Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Komedon Nedir? Neden oluşur ve Nasıl Geçer?
13.03.2021

Komedon Nedir? Neden oluşur ve Nasıl Geçer?

Cilt problemleri içerisinde bizi çok fazla rahatsız eden sorunların yanı sıra çoğunlukla görmezden geldiğimiz ve önemsemediğimiz sorunlar da vardır. Bu sorunların ihmal edilmesi ve ilk aşamada çözülmemesi halinde, cilt sağlığınızla ilgili daha ciddi durumlar ortaya çıkabilir. 

 

Komedon olarak adlandırılan siyah ve beyaz noktalar, çok önemsenmeyen konuların başında gelir. Komedon aslında tam olarak ne? Bu sorundan kurtulmak için neler yapmak gerek? Bu soruların cevabını yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz. 

 

Komedon nedir? 

 

Komedon; açık ve kapalı komedon olmak üzere ikiye ayrılır. Aslında, ikisinin de oluşma sebebi aynıdır. Sebum dengesinin bozulması sonucu, genişleyen gözeneklerin içerisine cilt yüzeyinde yer alan kir ve diğer kalıntılar yerleşir. Bu kalıntılarla dolan gözenekler, siyah ve beyaz nokta görünümüne yol açar. Peki, bu noktaların neden renkleri farklı?

 

Siyah noktaların ucu dışarıda olmasına rağmen beyaz noktaların ucu derinin altında kalır. Siyah renkli olmasının nedeni, melanin adı verilen maddenin hava ile temas etmesinden kaynaklanır.  



Synchroline Aknicare Cream 50 ML
La Roche Posay Effaclar A.I.
Babe Stop Akn Sebum Regulating Mask 50 ML

 

Komedonlar; burun, çene başta olmak üzere yüzün her bölgesinde veya vücudun farklı bölümlerinde görülebilir. Yağlı cilt yapısına sahip olanlarda yaygın olan bu problem hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilir. Komedon görünümünü iyileştirmek için gerekli adımların atılmaması halinde, siyah ve beyaz noktalarda iltihap oluşabilir.

 

Komedon Neden Oluşur ve Nasıl Önlenir? 

 

Komedonların oluşumuna neden olan birçok faktör saymak mümkündür. Bunların başında, yanlış kozmetik ürünlerinin kullanılması gelir. Cildinize uygun olmayan ürünler, sebum dengesini bozarak, komedonlara davetiye çıkarır.  Bu nedenle, kendi cilt tipinize uygun ve içeriğine güvendiğiniz markalara ait ürünleri kullanmanız gerekir. 

 Komedon

Siyah noktaların en bilinen sebeplerinden bir diğeri ise makyaj temizliğinin eksik yapılması ya da hiç yapılmamasıdır. Günün sonunda yüzünüzde bulunan makyajı, uygun temizleyicileri kullanarak çıkarmanız gerekir. Aksi takdirde, makyaj kalıntıları gözeneklerin içerisine yerleşerek komedon oluşumuna yol açabilir. 

 

Temizleme aşamasından sonra, cildin yağ dengesinin korunması için iyi bir nemlendirici şart. Özellikle yağlı cildi olanlar, ciltlerinin nemlendiriciye ihtiyacı olmadığını düşünür. Bu, tamamen yanlış bir inanıştır. Yağlı ciltlerin uygun nem yapısına kavuşması için cilt pH’ına uygun bir nemlendirici kullanılmalıdır. 

La Roche Posay Effaclar Mikro Peeling Jel 400 ML
Synchroline Aknicare Sprey 100 ML
Avene Cleanance Gel Nettoyant 400 ML

 

Hormonal sorunlardan kaynaklanan nedenler cildin sebum dengesini bozarak siyah ve beyaz noktalara sebep olabilir. Hormonal değişiklikler; ergenlik döneminde, kadınların regl ve hamilelik dönemlerinde yoğun olarak yaşanır. Bazı ilaçların kullanımı da hormon dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Bu değişimlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilen komedonlar, hormonal problemler ortadan kalktığında azalma eğilimine girer. 

 

Beslenme tarzınız da cildinizde siyah ve beyaz nokta görünümünün tetikleyicisi olabilir. Yağlı yiyecekler yönünden zengin bir beslenme tarzınız varsa, bu size komedon olarak geri dönebilir. Bol su içmek ve protein ağırlıklı bir beslenme alışkanlığını benimsemek, komedon görünümünün iyileştirilmesi için önemli bir detaydır.

 

Komedon temizliği nasıl yapılır?

 

Komedon temizliğinde ne yapmanız gerektiğini anlatmadan önce, ne yapmamanız gerektiğini anlatmakta fayda var. Siyah ya da beyaz noktalarınızı kesinlikle sıkmamanız gerekir. Sıkılan noktalar yerinden çıksa bile sıkmanın etkisine bağlı olarak kızarıklık ve leke oluşumuna yol açar. 

Synchroline Aknicare Treatment Lotion 25 ML
Bioderma Sebium H2O Micelle Solüsyon 500 ML
La Roche Posay Effaclar Jel 400 ML

 Komedon

Bunun yerine, siyah nokta temizleme aparatlarını tercih edebilirsiniz. Siyah nokta temizleme bandı ve pedi gibi ürünler de kolay bir şekilde noktalı görünümden kurtulmanıza yardımcı olur. Noktaların yumuşamaları ve daha kolay çıkmaları için buhar da son derece etkilidir. Temizleme işlemini duştan sonra yapmanız halinde cildinize zarar vermeden, gözeneklerinizi noktalardan arındırabilirsiniz. 

 

Beyaz noktalar, siyah noktalara göre daha zor temizlenir. Bu noktaları sıktığınız zaman, dışarıya doğru çıkarmanız mümkün değildir. Bu nedenle, beyaz nokta temizliği için cildin alt katmanlarına ulaşan kimyasal peeling uygulamalarını tercih etmeniz gerekir. 

 

Tabii bunu yaparken cildinizin tahriş olma riski de var... Bu riski göze almamak için cilt hassasiyetine uygun yapıda olan ürünleri tercih etmeniz gerekir. Ayrıca, peeling uygulamaları sırasında cildinizi güneşten korumayı da sakın unutmayın! 

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.