Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
C Vitamini Nedir? C Vitaminin Vücuda Faydaları Nelerdir?
10.06.2021

C Vitamini Nedir? C Vitaminin Vücuda Faydaları Nelerdir?

C vitamini insan vücudu tarafından üretilemeyen esansiyel bir vitamindir. Buna rağmen, vücutta birçok farklı rolü vardır ve sağlık için oldukça önemlidir.

 

C vitamini suda çözülebilir bir vitamindir ve portakal, çilek, kivi meyvesi, dolmalık biber, brokoli, lahana ve ıspanak dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzede bulunur.

 C Vitamini

C vitamininin önerilen günlük tüketim miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg'dır.

 

Genellikle C vitamini gıda yolu ile alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Fakat, yine de birçok insan C vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için besin takviyelerine yöneliyor.

 

Yazımızın devamında C vitaminin 7 faydasından bahsettik.

 

1- Kronik Hastalık Riskinizi Azaltabilir

 

C vitamini vücudunuzun doğal bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan güçlü bir antioksidandır.

 

Antioksidanlar hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. 





 

Serbest radikaller biriktiğinde, birçok kronik hastalığa yol açtığı düşünülen oksidatif stres olarak bilinen bir durumu teşvik edebilir.

 

Çalışmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kan antioksidan seviyenizi %30'a kadar artırabileceğini göstermektedir. Bu artış, vücudun iltihaplanmayla karşı geliştirdiği doğal cevabı güçlendirici etkiye sahiptir.

 

Özetle: C vitamini, kanınızdaki antioksidan seviyesini arttırabilecek güçlü bir antioksidandır. Antioksidan seviyesindeki artış kalp hastalığı gibi kronik hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir.

 

2- Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olabilir

 

Yapılan araştırmalara göre, Amerikalı yetişkinlerin üçte biri yüksek tansiyona sahiptir.

 C vitamini

Yüksek tansiyon küresel olarak önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan kalp hastalığına yol açabilir.

 

Araştırmalara göre, C vitamini hem yüksek tansiyonu olan kişilerde hem de tansiyonu normal olan kişilerde tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

 

Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, C vitamini içeren besin takviyesi kullanmanın kan taşıyan damarları gevşetmeye yardımcı olduğunu ve bunun da kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu keşfetti. 

 

Ayrıca, insanlar üzerinde yapılan 29 diğer araştırmada, C vitamini içeren besin takviyelerini kullanmanın, sağlıklı yetişkinlerde sistolik kan basıncını (üst değer) 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını (düşük değer) ortalama 1,5 mmHg azalttığını keşfetti.

 

Yüksek tansiyonlu yetişkinlerde, C vitamini takviyelerinin sistolik kan basıncının 4,9 mmHg ve diyastolik kan basıncının ortalama 1,7 mmHg azalttığı keşfedildi.



 

Bu bulgular umut verici olsa da C vitamininin kan basıncı üzerindeki etkilerinin uzun vadeli olup olmadığı belli değildir. Ayrıca, yüksek tansiyonlu kişiler tedavi için sadece C vitamine güvenmemelidir.

 

Özetle: C vitamini takviyelerinin hem sağlıklı yetişkinlerde hem de yüksek tansiyonlu kişilerde kan basıncını düşürdüğü keşfedilmiştir.

 

3- Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

 

Kalp hastalıkları dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.

 

Yüksek tansiyon, yüksek trigliserit veya LDL (kötü) kolesterol seviyeleri ve düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere birçok faktör kalp hastalığı riskini arttırır.

 

C vitamini bu risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

 

Örneğin, toplam 293.172 katılımcı ile yapılan 9 araştırma analiz edildiğinde, 10 yıl sonra günlük en az 700 mg C vitamini alan kişilerin, C vitamini takviyesi almayanlara göre %25 daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu buldu. 

 C Vitamini

İlginçtir ki, 15 farklı araştırma, C vitamininin takviyelerden değil gıdalardan tüketilmesinin daha düşük bir kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olduğunu keşfetti.

 

Fakat, bilim insanları C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketen insanların buna ek olarak besin takviyesi kullanan insanlara göre daha sağlıklı bir yaşam tarzı takip edip etmediğinden emin değil.

 

13 araştırmanın analiz edildiği başka bir çalışma, günlük en az 500 mg C vitamini almanın kan kolesterolü ve trigliserit seviyeleri gibi kalp hastalığı için önemli değerleri araştırdı.

 

Analiz, C vitamini takviyesi almanın LDL (kötü) kolesterolü yaklaşık 7,9 mg/dL ve kan trigliseritlerini 20,1 mg/dL azalttığını buldu.

 

Kısacası, günlük en az 500 mg C vitamini tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltıcı etkiye sahip olabileceği görülüyor. Fakat, eğer diyetiniz halihazırda C vitamini bakımından zengin ise besin takviyeleri kalp sağlığınızı daha fazla geliştirmeyebilir.

 

Özetle: C vitamini içeren besin takviyelerinin kalp hastalığı riskini düşürebileceği düşünülüyor. Bu takviyeler, LDL (kötü) kolesterol ve trigliseritlerin kanda yüksek seviyede bulunması da dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini azaltıcı etkiye sahip olabilir.

 

4- Kandaki Ürik Asit Seviyelerini Azaltabilir ve Gut Ataklarını Önlemeye Yardımcı Olabilir.

 

Gut, Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık %4'ünü etkileyen bir artrit türüdür. 

 

İnanılmaz derecede acı verici olan bu hastalık, eklemlerin iltihaplanmasına ve ayak baş parmaklarının şişmesine yol açar. Gut hastalığı olan kişiler vücutlarında şişlik yaşamanın yanı sıra ani ve şiddetli ağrı atakları yaşarlar.

 

Gut belirtileri kanda çok fazla ürik asit olduğunda ortaya çıkar. Ürik asit vücut tarafından üretilen bir atık üründür. Yüksek seviyelerde, kristalleşip eklemlere çökebilir.

 

İlginçtir ki, birkaç çalışma C vitamininin kandaki ürik asidi azalarak gut ataklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 C Vitamini

Örneğin, 1.387 erkek ile yapılan bir araştırmaya göre, en çok C vitamini tüketenlerin, en az tüketenlere kıyasla ürik asit kan seviyelerinin önemli ölçüde daha düşük olduğu keşfetmiştir. 

 

46,994 kişi ile 20 yıl boyunca yapılan ve C vitamini tüketiminin gut ile bağlantılı olup olmadığını belirlemeyi amaçlayan başka bir araştırma C vitamini içeren besin takviyesi kullanan kişilerin %44 daha az gut hastalığına yakalanma riski olduğunu keşfetti.

 

Ek olarak, 13 araştırmayı analiz eden bir çalışma, 30 gün boyunca C vitamini takviyesi kullanmanın, plaseboya kıyasla kan ürik asidi önemli ölçüde azalttığını keşfetti.

 

C vitamini alımı ile ürik asit seviyeleri arasında güçlü bir bağlantı olduğu görülürken, C vitamininin gut üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Özetle: C vitamini bakımından zengin yiyecekler ve C vitamini içeren besin takviyeleri kandaki ürik asit değerlerinin düşmesi ve gut riskinin azalması ile bağlantılıdır.

 

5- Demir Eksikliğini Önlemeye Yardımcı Olur

 

Demir, vücutta çeşitli işlevlere sahip önemli bir besin maddesidir. Kırmızı kan hücrelerinin yapı taşlarından biridir ve oksijenin vücutta taşınması için gereklidir.

 C Vitamini

C vitamini takviyelerinin vücudun demir emilimini arttırdığı düşünülmektedir. C vitamini vücudun daha zor emdiği bitkisel demir kaynaklarını daha kolay emilebilen bir forma dönüştürmeye yardımcı olur.

 

C vitamininin bu faydası, et önemli bir demir kaynağı olduğu için özellikle vegan ve vejetaryenler için önemlidir.

 

Sadece 100 mg C vitamini tüketmek vücudun demir emilimini %67 artırabilir.

 

Dolayısıyla, C vitamini demir eksikliğine eğilimli insanlar arasında anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

65 hafif demir eksikliği olan çocukla yürütülen bir çalışmaya göre, C vitamini içeren besin takviyeleri anemiyi kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

 

Eğer demir eksikliğiniz varsa, daha fazla C vitamini bakımından zengin yiyecek tüketmek ya da C vitamini içeren bir besin takviyesi kullanmak kanınızdaki demir seviyesini arttırmaya yardımcı olabilir.

 

Özetle: C vitamini vücut tarafından emilimi zor olan demirin emilimine yardımcı olabilir. Ayrıca, demir eksikliği riskini de azaltabilir.

 

6- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

 

C vitamini takviyelerini kullanan kişilerin ana amaçlarından biri de bağışıklık sistemlerini güçlendirmektir. C vitamini bağışıklık sisteminin birçok farklı parçasında yer alır.

 

İlk olarak, C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur.

 

İkincisi, C vitamini bu beyaz kan hücrelerinin serbest radikaller gibi moleküllerin zararlarından koruyarak daha etkili çalışmalarına olanak sağlar.

 

Üçüncüsü, C vitamini cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aktif olarak cilde taşınır, burada bir antioksidan görevi görür ve cildin bariyerlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. 

 

Ayrıca, yapılan bazı araştırmalara göre, C vitamini yara iyileştirme sürecini kısaltıcı etkiye sahiptir.

 

Dahası, C vitamini eksikliği birçok hastalığa açabilir.



 

Örneğin, zatürree olan kişiler C vitamini seviyelerinin daha düşük olmasına yatkındırlar ve bu kişilerde C vitamini takviyelerinin iyileşme süresini kısalttığı keşfedilmiştir.

 

Özetle: C vitamini kan hücrelerinin daha etkili bir şekilde fonksiyon göstermelerine yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca, cildin savunma sistemini güçlendirerek yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

 

7- Bilişsel Yetilerinizi ve Hafızanızı Korur

 

Demans, zayıf düşünme yetisi ve zayıf hafıza gibi semptomlara sahip olan bir hastalıktır.

 

Dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiler ve genel olarak ileri yaştaki kişiler arasında görülür.

 

Araştırmalar, beyin, omurga ve sinirlerin yakınında oksidatif stres ve iltihabın demans riskini artırabileceğini göstermektedir. 



 

Güçlü bir antioksidan olan C vitamininin vücutta yeterli seviyede bulunmaması hafıza ve bilişsel faaliyetlerde bozukluğa yola açabilir.

 

Ayrıca, gıdalardan veya takviyelerden yüksek C vitamini alımının yaşlandıkça düşünme ve hafıza üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu keşfedilmiştir. 

 

Eğer günlük tükettiğiniz besinlerden yeterince C vitamini alamıyorsanız, C vitamini içeren besin takviyeleri demans gibi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Fakat, C vitamini içeren besin takviyelerinin sinir sistemi sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

 

Özetle: Kandaki düşük C vitamini seviyeleri demans gibi hafıza ve düşünsel yetilerin kaybı ile kendilerini gösteren hastalıkların riskini artırıcı etkiye sahip olabilir. Ayrıca, yüksek C vitamini tüketiminin bu hastalıkların önlenmesinde olumlu bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

 

C Vitamini Hakkında Kanıtlanmamış İddialar

 

C vitamininin bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası olsa da zayıf kanıtlarla desteklenen veya hakkında hiç kanıt olmayan birçok asılsız iddiada vardır.

 C Vitamini

Bu kanıtlanmamış iddialardan bazıları:

- Soğuk algınlığını önler: C vitamini soğuk algınlığı ve iyileşme süresini yetişkinlerde %8 ve çocuklarda %14 oranında azaltırken, soğuk algınlığı riskini ortadan kaldırmaz.

- Kanser riskini azaltır: Birkaç araştırma, C vitamini alımını bazı kanser türlerine yakalanma riskinin daha düşük olmasına bağlamaktadır. Bununla birlikte, çoğu araştırma C vitamininin kansere yakalanma riskini etkilemediğini ortaya koymuştur. 

 

- Kurşun toksisitesi tedavi edebilir: Kurşun toksisitesi olan kişilerin C vitamini düzeyleri düşük gibi görünse de insanlar üzerine yapılan araştırmalarda C vitamininin kurşun toksisitesini tedavi edebileceğine dair güçlü bir kanıt keşfedilmemiştir. 

 

Özetle: C vitaminin bilinen birçok faydası olsa da soğuk algınlığını önlediği, kanser riskini azalttığı veya kurşun toksisitesini tedavi ettiği gösterilmemiştir.

 

Sonuç Olarak

 

C vitamini suda çözünebilen ve diyet veya besin takviyelerinden elde edilmesi gerekilen bir vitamindir.

 

Antioksidan seviyelerini artırmak, kan basıncını düşürmek, gut ataklarına karşı korunmak, demir emilimini iyileştirmek, bağışıklığı artırmak ve kalp hastalığı ve demans riskini azaltmak gibi birçok yararı vardır.

 

Genel olarak, eğer günlük tükettiğiniz besinlerden yeterince C vitamini almakta zorlanıyorsanız, besin takviyeleri C vitamini alımınızı artırmanın harika ve kolay bir yoludur.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.