Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Kepek: Kafa Derinizdeki Kaşıntı Ne Anlama Geliyor?
10.11.2021

Kepek: Kafa Derinizdeki Kaşıntı Ne Anlama Geliyor?

Genel Bakış

 

Kepek konusu açıldığında, çoğu kişi dökülen deriye odaklanır.

 

Kaşıntı ise en rahatsız edici yan etki olabilir. Öyleyse, kafa derinizdeki bu kaşıntı tam olarak ne anlama geliyor? Yazının devamında kepeğin en yaygın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini derledik. 

 Kepek Bakımı

Belirtileri ve Sebepleri

 

Derinin dökülmesi ve kaşıntı kepeğin ana belirtileridir. Beyaz, yağlı pullar tipik olarak saçınızda ve omuzlarınızda birikir ve genellikle havanın kuru olduğu sonbahar ve kış aylarında daha da kötüleşir.

 

Kepeğin nedenini tam olarak belirlemek zor olabilir, fakat, kepeğin yaygın nedenlerinden bazılarını listeledik:

Seboreik dermatit olarak da bilinen,(daha şiddetli bir kepek formu) tahriş olmuş ve yağlı cilt.

 

Yeterince şampuan kullanmamak, ölü cilt hücrelerinin birikmesine, kepeğe ve kaşıntıya neden olur.

 

Kafa derinizi uyararak fazla cilt hücresi büyümesine neden olan malassezia adı verilen mantar.

 

Bazı kişisel bakım ürünleri, kafa derinizi kızartıp kaşıntılı hale getiren kontakt dermatite neden olabilir.

 

Kepek, erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık gelişir. Parkinson hastalığı veya HIV gibi hastalıklarla hayatına devam edenler veya daha yağlı saçlara sahip olma eğilimindeki kişilerde kepek oluşma riski daha yüksektir. Kepek belirtilerini ergenlik döneminde fark etmeye başlamış olabilirsiniz, ancak kepek her yaşta gelişebilir.

 

1- Tüm Şampuanlar Aynı Değildir

 

Kafa deriniz kaşınıyorsa, kepeği tedavi etmek için formüle edilmiş reçetesiz şampuanlar kaşıntınızı az da olsa dindirebilir.

 

Deneme yanılma yolu ile doğru şampuanı bulmak biraz zaman alabilir, bu yüzden geçmişte doğru şampuanı bulamadıysanız, tekrar deneyin. Bazen iki veya daha fazla şampuan türünü değişimli kullanmak da yardımcı olabilir.

 

Kolayca bulabileceğiniz ürünlerden bazıları:

Head & Shoulders ve Jason Dandruff Relief antibakteriyel ve antifungal olan çinko piriti içerir. Mantar kepeğe yol açmaz, ancak yine de fazla cilt hücrelerinin üretimini yavaşlatmaya yardımcı olur.

Neutrogena T/Gel katran bazlı bir şampuandır. Kömür, kafa derinizin cilt hücrelerinin daha yavaş ölmesini sağlayarak kepek ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkları hafifletebilir. Bu tür şampuan saçları renklendirebilir, bu yüzden saçlarınız sarı veya gri ise dikkatli olmanızda fayda var. 

Neutrogena T/Sal bir doz salisilik asit içerir ve sahip olduğunuz kepek miktarını azaltabilir. Bununla birlikte, kafa derinizde kuruluğa yol açabilir. Eğer kafa derinizde kuruluk hissederseniz, nemlendirici saç kremi kullandığınızdan emin olun.

Selsun Blue selenyum sülfit içerir. Cilt hücrelerinizin ölmesini yavaşlatabilir ve ayrıca malassezia'yı azaltabilir. Saç rengi açık tonlarda olan kişilerin bu tür şampuanları dikkatlice kullanmaları önerilir.

Nizoral ketokonazol içeren bir şampuanıdır, yani geniş spektrumlu bir antifungal içerir. Bu ürünü reçetesiz veya reçete ile bulabilirsiniz.

 

Eğer hala hangi şampuanı tercih etmeniz gerektiği hakkında kafanızda soru işaretleri varsa doktorunuza danışabilirsiniz. Kepeği kontrol altına almak için özel şampuan kullanmanız gerekebilir.

 

Kepeği kontrol altına aldıktan sonra, tedavinin sonuçlarını korumak için şampuanı ara sıra kullanmanız gerekebilir.

 Kepek Bakımı

2- Kafa Derinizi Nemlendirin

 

Kafa derisindeki kuruluk kepeğe yol açabilir, ancak genellikle kuruluğun yol açtığı kepek döküntüleri daha küçük ve daha az yağlıdır. Kafa derinizi nemlendirerek kaşıntının önüne geçebilirsiniz.

 

En iyi nemlendirici mutfak rafınızda duruyor olabilir. Hindistan cevizi yağı nemlendirici ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan, doğal bir nemlendirici olarak kullanilabilir.

 

3- Hijyen Kurallarına Dikkat Edin ve Kafa Derinizi Kaşımayın!

 

Sık sık duş almak kafa derisindeki yağlanmadan ve kepek semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kafa derisini kaşıma dürtüsüne direnmeye çalışın. Başlangıçta kepekten kaynaklanan tahriş kaşıntıya yol açar, ancak kafanızı kaşımak tahrişi arttırarak kısır bir döngüye yol açacaktır.

 

Saçınızda çok fazla bakım ürünü kullanmak kafa derisini tahriş edebilir ve daha fazla kaşıntıya yol açabilir. Hangi jellerin, spreylerin ve diğer ürünlerin semptomlarınızı daha da kötü hale getirdiğini belirlemek için kullandığınız ürünlerden birini kişisel bakım rutininizden çıkarın ve yavaşça geri eklemeyi deneyin.

 

4- Stresten Kurtulun

 

Stres bazı bireyler için kepeği uyarabilir hatta kötüleştirebilir. Stres malassezia’ya yol açmasa da, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak durumunuzu daha da kötüleşebilir.

 

Kafa derinize bir iyilik yapın ve stresten kurtulun. Doğa yürüyüşü veya yoga yapmayı deneyin. Stresli olayların bir günlüğünü tutmak bile yararlı olabilir. Olayların ne olduklarını ve kepeğinizi nasıl etkilediklerini yazın. Bu şekilde, sizi strese sokan durumlardan kaçınmak için elinden geleni yapabilirsiniz.

 Kepek Bakımı

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

 

Birçok kepek vakası reçetesiz şampuanlar ve diğer önlemler ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

 

Bununla birlikte, kafa derisindeki kaşıntının tek nedeni kepek değildir. Kepeğiniz özellikle inatçı veya kaşıntılıysa, sedef hastalığı, egzama veya mantar enfeksiyonu gibi hastalıklar için doktorunuza görünmek isteyebilirsiniz. 

 

Kaşıntınız dinmiyorsa, kafa deriniz kızarıyorsa veya şişiyorsa doktorunuzdan randevu alın. Şampuanlar yardımcı olmazsa, kızarıklık ve pullanma yüzünüze veya vücuttaki diğer bölgelere yayılırsa, saçınızda bitler veya sirkeler görürseniz veya kaşıntı günlük yaşamınıza müdahale etmeye başlarsa doktorunuza danışın.

 

Özetle

 

Kepek sinir bozucu ve zaman zaman utanç verici olsa da, genellikle daha ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Kaşıntı ve pullanma genellikle reçetesiz şampuanlara ve diğer tedavi yöntemlerine iyi yanıt verir. Size uygun bir ürün bulana kadar farklı marka ve türleri denemeye devam edin.

 

HER İHTİMALE KARŞI

 

Ayrıca aşağıdaki cilt hastalıklarından birine sahip olmadığınızdan emin olmak için doktorunuza görünmek isteyebilirsiniz:

Sedef hastalığı

 

Tinea kapit

 

Bit

 

Alerjik reaksiyon

Kaynak

Blog Son Eklenenler
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın
Saç Güçlendirme Teknikleri İnce Telli Saçlara Hacim Kazandırın

Saç Bakım Tüyoları

Saçlar, kişisel bakımın ve güzellik algısının en önemli unsurlarından biridir. Özellikle ince telli saçlar, hacim ve dolgunluk kazandırmak adına doğru teknik ve ürünlerin seçilmesi gerektiren bir yapıya...

Devamını Oku
04.12.2024
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!
Doğru Cilt Analizi Nasıl Yapılır? Cilt Tipinizi Tanımanın Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Cildiniz, sağlığınızın ve genel iyiliğinizin aynasıdır. Ancak, her cilt tipi farklı özellikler gösterir ve bu yüzden cildinizi doğru analiz etmek, uygun bakım

Devamını Oku
29.11.2024
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları
Renkli Saçlara Özel Bakım Boya Sonrası Saç Sağlığını Korumak İçin İpuçları

Saç Bakım Tüyoları

Renkli saçlar, kişisel tarzınızı yansıtmanın en etkili yollarından biridir. Ancak parlak ve canlı renklerin uzun süre korunabilmesi için özel bakım gerektiğini unutmamak

Devamını Oku
22.11.2024
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Günümüzde pek çok kişi, özellikle de mevsim geçişlerinde, boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerin başında ise hem pratik hem de etkili bir çözüm olan pastiller gelir...

Devamını Oku
07.11.2024
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Saç Bakım Tüyoları

Kıvırcık saçlar, bakım rutinleri ve doğru ürün seçimlerinin önemiyle benzersizdir. Bu rehberde, kıvırcık saçların bakım yolculuğunda ihtiyacınız olan her şeyi öğreneceksiniz. Kıvırcık saç tipine özgü temel bakım adımlarından...

Devamını Oku
30.10.2024
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren bir antioksidan olan astaksantin, doğal bir pigment olarak dikkat çekmektedir. Peki, astaksantin nedir ve sağlığımız için neden bu kadar önemlidir?  

Devamını Oku
23.10.2024
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Cranberry, son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren mucizevi bir meyve olarak dikkat çekiyor. Peki, bu kırmızı renkli, küçük ve ekşi meyve hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?  

Devamını Oku
17.10.2024
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

B vitamini, sağlık ve esenlik için kaçınılmaz olan temel besin öğelerinden biridir. Ancak birçok insan, bu hayati vitamini yeterince alıp almadığı konusunda ne kadar bilgi sahibi?

Devamını Oku
10.10.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.