Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
En İyi Güneş Kremi mi En Uygun Güneş Kremi mi?
03.12.2019

En İyi Güneş Kremi mi En Uygun Güneş Kremi mi?

En İyi Güneş Kremi Diye Birşey Var mı?

Google üzerinde güneş kremi ile ilgili en çok aranan kelimelerden biri bu: En iyi güneş kremi hangisi? Ve popüler bir kelime olması sebebiyle pek çok blog sayfasında veya güncel haber sitelerinde bu konuyla ilgili yazılar var:

2018 yılı için en iyi güneş kremleri,

2019’un en çok tutulan güneş kremleri,

2020 yazına damga vuracak güneş kremleri…

Peki bunlar ne kadar doğru, gerçekten “en iyi güneş kremi” diye bir şey var mı?

Maalesef en iyi güneş kremi diye bir şey yok. Geçek şu ki; sizin cilt yapınıza uygun güneş kremi var; güneş kreminden beklediğiniz UVA/UVB koruması var; fiziksel mi yoksa kimyasal içerikli güneş kremi istiyorsunuz; SPF koruması ne istiyorsunuz, bunlar var; ama ne iyi güneş kremi diye bir şey yok…

Yani güneş kremini seçerken; öncelikle cilt yapınız önemlidir, sonra fiziksel bir güneş kremi mi kullanmak istiyorsunuz yoksa kimyasal içerikli bir güneş kremi mi kullanmak istiyorsunuz bunlar önemlidir; daha sonra aslında SPF korumasından çok daha önemli olan UVA-UVB korumasından neler bekliyorsunuz bu önemlidir…

Bununla birlikte göz çevrenize uygun bir güneş kremi seçmek ayrı bir konudur. Çocuğunuz, bebeğiniz için güneş kremi kullanmak istiyorsunuz bu ise bambaşka bir konudur.

Şimdi sizin için “en iyi güneş kremini - en uygun güneş kremini” -belirli önemli noktaları açıklayarak- gelin beraber bakalım:

 

1)Cilt Tipinize Göre Güneş Kremi Seçmelisiniz!

Güneş kremi önerisinde veya tercihinde en önemli nokta burası. Genellikle insanlar herhangi bir forumdan veya blogtan veya arkadaş tavsiyesi ile güneş kremi hatta cilt bakım ürünü kullanmaya meyillidirler. Oysa okuduğunuz bloggerın cildi ile veya arkadaşınızın cilt yapısı ile sizinki aynı değildir! Sizin cilt yapınız hangisi?

-          Yağlı Cilt / Karma Cilt

-          Hassas Cilt

-          Kuru Cilt

-          Lekeli Cilt

-          Olgun Cilt

-          Normal Cilt

-          Hassas- Lekeli vs vs

İlk olarak cilt yapınızı bilmeniz gerekiyor, cilt yapınız herhangi bir ürün seçiminde anahtarınız olacaktır.





Yani sonuç olarak güneş kremi seçerken ilk dikkat edilmesi gereken nokta cilt tipinizdir. Hassas cilt yapısına sahip olan bir kişi, yağlı cilt yapısına uygun bir ürün kullanırsa, belki güneşten nispeten korunacaktır ama cildinde farklı sorunlarla karşılaşacaktır.

Bu konuda çeşitli yerlerde gördüğümüz; La Roche Posay Güneş Kremi kullandım ama cildime iyi gelmedi; sivilcem çıktı veya Bioderma Güneş Kremi aldım, hiçbir faydasını görmedim; gibi olayları da yaşamamış olacaksınız. Buralarda karşılaşan sorun cilt yapısına uygun güneş kremi seçilememesidir. La Roche Posay markası içinde yaklaşık 10’dan fazla güneş kremi var, sizin için uygun olan hangisi peki? Veya Bioderma’da 20’den fazla güneş kremi var, sizin cilt yapınıza uygun olan Bioderma Güneş Kremi hangisi?

Unutmayın doğru cilt yapısına uygun güneş kremi seçmek, güneş kremi önerisinde altın kuraldır.

 la roche posay güneş kremi

2)Fiziksel Güneş Kremi mi Kimyasal İçerikli Güneş Kremi mi?

Çok fazla bilinmeyen ama sağlığımız için son derece 2 önemli kavram da güneş kremi tercih ederken bu noktadır. Öncelikle fiziksel ve kimyasal güneş kremi nedir buradan başlayalım.

Fiziksel Güneş Kremi:

Aslında fiziksel güneş kreminden ziyade fiziksel engelleyici güneş kremi denilirse daha doğru olacaktır. Kısaca fiziksel güneş kremleri; güneşten tenimize ulaşan ışını veya ışınları ayna gibi yansıtarak tenimizi koruyan mikroskobik pudralardır. Bu içeriğe sahip güneş koruyucularda cilt tarafından bir emilim söz konusu olmaz. Fiziksel güneş kremleri ciltte emilmedikleri için beyaz bir görüntü bırakırlar.

Fiziksel güneş kremleri, genel olarak Mineral Filtreli Güneş Kremleri diye de geçer ve yine genelde Çinko Oksit ve/veya Titanyum Dioksit içeriğe sahiptir. Mineral Filtreye sahip güneş kremlerini incelemek için:



 

Kimyasal Güneş Kremi:

Çeşitli kimyasal veya organik maddelerle cilt tarafından emilerek güneşin zararlı ışın veya ışınlarına karşı bizi korular.

Peki kimyasal içerikli güneş kremleri zararlı mıdır? Bu tartışılan bir konu. Pek çok kaynakta birbirinin zıttı bilgiler bulmak mümkün; ancak özellikle Dermokozmetik markaların FDA (ABD İlaç ve Gıda Bürosu) onaylı içerik kullandıkları söylenebilir.

Sonuç olarak:

Hangisini tercih etmelisiniz? Bu tamamen sizin tercihiniz. Eğer organik veya kimyasal içerikli güneş kremi kullanmak istemiyorum yani tenimin bu organik veya kimyasal maddeleri emmesini istemiyorum diyorsanız, tercihiniz fiziksel güneş kremleri olmalıdır.

 fiziksel güneş kremi

3)UVA/UVB Korumasına Dikkat

Güneşten yeryüzüne 2 zararlı güneş ışığı geliyor, UVA ve UVB. Zaten güneş kremini kullanmamızın temel sebepleri de bu ışınlar. Düşünülebilir ki, güneş kremi bu 2 zararlı ışına karşı da koruma sağlıyordur… Maalesef öyle değil. Bazı güneş kremleri bu iki ışına karşı koruma sağlarken, bazıları sadece birine veya birine tam birine yarım koruma sağlıyor olabilirler. (İşte burada güneş kreminin içeriği devreye giriyor)

Peki UVA ve UVB ışınları nedir?

UVA ışını yeryüzüne yılın tüm zamanı ulaşan ışınlardır, yaz veya kış fark etmez. Buluttan, camdan hatta sudan bile geçebilir. Cildimizi karşı büyük zararı vardır ve cildimizin alt katmanlarına kadar sirayet eder. Bazı yabancı kaynaklarda “yaşlanma ışını” olarak geçer!

UVB ise daha çok yazın etkili olur. (Türkiye için, çünkü Ekvatora doğru gidince etkisi artar) Yine yabancı kaynaklarda “yakan ışık” olarak geçer. Etkisi yoğındur ve cildimizin yanması sağlayan bu ışındır.

Bu iki zararlı ışığa karşı koruma için” Geniş Spektrumlu” güneş kremi tercih etmelisiniz. Veya her ikisine de etki eden içerikli güneş kremi tercih etmelisiniz. (Örneğin Çinko Oksit içerikli güneş kremleri) (Güneş kremlerinin üstünde bu 2 ışına karşı koruma olup olmadığı genelde belirtilir.)

 uva uvb

4) SPF Nedir Ne Değildir?

Spf, UVB ışınlarına karşı cildimizin ne kadar korunduğunu anlatan bir ölçümdür. (Evet bu arada yanlış okumadınız SPF sadece UVB’ye karşı bir koruma sağlıyor! UVA korumasını zaten üstte değinmiştik.)

Bu ölçüm zamanla ve koruam gücüyle ilgili bir ölçümdür. Badger Balm Güneş Kreminin sitesinde bununla ilgili kabaca bir örnek var: “Cildiniz normalde güneşte 10 dakika sonra yanarsa, bir SPF 15 güneş koruyucu uygulamak yaklaşık 150 dakika boyunca (15 kat daha uzun bir faktör) yanmadan güneşte kalmanızı sağlar.” Deniliyor. Yani güneş kreminin bizi UVB ışınına karşı ne kadar süre koruduğunu anlatan bir değerdir. Tabi bu süre terlemek, suya girmek vs durumlarda değişebilir. Aynı zamanda sürülen güneş kremi miktarına göre de değişir. ( Genel olarak 2 mg / cm2 tavsiye ediliyor.

Ama sadece bu değil, aynı zamanda SPF faktörü; UVB ışınlarına karşı koruyuculuğu da anlatır:

-          SPF 15 Güneş Kremi: %93

-          SPF 30 Güneş Kremi: %97

-          SPF 50 Güneş Kremi: %98

UVB ışınını bloke eder.

Tüm bunlarla birlikte uygun SPF koruması için 2 saatte güneş kreminin tekrarlanması gerekiyor.

 

Sonuç Olarak:

Gördüğünüz gibi güneş kremi seçmek oldukça zor; ancak bu noktada en iyi güneş kreminin, aslında sizin için en uygun güneş kremi olduğu noktasına vardığımızı söyleyebiliriz. Sitemizdeki güneş kremlerini aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz:



Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.