Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Cildinizdeki Kollajen Miktarını Korumanın ve Arttırmanın 18 Yolu!
05.07.2021

Cildinizdeki Kollajen Miktarını Korumanın ve Arttırmanın 18 Yolu!

New York'taki Union Square Laser Dermatology'de kurul sertifikalı dermatolog olan Jennifer Chwalek,"Kollajen, cildin yapı taşlarından biridir ve cildin pürüzsüz ve kırışıksız olması için hacim sağlayan ana yapısal proteindir," diye açıklıyor.

 

New York merkezli yönetim kurulu sertifikalı dermatolog Doktor Marisa Garshick “Güneşe maruz kalmak veya kirlilik gibi çevresel faktörler kollajeni parçalara ayırarak yüzünüzde kırışıklık oluşma ihtimalini arttırır.” diyor ve ekliyor “Yaşınız ilerledikçe, vücudunuzun kollajen üretimi azalır. Dolayısıyla, cildiniz daha ince ve daha az yapısal desteğe sahip gibi görünebilir. Bu nedenle, bazı kişiler ciltlerinde sarkma fark etmeye başlar.”

 

Doktor Garshick kolajen kaybının 20’lı yaşların başında başladığını belirtiyor. Dolayısıyla, hâlihazırda vücudunuzda bulunan kollajeni korumak cildinizi daha fazla kollajen üretmesi için teşvik etmek kadar önemlidir. Yazımızın devamında bunu nasıl yapacağınızı anlattık.

 

1-Rutininize Topikal Retinoidler Ekleyin

 

Retinoid/retinol, kolajen üretimi sürecinde yer alan genleri destekleyen A vitamini türevleridir. Chwalek, Mart 2016'da Journal of Cosmetic Dermatology Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya atıfta bulunarak, "Araştırmalar, 12 hafta boyunca retinol uyguladıktan sonra yüz kırışıklıklarında bir gelişme olduğunu gösteriyor." diyor.

 

2-Retinoidler Size Uygun Değilse Bakuchiol'u Deneyin

 Kolajen

Bakuchiol retinoid ve retinollere doğal bir alternatiftir. Retinoidlere benzer bir şekilde kollajen üretminini teşvik etmesine rağmen, daha az tahrişe yol açtığı düşünülmektedir. Dr. Garshick

Haziran 2018'de British Journal of Dermatology’de yayınlanan bir çalışmaya atıfta bulunarak. "Bu özellikle hassas cilde sahip insanlar için iyi olabilir" diyor.

 

3-Kollajeni Topikal C Vitamini ile Koruyun

 

Sabahları C vitamini serumu kullanın. Doktor Chwalek “C vitamini cildinizdeki kollajeni UV ışınlarının yol açtığı hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır.” diyor ve ekliyor “Ayrıca, C vitamini kolajen üretimini ve mevcut kollajenlerin stabilize edilmesini de düzenliyor.”

 C Vitamini

4-Bol Bol Peptit Tüketin

 

Peptitler, Paula’s Choice.com’a göre proteinlerin yapı taşları olarak hizmet eden kısa bir amino asit zincirleridir. Doktor Garshick peptit içeren ürünler hakkında “Ciltteki kollajen ve elastin miktarını arttırmaya yardımcı olarak cildi sıkılaştırdığı düşünülüyor.” diyor.

 

5-Her Sabah Güneş Kremi Kullanın

 

Güneş kremi cilt kanserini önleme için hayati öneme sahip olmanın yanı sıra cildi genç ve canlı tutmak için de önemlidir. Garshick, "UV ışınlarına maruz kalmak kollajenin bozulmasına yol açabilir, bu da ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir, bu nedenle düzenli olarak güneş kremi kullanmaya başlamak için asla çok genç olmazsınız." diyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi, koruma faktörü (SPF) 30 veya daha yüksek bir geniş spektrumlu güneş kremi kullanmanızı öneriyor.

 

Doktor Garshick güneş kreminin etkisinin 2 saat sürdüğünü söylüyor. "Güneş kremini günlük rutininizin bir parçası haline getirmek şart olsa da özellikle güneşe uzun süre maruz kaldığınız günlerde, gün boyunca belirli aralıklarla tekrar güneş kremi uygulamanız önemlidir." diyor. Satın aldığınız ürünün etiketini kontrol edin; Cilt Kanseri Vakfı her iki saatte bir güneş kremi uygulamanızı tavsiye etse de yeniden uygulama önerileri farklılık gösterir.

Güneş Kremi

Doktor Girshick eğer cildinizdeki kollajeni korumak istiyorsanız güneş kremi kullanırken boynunuzu, göğsünüzü ve ellerinizin arkasını unutmamanız gerektiğini belirtiyor: "Bu bölgelerdeki cilt daha ince olduğundan yaşlanmanın etkilerini gösterme olasılığı daha yüksektir. Dolayısıyla, bu bölgeler kümülatif güneş hasarının etkilerini görmeye daha yatkındır." diyor.

 

6-Kollajen İçeren Besin Takviyelerini Kullanmayı Düşünün

 

Kahve ve smoothie'lere karıştırabileceğiniz tozlar da dahil olmak üzere çeşitli kolajen takviyeleri mevcuttur. Bu konuda daha fazla araştırılmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, Garshick, Journal of Drugs in Dermatology dergisinde Ocak 2019'da yapılan ve ön araştırmaların kollajen takviyelerin cilt elastikiyetini, hidrasyonunu ve cilt içindeki kolajen yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olduğunu gösterdiğini belirten bir çalışmayı örnek gösteriyor.

 

7-Daha Fazla Yağsız Protein Tüketin

 Protein

Diyetiniz yeterli miktarda protein içermeli ve dengeli olmalidir. Doktor Garshick “Yüksek proteinli gıdalar kollajen sentezi için kritik öneme sahip amino asitler içerir" diyor. Balık, deniz ürünleri, derisiz tavuk göğsü ve yağsız sığır eti gibi hayvansal gıdalar yağsız proteinler bakımından zengindir.

 

8-Ek Şeker Alımınızı Sınırlandırın

 

Doktor Chwalek şeker bakımından zengin bir diyet kollajen parçalayan gligasyon son ürünlerinin (AGE olarak adlandırılır) oluşumunu teşvik ettiğini söylüyor. Ek şeker alımınızı tükettiğiniz ürünlerin ambalajlarında bulunan “eklenmiş şeker” ibaresini kontrol ederek sınırlandırabilirsiniz.

 

9-Bol Bol Meyve ve Sebze Tüketin

 Meyve ve Sebze

Harvard Üniversitesine göre, tabağınızın yarısını meyve ve sebze ile doldurmanın kalp hastalığını engellemek de dâhil olmak üzere birçok yararı vardır. Doktor Chwalek meyve ve sebze tüketmenin cilt sağlığı için de yararlı olabileceğini söylüyor, “ Diyetinizin antioksidanlar (meyve ve sebzeler) bakımından zengin olması, serbest radikallerin yol açtığı hasarı engellemenize yardımcı olur.” diyor.

 

10-Güneş Işığını Engellemek İçin Şapka Takın

 

Cilt Kanseri Vakfı'na göre, geniş kenarlı bir şapka yüzünüzü, kafa derinizi ve boynunuzu güneşten ışınlarının yol açtığı zarardan koruyacaktır. Kalın bir malzemeden yapılmış bir şapka seçin.

 

11-Göz Çevrenizi Korumak İçin Güneş Gözlüğü Kullanın

 Güneş Gözlüğü

Göz çevrenizde oluşan kaz ayağı olarak bilinen kırışıklıklardan korunmak için güneş gözlüğü kullanın. Büyük güneş gözlükleri UV ışınlarının etraftan sızmasına yardımcı olacaktır. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre ucuz güneş gözlükleri bile sizi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyacaktır.

 

12-Sigara İçmeyin

 

Sigara içmek cildinizi birçok yönden yaşlandırır. Doktor Chwalek “Sigara içmek cilde kan akışını ve oksijeni azaltır. Ayrıca, kolajen ve elastin liflerine zarar veren ve ciltte antioksidanları emen toksik serbest radikaller oluşturur" diyor. Sonuç olarak, bu, ciltteki kırışıklık oluşum sürecini hızlandırır. Ayrıca, daha önce yapılmış araştırmalar, sigara içmenin cildinizi yaşlandırdığını kanıtlamıştır.

 

13-Kimyasal Peeling Yapmayı Düşünün

 

Kimyasal peeling de dahil olmak üzere hastanede yapılabilecek yaşlanma karşıtı birçok prosedür vardır. Doktor Garshick, bu tedavinin cilt hücresi yenilenmesini artırmak için hidroksi asitler (glikolik asit gibi) kullandığını ve bunun da kollajen üretimini uyardığını söylüyor. "Hastalar, kimyasal peelingden ton, doku, ince çizgilerin ve kırışıklıklar bakımından hemen fayda görüyorlar” diyor.

 

14-Dermatologunuza Danışın

 Dermatolog

Dermatoloğa yeniden şekillendirme lazeri, radyofrekans tedavisi, mikroneedling, IPL (yoğun darbeli ışık), Juvederm/Restylane veya Radiesse gibi tedaviler için iyi bir aday olup olmadığınızı sorun. Doktor Chwalek "Bu tedaviler kollajen üretimini uyarır ve gözle görülebilen yaşlanma belirtilerinin tedavisine yardımcı olabilir. Hastalar ciltlerinin zamanla daha düzgün ve pürüzsüz göründüğünü fark eder", diyor.

 

15-Stresten Kurtulun

 

Araştırmalara göre, stres iltihaplanmaya neden olur, vücudun kendini onarma yeteneğini zayıflatır ve cildin yaşlanmasını hızlandırır. Hayatınız bunaltıcı hale geldiğinde elinizde stresten kurtulmanıza yardımcı olabilen aktivitelerin bir listesi olsun.

 

16-Hareket Edin

 Kolajen

Fiziksel aktivite vücudunuzu, zihninizi ve cildinizi genç tutar. Doktor Chwalek, "Yaşlanma sürecini yavaşlatmada etkili faktörlerden bir diğeri egzersizdir." diyor. Dahası, Mayo Clinic, fiziksel aktivitenin stresi azaltmak için iyi bir yol olduğunu belirtiyor.

 

17-Alkol Tüketiminizi Azaltın

 

Alkol vücudunuzun kollajen üretme kabiliyetine ve doğal antioksidan sistemine zarar verir. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology dergisinde 2019 yılının ağustos ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, haftada 8 bardaktan daha fazla alkol tüketmek ciltteki kırışıklık ve ince çizgi oluşma ihtimalini arttırır.

 

18-Dinlenin

 

İnsanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da düzenli bir uyku programına sahip olmak kollajen yenilenmesine yardımcı olabilir. Amerikan Ulusal Uyku Vakfı, yetişkinlere gecede 7 ila 9 saat arası güzellik uykusu uyumalarını önerir.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.