kafa derisine uygulandığında, kafanızın kelleşen kısımlarında yavaş yavaş daha kalın saçlar fark edebilirsiniz. Ürünü, tercihlerinize bağlı olarak sıvı veya köpük formunda satın alabilirsiniz.

 

Mayo Clinic'e göre Rogaine'in tam olarak etkili olmasının 16 hafta kadar sürebilir. Ürünü düzenli bir şekilde kullanmanız önemlidir, Çünkü düzenli bir şekilde kullanmazsanız tedaviniz sonuç vermeyebilir. Kafa derisinde tahrişe ve surat ve boyunda istenmeyen tüylere yola açabilir.

 

9- Spironolakton

 

Spironolakton (Aldactone), androjen üretiminin yol açtığı saç seyrelmesini önlemek için kullanılan, reçeteli bir ilaçtır. Bu ilaç, kadınlarda hormonal dalgalanmaya bağlı olan saç seyrelmesini tedavi etmek için kullanılabilir. Saçınızın dökülme sebebinin hormonal dalgalanma olduğunu düşünüyorsanız, kan testi yaptırabilirsiniz.

 

10- Finasterid

 

Finasterid (Propecia) reçete ile satılan bir saç dökülmesi ilacıdır. Bu ilaç, kadınlar için kullanıma uygun değildir. Minoxidil gibi topikal tedavilerin aksine, Propecia erkeklerin saç dökülmesi için günlük kullanılabilen bir hap halinde satılır. Özellikle hamileyseniz veya emziriyorsanız ciddi yan etkileri nedeniyle bu ilaçlardan kaçınmalısınız.

 

11- Kortikosteroidler

 

Eğer saçlarınızın seyrelme nedeni iltihaplanma ise, kortikosteroidler sizin için iyi bir seçenek olabilir. İltihaplanma, zaman zaman saç dökülmesi dâhil birçok semptoma neden olabilir.

 

12- Evde lazer tedavisi

 

Lazer tedavisi genel olarak dermatologlar ve diğer cilt uzmanları tarafından kullanılır. Günümüzde, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi, bazı lazer tedavisi ürünlerinin evde kullanılmasının önünü açtı. Bu tür tedaviler, saçlarınızın yeniden büyümesine yardımcı olmanın yanı sıra, saçlarınızı daha da gürleştirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu tür tedavilerin etkilerini gözlemlemek için birkaç ay beklemeniz gerekebilir.

 

Evde lazer tedavisinin en büyük dezavantajı maliyettir. Bazı makineler yüzlerce dolara satılıyor ve tedavi sizin için etkili olmayabilir. Bu kadar büyük bir yatırım yapmadan önce doktorunuza danışın.

 

Sonuç Olarak

 

Saç dökülmesi endişe verici bir durum olsa da, genel olarak, tedavisi mümkündür. Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre tedaviler altı ila dokuz arasında ay sürebilir. Ancak, tedavinizden sonra saç seyrelmesi yaşamaya devam ederseniz, özellikle, kafanızda kel noktalar oluşmaya başlamışsa, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Doktorunuz, saç dökülmesine neden olan başka bir hastalığınız olup olmadığını tespit edecektir. Ayrıca, eğer ileri seviyede alopesiniz varsa saç ektirmeyi düşünebilirsiniz.

 

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.