Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Kepek: Kafa Derinizdeki Kaşıntı Ne Anlama Geliyor?
10.11.2021

Kepek: Kafa Derinizdeki Kaşıntı Ne Anlama Geliyor?

Genel Bakış

 

Kepek konusu açıldığında, çoğu kişi dökülen deriye odaklanır.

 

Kaşıntı ise en rahatsız edici yan etki olabilir. Öyleyse, kafa derinizdeki bu kaşıntı tam olarak ne anlama geliyor? Yazının devamında kepeğin en yaygın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini derledik. 

 Kepek Bakımı

Belirtileri ve Sebepleri

 

Derinin dökülmesi ve kaşıntı kepeğin ana belirtileridir. Beyaz, yağlı pullar tipik olarak saçınızda ve omuzlarınızda birikir ve genellikle havanın kuru olduğu sonbahar ve kış aylarında daha da kötüleşir.

 

Kepeğin nedenini tam olarak belirlemek zor olabilir, fakat, kepeğin yaygın nedenlerinden bazılarını listeledik:

Seboreik dermatit olarak da bilinen,(daha şiddetli bir kepek formu) tahriş olmuş ve yağlı cilt.

 

Yeterince şampuan kullanmamak, ölü cilt hücrelerinin birikmesine, kepeğe ve kaşıntıya neden olur.

 

Kafa derinizi uyararak fazla cilt hücresi büyümesine neden olan malassezia adı verilen mantar.

 

Bazı kişisel bakım ürünleri, kafa derinizi kızartıp kaşıntılı hale getiren kontakt dermatite neden olabilir.

 

Kepek, erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık gelişir. Parkinson hastalığı veya HIV gibi hastalıklarla hayatına devam edenler veya daha yağlı saçlara sahip olma eğilimindeki kişilerde kepek oluşma riski daha yüksektir. Kepek belirtilerini ergenlik döneminde fark etmeye başlamış olabilirsiniz, ancak kepek her yaşta gelişebilir.

 

1- Tüm Şampuanlar Aynı Değildir

 

Kafa deriniz kaşınıyorsa, kepeği tedavi etmek için formüle edilmiş reçetesiz şampuanlar kaşıntınızı az da olsa dindirebilir.

 

Deneme yanılma yolu ile doğru şampuanı bulmak biraz zaman alabilir, bu yüzden geçmişte doğru şampuanı bulamadıysanız, tekrar deneyin. Bazen iki veya daha fazla şampuan türünü değişimli kullanmak da yardımcı olabilir.

 

Kolayca bulabileceğiniz ürünlerden bazıları:

Head & Shoulders ve Jason Dandruff Relief antibakteriyel ve antifungal olan çinko piriti içerir. Mantar kepeğe yol açmaz, ancak yine de fazla cilt hücrelerinin üretimini yavaşlatmaya yardımcı olur.

Neutrogena T/Gel katran bazlı bir şampuandır. Kömür, kafa derinizin cilt hücrelerinin daha yavaş ölmesini sağlayarak kepek ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkları hafifletebilir. Bu tür şampuan saçları renklendirebilir, bu yüzden saçlarınız sarı veya gri ise dikkatli olmanızda fayda var. 

Neutrogena T/Sal bir doz salisilik asit içerir ve sahip olduğunuz kepek miktarını azaltabilir. Bununla birlikte, kafa derinizde kuruluğa yol açabilir. Eğer kafa derinizde kuruluk hissederseniz, nemlendirici saç kremi kullandığınızdan emin olun.

Selsun Blue selenyum sülfit içerir. Cilt hücrelerinizin ölmesini yavaşlatabilir ve ayrıca malassezia'yı azaltabilir. Saç rengi açık tonlarda olan kişilerin bu tür şampuanları dikkatlice kullanmaları önerilir.

Nizoral ketokonazol içeren bir şampuanıdır, yani geniş spektrumlu bir antifungal içerir. Bu ürünü reçetesiz veya reçete ile bulabilirsiniz.

 

Eğer hala hangi şampuanı tercih etmeniz gerektiği hakkında kafanızda soru işaretleri varsa doktorunuza danışabilirsiniz. Kepeği kontrol altına almak için özel şampuan kullanmanız gerekebilir.

 

Kepeği kontrol altına aldıktan sonra, tedavinin sonuçlarını korumak için şampuanı ara sıra kullanmanız gerekebilir.

 Kepek Bakımı

2- Kafa Derinizi Nemlendirin

 

Kafa derisindeki kuruluk kepeğe yol açabilir, ancak genellikle kuruluğun yol açtığı kepek döküntüleri daha küçük ve daha az yağlıdır. Kafa derinizi nemlendirerek kaşıntının önüne geçebilirsiniz.

 

En iyi nemlendirici mutfak rafınızda duruyor olabilir. Hindistan cevizi yağı nemlendirici ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğundan, doğal bir nemlendirici olarak kullanilabilir.

 

3- Hijyen Kurallarına Dikkat Edin ve Kafa Derinizi Kaşımayın!

 

Sık sık duş almak kafa derisindeki yağlanmadan ve kepek semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kafa derisini kaşıma dürtüsüne direnmeye çalışın. Başlangıçta kepekten kaynaklanan tahriş kaşıntıya yol açar, ancak kafanızı kaşımak tahrişi arttırarak kısır bir döngüye yol açacaktır.

 

Saçınızda çok fazla bakım ürünü kullanmak kafa derisini tahriş edebilir ve daha fazla kaşıntıya yol açabilir. Hangi jellerin, spreylerin ve diğer ürünlerin semptomlarınızı daha da kötü hale getirdiğini belirlemek için kullandığınız ürünlerden birini kişisel bakım rutininizden çıkarın ve yavaşça geri eklemeyi deneyin.

 

4- Stresten Kurtulun

 

Stres bazı bireyler için kepeği uyarabilir hatta kötüleştirebilir. Stres malassezia’ya yol açmasa da, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak durumunuzu daha da kötüleşebilir.

 

Kafa derinize bir iyilik yapın ve stresten kurtulun. Doğa yürüyüşü veya yoga yapmayı deneyin. Stresli olayların bir günlüğünü tutmak bile yararlı olabilir. Olayların ne olduklarını ve kepeğinizi nasıl etkilediklerini yazın. Bu şekilde, sizi strese sokan durumlardan kaçınmak için elinden geleni yapabilirsiniz.

 Kepek Bakımı

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

 

Birçok kepek vakası reçetesiz şampuanlar ve diğer önlemler ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

 

Bununla birlikte, kafa derisindeki kaşıntının tek nedeni kepek değildir. Kepeğiniz özellikle inatçı veya kaşıntılıysa, sedef hastalığı, egzama veya mantar enfeksiyonu gibi hastalıklar için doktorunuza görünmek isteyebilirsiniz. 

 

Kaşıntınız dinmiyorsa, kafa deriniz kızarıyorsa veya şişiyorsa doktorunuzdan randevu alın. Şampuanlar yardımcı olmazsa, kızarıklık ve pullanma yüzünüze veya vücuttaki diğer bölgelere yayılırsa, saçınızda bitler veya sirkeler görürseniz veya kaşıntı günlük yaşamınıza müdahale etmeye başlarsa doktorunuza danışın.

 

Özetle

 

Kepek sinir bozucu ve zaman zaman utanç verici olsa da, genellikle daha ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Kaşıntı ve pullanma genellikle reçetesiz şampuanlara ve diğer tedavi yöntemlerine iyi yanıt verir. Size uygun bir ürün bulana kadar farklı marka ve türleri denemeye devam edin.

 

HER İHTİMALE KARŞI

 

Ayrıca aşağıdaki cilt hastalıklarından birine sahip olmadığınızdan emin olmak için doktorunuza görünmek isteyebilirsiniz:

Sedef hastalığı

 

Tinea kapit

 

Bit

 

Alerjik reaksiyon

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.