Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Kolajen İçeren Besinler Nedir ve Faydaları Nelerdir?
18.06.2021

Kolajen İçeren Besinler Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Kolajen insan vücudunda en yaygın bulunan proteindir. 

 

Kolajen tendonlar, cilt ve kaslar da dâhil olmak üzere çeşitli vücut parçalarını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir.

 

Kolajenin cildinize yapı sağlamak ve kemiklerinizi güçlendirmek gibi birçok önemli işlevi vardır.

 

Son yıllarda kolajen takviyeleri popüler hale gelmiştir. Bu takviyelerin çoğu hidrolize edilmiş, yani parçalanmış ve kolay emilimi olan kolajen içerir.

 

Domuz derisi ve kemik suyu da dahil olmak üzere kolajen alımınızı artırmak için yiyebileceğiniz çeşitli yiyecekler de vardır.



 

Kolajen tüketmenin eklem ağrısını hafifletmek ve cilt sağlığını iyileştirmek gibi yararları olabilir.

 

Makalemizin devamında kolajen tüketmenin 6 yararından bahsettik.

 

1 - Cilt Sağlığını Geliştirir

 

Kolajen cildiniz için önemli bir bileşendir.

 

Kolajen cildinizin güçlenmesinde önemli bir rol oynar, ayrıca, cildinizin elastikiyet ve hidrasyona da fayda sağlayabilir. Yaşınız ilerledikçe, vücudunuzun kolajen üretimi düşer ve bu nedenle cildiniz kurur ve kırışıklıklarınız gözle görülür hale gelir.

 

Bununla birlikte, çeşitli çalışmalar kolajen peptitlerinin veya kolajen içeren takviyelerin cilt kırışıklığını ve kuruluğu azaltarak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 

Bir araştırmaya göre, 8 hafta boyunca 2,5-5 gram kolajen içeren bir besin takviyesi kullanan kadınlar, takviyeyi kullanmayanlara kıyasla cilt kuruluğu ve cilt elastikiyetinde önemli bir gelişme yaşadılar. 

 

Başka bir araştırmada, 15 hafta boyunca her gün kolajen içeren bir içecek tüketen kadınların, kontrol gurubuna kıyasla cilt hidrasyonunda artış yaşamanın yanı sıra kırışıklık derinliğinde önemli bir azalma yaşadığı da keşfedilmiştir.

 Cilt Bakimi

Kolajen takviyelerinin kırışıklık azaltıcı etkileri, bu tür takviyelerin vücudun kendi başına kolajen üretimine teşvik etmesine atfedilmiştir.

 

Ayrıca, kolajen takviyeleri, cildinizi yapılandırmaya yardımcı olan elastin ve fibrilin gibi diğer proteinlerin üretimini teşvik edebilir.

 

Kolajen takviyelerinin akne ve diğer cilt koşullarını önlemeye yardımcı olduğuna dair birçok anekdotal iddaa da vardır, ancak bu iddialar bilimsel kanıtlarla desteklenmemiştir.

 

Kolajen takviyelerini çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

 

Özetle: Kolajen içeren besin takviyelerini kullanmak cildinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, kolajenin etkilerini kendi başına inceleyen araştırmalardan daha güçlü bulgulara ihtiyaç vardır.

 

2 - Kolajen Eklem Ağrılarını Hafifletmeye Yardımcı Olur

 

Kolajen kırkırdaklarınızın bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Kıkırdak, eklemlerinizi koruyan kauçuk benzeri dokuya verilen isimdir.

 

Yaşınız ilerledikçe vücudunuzdaki kolajen miktarı azalır ve osteoartrit gibi dejeneratif eklem bozuklukları geliştirme riskiniz artar. 

 

Bazı çalışmalar, kolajen takviyesi kullanmanın osteoartrit semptomlarını iyileştirmeye ve genel olarak eklem ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 

 

73 sporcu ile 24 hafta boyunca yapılan bir araştırmada, günlük 10 gram kolajen tüketen sporcuların kolajen tüketmeyen sporculara kıyasla yürüyüş yaparken ve istirahat halindeyken daha az eklem ağrısı şikayeti ile karşılaştığı keşfedildi,

 

Yetişkin kişilerle 70 gün boyunca yapılan bir diğer araştırmada, günlük 2 gram kolajen kullanan kişilerin eklem ağrılarında önemli bir azalma yaşadığı ve kolajen takviyesi kullanmayan kişilere kıyasla fiziksel aktivitelerde daha iyi yer alabildiği keşfedildi. 

 Eklem Ağrısı

Bilim insanları, kolajen içeren besin takviyelerinin kıkırdaklarda birikip dokuları ek kolajen üretimi için tetikleyebileceğini öne sürmüştür.

 

Bu durum, iltihaplanmanın azalmasına, eklemlerin daha iyi desteklenmesine ve eklem ağrılarının azalmasına yol açabilir.

 

Eğer ağrı kesici özelliklerinden dolayı kolajen içeren bir besin takviyesi kullanmayı denemek istiyorsanız, araştırmalara göre günlük 8 ila 12 gramlık bir dozajla başlamanız gerekir.

 

Özetle: kolajen içeren besin takviyelerini kullanmak iltihaplanmayı azaltır ve vücuttaki kolajen üretimini arttırır. Bu durum, osteoartrit gibi eklem rahatsızlıkları olan insanlar arasında ağrı kesiciyi etkiye sahip olabilir.

3 - Kemik Kaybını Önleyebilir

 

Kolajen kemiklerin yapı taşlarından biridir. Dolayısıyla kolajen alımının artırılması kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

 

Yaşınız ilerledikçe vücudunuzdaki kemik kitlesi ve kolajenler bozulur. Bu durum osteoporoz gibi düşük kemik yoğunluğu ile karakterize edilen ve kemik kırılması riskini arttırması ile bilinen kondisyonlara yol açabilir.

 

Araştırmalar, kolajen takviyesi kullanmanın vücutta osteoporoza yol açan kemik kırılımını engellemeye yardımcı olan bazı etkileri olabileceğini göstermiştir.

 

Bir araştırmada, 5 gram kolajen veya kalsiyum ve kolajen içeren besin takviyesi alan kişiler incelendi. 

 

Araştırmanın sonunda, kalsiyum ve kolajen takviyesi alan kişilerde, kemik bozulmasına yol açan proteinler daha az gözlemlendi.

 

66 kişi ile 12 ay boyunca yürütülen başka bir araştırmada benzer bulgulara ulaşıldı.

 

Kolajen içeren besin takviyelerini kullanan kadınlarda, kolajen tüketmeyen kadınlara kıyasla kemik mineral yoğunluğunda (bmd) %7'ye varan bir artış gözlemlendi.

 

Kemik mineral yoğunluğun(bmd) kemiklerinizdeki kalsiyum gibi minerallerin yoğunluğunun bir ölçüsüdür. Düşük bmd zayıf kemikler ve osteoporoz gelişimi ile bağlantılıdır.

 

Bu bulgular umut verici olsalar da kolajen içeren besin takviyelerinin kemik sağlığındaki rolü doğrulanmadan önce daha araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Özetle: Kolajen takviyesi kullanmak osteoporoz gibi kemik bozukluklarının riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, kolajen takviyelerinin bmd’yi arttırma ve kemik kırılmasını uyaran proteinleri azaltma ihtimali de vardır.

 

4 - Kas Kütlesini Artırabilir

 

Kolajenler kas dokusunun %1 ila %10’unu oluşturur. Kolajenler kaslarınızı güçlü tutmak ve kas fonksiyonlarını korumak için gereklidir.

 

Araştırmalar kolajen takviyelerinin sarkopeni olarak bilinen yaşla birlikte meydana gelen kas kütlesi kaybını tedavi etmeye yardımcı olduğunu keşfetmiştir.

 Kas Gucu

27 fiziksel olarak güçsüz erkek ile 12 hafta boyunca yapılan bir araştırmada, her gün egzersiz yapan ve 15 gram kolajen kullanan kişiler egzersiz yapan ancak kolajen almayan erkeklerle karşılaştırıldığında, önemli ölçüde daha fazla kas kütlesi ve kas gücü kazandılar.

 

Araştırmacılar, kolajen kullanmanın kreatin gibi kas proteinlerinin sentezini teşvik edebileceğini ve egzersizden sonra kas büyümesini uyarabileceğini öne sürmektedir. 

 

Fakat kolajenin kas kütlesini artırıcı etkilerini kanıtlayabilmek için daha fazla bilimsel araştırma gereklidir.

 

Özetle: araştırmalar, kolajen kullanmanın yaşa bağlı kas kütlesi kaybı olan kişilerde kas büyümesini ve gücünü artırdığını göstermiştir.

 

5 - Kalp Sağlığını Geliştirir

 

Araştırmacılar, kolajen takviyesi kullanmanın kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

 

Kolajen, kalbinizden vücudunuzun geri kalanına kan taşıyan kan damarları olan arterlerinizin yapı taşlarından biridir. Eğer vücudunuzda yeterli kolajen yoksa arterleriniz zayıf ve kırılgan hale gelebilir.

 

Bu durum, arterlerin daralması ile karakterize edilen bir hastalık olan ateroskleroza yol açabilir. Ateroskleroz kalp krizi ve inmeye yol açma potansiyeline sahiptir.

 

31 sağlıklı yetişkin ile 6 ay boyunca yürütülen bir çalışmada, günlük 16 gram kolajen tüketen kişilerde arter sağlığının önemli ölçüde geliştiği keşfedildi.

 

Ayrıca, bu kişilerde hdl olarak bilinen “iyi” kolesterol seviyeleri %6 oranında arttı. Hdl, aterosklerozun yanı sıra kalp rahatsızlıkları riskinde önemli bir faktördür.

 Kalp

Bununla birlikte, kolajen takviyelerinin kalp sağlığındaki rolü hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Özetle: Kolajen içeren besin takviyelerini kullanmak, ateroskleroz gibi kalp hastalıkları ile ilişkilendirilen risk faktörlerini düşürmeye yardımcı olabilir.

 

6 - Diğer Yararları

 

Kolajenin kapsamlı bir şekilde araştırılmamış birçok sağlık yararı vardır.

- Saçlar ve tırnaklar: kolajen tüketmek saçlarda ve tırnaklarda kırılganlığı önler. Ayrıca, saç ve tırnaklarınızı daha fazla uzamaya teşvik edebilir.

- Bağırsak sağlığı: bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen, bazı doktorlar bağırsak geçirgenliğini arttırmak veya sızdıran bağırsak sendromu hastalığını tedavi etmek için kolajen takviyelerinin kullanımını tavsiye eder.

 

- Beyin sağlığı: henüz kolajen kullanımının beyin sağlığı üzerindeki rolü incelenmemiş olsa da, kolajen kullanan bazı kişiler ruh hallerinin iyileştiğini ve anksiyete semptomlarının azaldığını iddia ettiler.

- Kilo kaybı: bazıları kolajen takviyesi almanın kilo kaybını ve metabolizmayı hızlandırdığına inanmaktadır. Fakat bu iddiaları destekleyecek herhangi bir araştırma mevcut değildir.

 

Kolajen Bakımından Zengin Yiyecekler

 

Kolajen hayvanların bağ dokularında bulunur. Bu nedenle, tavuk derisi, domuz derisi, sığır eti ve balıketi gibi yiyecekler kolajen bakımından zengindir.

 

Kolajen bakımından zengin yiyecekleri tüketmenin vücudunuzdaki kolajeni artırmaya yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Kolajen bakımından zengin yiyeceklerin besin takviyeleri ile aynı faydalara sahip olup olmadığı konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

 

Sindirim sistemindeki enzimler gıdada bulunan kolajeni amino asitlere ve peptitlere ayırır.

 

Bununla birlikte, besin takviyelerinde bulunan kolajen zaten hidrolize edilmiştir, bu yüzden besin takviyelerinin gıdalara kıyasla daha verimli olduğu düşünülmektedir.

 

Özetle: hayvansal gıdalar ve kemik suyu gibi yiyecekler kolajen içerir. Bununla birlikte, bu besinlerdeki kolajenin emilimi hidrolize kolajen kadar verimli değildir.

 

Olası Yan Etkileri

 

Kolajen takviyesi tüketmenin çok sayıda bilinen yan etkisi yoktur.

 

Bununla birlikte, bazı kolajen takviyeleri balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumurta gibi yaygın gıda alerjenlerinden yapılır. Bu gıdalara alerjisi olan kişiler alerjik reaksiyonları önlemek için bu bileşenlerle yapılan kolajen takviyelerinden uzak durmalıdır.

 

Bazı kişiler kollaken takviyelerini kullandıktan sonra ağızlarında uzun süre kötü bir tat kaldığını bildirmiştir.

 

Ek olarak, kolajen takviyeleri tokluk ve mide ekşimesi gibi hislere neden olma potansiyeline sahiptir 

 

Yine de, bu besin takviyelerinin çoğu insan için güvenli olduğu düşünülüyor.

 

Özetle: kolajen takviyeleri ağızda kötü bir tat, mide ekşimesi ve tokluk hissi gibi yan etkilere yol açabilir. Alerjiniz varsa, alerjiniz olan kolajen kaynaklarından yapılan takviyelerden kaçının.

 

Sonuç Olarak

 

Kolajen tüketmenin bilinen birkaç yararı ve çok az zararı vardır.

 

İlk olarak, kolajen takviyeleri kırışıklıkları ve kuruluğu azaltarak cilt sağlığını artırabilir. Ayrıca kas kütlesini artırmaya, kemik kaybını önlemeye ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilirler.

 

Birçok kişi kolajen takviyelerinin daha fazla yararı olduğunu beyan etse de, bu iddialar bilimsel araştırmalara konu olmamıştır.

 

Kolajen içerdiği bilinen birkaç gıda olsa da, gıdalardaki kolajenin besin takviyelerle aynı faydaları sunup sunmadığı bilinmemektedir.

 

Kolajen içeren besin takviyeleri genelde güvenlidir ve kullanımları kolaydır. Sağlığa potansiyel faydaları için kolajen takviyelerine şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın

Saç Bakım Tüyoları

Saçlar, kişisel bakımın ve güzellik algısının en önemli unsurlarından biridir. Özellikle ince telli saçlar, hacim ve dolgunluk kazandırmak adına doğru teknik ve ürünlerin seçilmesi gerektiren bir yapıya...

Devamını Oku
04.12.2024
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Cildiniz, sağlığınızın ve genel iyiliğinizin aynasıdır. Ancak, her cilt tipi farklı özellikler gösterir ve bu yüzden cildinizi doğru analiz etmek, uygun bakım

Devamını Oku
29.11.2024
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları

Saç Bakım Tüyoları

Renkli saçlar, kişisel tarzınızı yansıtmanın en etkili yollarından biridir. Ancak parlak ve canlı renklerin uzun süre korunabilmesi için özel bakım gerektiğini unutmamak

Devamını Oku
22.11.2024
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Günümüzde pek çok kişi, özellikle de mevsim geçişlerinde, boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerin başında ise hem pratik hem de etkili bir çözüm olan pastiller gelir...

Devamını Oku
07.11.2024
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Saç Bakım Tüyoları

Kıvırcık saçlar, bakım rutinleri ve doğru ürün seçimlerinin önemiyle benzersizdir. Bu rehberde, kıvırcık saçların bakım yolculuğunda ihtiyacınız olan her şeyi öğreneceksiniz. Kıvırcık saç tipine özgü temel bakım adımlarından...

Devamını Oku
30.10.2024
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren bir antioksidan olan astaksantin, doğal bir pigment olarak dikkat çekmektedir. Peki, astaksantin nedir ve sağlığımız için neden bu kadar önemlidir?  

Devamını Oku
23.10.2024
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Cranberry, son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren mucizevi bir meyve olarak dikkat çekiyor. Peki, bu kırmızı renkli, küçük ve ekşi meyve hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?  

Devamını Oku
17.10.2024
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

B vitamini, sağlık ve esenlik için kaçınılmaz olan temel besin öğelerinden biridir. Ancak birçok insan, bu hayati vitamini yeterince alıp almadığı konusunda ne kadar bilgi sahibi?

Devamını Oku
10.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.