Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Glukozamin Nedir?
18.04.2022

Glukozamin Nedir?

Vücudumuzda doğal olarak yer alan bir amino şeker olan glukozamin, kemiklerdeki eklemlerin birbirine sürtünmesini önleyen jelimsi tabakada bulunuyor. Zaten doğanın kendisine baktığımızda da glukozamin; karides, ıstakoz veya yengeç gibi canlıların kabuklarında görülüyor. Peki, glukozamin nedir? Bu yazımızda detaylarıyla anlatacağımız glukozamin nedir ne işe yarar, sorularını sizler için cevaplıyoruz. Bu önemli amino şekerin vücudumuza etkilerinin neler olduğunu ve neden glukozamin takviyesine ihtiyaç duyabileceğinizi kısa yoldan öğrenmek için okumaya devam edin!

Glukozamin, MSM ve Kondroitin Sülfat Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi glukozamin kemiklerin kıkırdak dokusunun esnekliğini kaybetmemesi için son derece önemli. Bazen glukozamin, bazen glukozamin sülfat bazen kondroitin sülfat bazen de MSM olarak duyabileceğiniz bu amino-monosakkarit tuz, amino şeker sınıfından bir bileşen olarak öne çıkıyor ve her biri kıkırdak dokunun içindeki elemanları oluşturuyor. İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde bulunan ve kükürt içeren bir kimyasal olan metilsülfonilmetan (MSM), doğal kaynaklardan elde edilebileceği gibi laboratuvar ortamında da üretiliyor. Glukozamin ve kondroitin sülfat gibi kemik ve kıkırdak sağlığına destek veren bu maddelerin tümü takviye olarak da alınabiliyor. Kısacası, glukozamin, MSM ve kondroitin sülfat, kemiklerin sağlığını koruması için var gücüyle çalışıyor.

Vücudumuzda kemik ve kıkırdak arasında doğal yollarla bulunan glukozaminin, glikozaminoglikanlar ve glikoproteinlerin yapımındaki rolü büyük. Glikozaminoglikanlar ve glikoproteinler ise tendon, sinovyal sıvı, bağlar ve kıkırdaklar gibi birçok parçanın yapı taşını oluşturuyor. Ayrıca glukozaminin, eklem yapılarının gelişimine katkı sunduğunu destekleyen klinik çalışmalar mevcut. Buna ek olarak hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar da glukozamin kullanımının kıkırdak yıkımını ötelediğini destekliyor.

Glukozamin

Glukozamin Çalışma Prensibi

Glukozamin üzerinde yapılan pek çok araştırmada, bu bileşenin insan vücuduna olan olumlu etkilerine büyük yer verildiği görülüyor. Gerek glukozamin takviyeleri ile gerekse kemik suyu gibi doğal yollarla olsun, glukozamin alımı, eklem yıkımını önlemek ve eklem ağrılarını hafifletmek için sinovyal sıvı miktarını artırabilir.

Tüm bunların ardından sırada glukozamin nasıl kullanılır, konusu geliyor. Burayı dikkatle okurken, bu takviye gıdanın herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılmadığını, yalnızca bazı durumlarda tedaviyi destekleyici görev üstlendiğini hatırlatmamızda fayda var. En iyi tavsiyeyi hekiminizden edinmeniz doğru olacaktır.

Glukozamin Nasıl Kullanılır?

Doktorunuz aksini söylemedikçe yetişkin bir birey için günde iki kere olacak şekilde toplamda 1500 mg glukozamin takviyesi yeterli. Yalnız buradaki önemli konu, bu takviyeyi ne kadar süreyle alacağınızda saklı. Glukozamin takviyeleri ortalama 3 yıla kadar güvenle alınabilir. Bu süreyi aşan durumlarda hekim bilgisine başvurulması öneriliyor. Ayrıca bu bileşeni çoğu insan tek başına ya da sülfat, Omega-3 veya MSM takviyeleriyle birlikte kullanmayı tercih ediyor.

Aslında pek çok takviye edici gıdada olduğu gibi glukozamin alımında da standart bir doz yok. Hekiminizin size özel reçete ettiği glukozamin miktarını alarak kemiklerinizin veya eklemlerinizin sağlığına katkıda bulunabilirsiniz. Örneğin, osteoartirit tedavisini desteklemek adına ve doktor kontrolünde günde bir kere 1500 mg, günde iki kere 750 mg veya günde 3 kere olmak üzere 500’er mg glukozamin takviyesi kullanılabilir.

NutraxinOrzax Ocean Glucosamine Complex 60 TabletNaturalnest Glucosamine Chondroitin Curcumin & MSM 60 Tablet

NutraxinOrzax Ocean Glucosamine Complex 60 TabletNaturalnest Glucosamine Chondroitin Curcumin & MSM 60 Tablet

Doğal Bir Bileşen Olan Glukozaminin Vücuda Faydaları

Yiyeceklerle aldığımız ve vücudumuzun kendi başına ürettiği glukozamin amino şekeri, bizim için eklem sağlığının yanı sıra pek çok konuda yardımcı. Gelin, genel anlamda glukozaminin faydalarına daha yakından bakalım.

  • Eklemdeki kıkırdak yapının esnekliğini koruyarak eklem sağlığını destekler.
  • Otoimmün tepkimelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Bağırsak sağlığını korumada destekleyici görev üstlenir.
  • Kemik hasarlarını iyileştirmek için çalışır.
  • Agrekan ya da proteoglikan olarak adlandırılan bileşiklerden kıkırdak yapının oluşmasına yardımcı olur.

Glukozamin Sülfatın Olası Yan Etkileri

Uygun miktarlarda alındığında son derece güvenli olan glukozamin sülfat, nadir de olsa bazı bünyelerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Glukozamin sülfat aldıktan sonra aşağıdaki durumlardan biri ya da birkaçı olduğunu fark ederseniz, hekiminize danışabilirsiniz.

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Ciltte lekelenme
  • Uyuşukluk
  • Kabızlık veya ishal
  • Mide ekşimesi
  • Kaşıntı
  • Herhangi bir alerjik tepkime

Glukozamin Ne İşe Yarar?

Yukarıda da pek çok kez belirttiğimiz gibi glukozamin takviyelerinin kullanımı, hastalıkları tedavi etmekten ziyade tedaviye destek amaçlı çalışır. Aşağıdaki listede yer alan hastalıkların tedavisinde, glukozamin destekleyici olarak kullanılabiliyor.

Glukozamin

MS (Multiple Skleroz)

Merkezi sinir sistemi ile omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak doğan Multiple Skleroz ya da daha çok bilinen adıyla MS, glukozamin kullanımı çalışmalarına konu olmuş hastalıklardan. Bazı çalışmalar n-asetil glukozaminin MS hastalığının belirtilerinin başlamasını veya gelişmesini durdurabileceğini kanıtlar nitelikte.

Temporomandibular Eklem İşlev Kaybı (TMJ)

Çene eklemlerinde çıkan bir sorun olan TMJ, çoğunlukla yetişkinleri ve orta yaşlıları etkisi altına alıyor. Bu rahatsızlıkta çeneyi kafatasına bağlayan eklem zarar gördüğü için çene ağrıları sıklaşır. Dolayısıyla Temporomandibular eklem işlev kaybına sahip kişiler, diğer insanların rahatlıkla yapabildiği baş hareketlerini ağrısız biçimde yapamaz. Çalışmalargösteriyor ki TMJ hastası olup da glukozamin kullananlarda bu rahatsızlığın hafiflemesi ve ağrıların azaltılması mümkün.

Interstisyel Sistit

Interstisyel sistit, glikosaminoglikanın eksikliğinden doğan bir hastalık. Hekimlerin tedavi için gerekli gördüğü ilaçlara ek olarak glukozamin takviyesi alımı da bu hastalığın tedavisini destekliyor. Buna dair yapılan sayısız araştırmanın sonucuna göre bu acılı mesane sendromunun ilerlemesi glukozamin alımıyla azaltılabilir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu

Kemik ve eklem rahatsızlıklarına ek olarak, yapılan bazı çalışmalarda glukozamin alımının huzursuz bağırsak sendromuna iyi geldiği görülmekte.

Eklem İltihaplanması

UK Biobank'ın yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre osteoartirit ve diğer eklem iltihaplanmalarının, glukozamin alımıyla azaltılıyor.

Kıkırdak Doku Hasarları

Maymun ve sıçan gibi hayvanların DNA'ları ve metabolizmaları insanlara oldukça benzediği için klinik deneyler genelde bu hayvanlar üzerinde yoğunlaşabiliyor. Örneğin, yapılan bir kıkırdak ve bağ dokusu hasarı modellenmesi deneyinde sıçanların diyetine glukozamin ekleniyor ve sonuçgayet olumlu biçimde gerçekleşiyor.

Sizin İçin Seçtiklerimiz: Glukozamin Takviye Markaları

En çok tercih dilen glukozamin takviye markaları arasında yer alan aşağıdaki isimler içinden hekiminize danışarak seçimler yapabilir, takviyeleri ihtiyacınız doğrultusunda günlük olarak kullanabilirsiniz. En çok tercih edilen glukozamin takviye gıdalar listesini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Kondromin Tablet
  • Chondurax Glucosamine Chondroitin MSM Tablet
  • Chondurax Glucosamine Chondroitin Jel Krem
  • Dinamis Glucosamine Chondroitin MSM with Collagen Şase
  • Retendo Glukozamin Kapsül
  • Voonka Glucogen Dual Tablet
  • Vitendo Combo Tablet
  • NBL Glukozamin Kondroitin MSM Tablet
  • Nutraxin Atroflex Tablet
  • Naturalnest Glucosamine Chondroitin Curcumin & MSM Tablet
  • Orzax Cosakondrin MSM Complex Tablet
  • Collart Tablet
  • Ostotrench Tablet
  • Kartix Glucosamine Complex Tablet

Bu yazıda sunulan tüm bilgiler ışığında ve hekiminizin de tavsiyesiyle, gereksinim duyduğunuz glukozamini hem gıdalardan hem de takviye ürünlerinden alarak kemik ve eklemlerinizin sağlığını korumaya destek olabilirsiniz. Sizin için seçtiğimiz glukozamin markalarının ürünleri tablet, şase ya da krem formlarında bulunuyor ve her biri farklı görevleri üstlenerek sağlığınıza olumlu katkı sunmak üzere çalışıyor.

Ayrıca en iyi gıda takviyesi markalarını da görmek isterseniz, En İyi Gıda Takviye Markaları Hangileri? konulu blog yazımıza mutlaka göz atın!

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.