Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Benzoil Peroksit Nedir? Akne Tedavisinde Nasıl Kullanılır?
10.05.2021

Benzoil Peroksit Nedir? Akne Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Benzoil Peroksit Nedir?

Benzoil Peroksit sivilce ile savaşmak için kullanılan yaygın bir bileşendir. Reçetesiz satın alınabilen jeller, temizleyiciler ve sivilce lekelerinin tedavisinde kullanılır. Benzoil peroksit ciltteki aknelerin ciddiyetine göre değişik konsantrasyonlarda kullanılabilir.

Benzoil peroksit, sizi gözeneklerinizi tıkayan bakteri ve ölü deri hücrelerinden etkili bir şekilde kurtulabilir, fakat sınırlamaları vardır. Yazımızın devamında benzoil peroksitin artılarını ve eksilerini tartışacağız, ayrıca, reçetesiz alınabilen ilaçlar işe yaramıyorsa ne zaman dermtologa görünmeniz gerektiği ile alakalı tavsiyelerde bulunacağız.

Benzoil Peroksit Akne Tedavisi İçin Etkili Mi?

Benzoil peroksit, cildin altındaki bakterileri öldürerek sivilceleri tedavi etmeye ve önlemeye çalışır, ayrıca gözeneklerin ölü cilt hücrelerini ve fazla sebumu (yağ) atmasına yardımcı olur.

Kistik Akne Tedavisi İçin Benzoil Peroksit

Kistik akne en ciddi akne formu olarak kabul edilir. Dolayısıyla diğer akne türlerine kıyasla tedavi edilmesi daha zordur.

Eğer cildinizin altına sert bir şişlik varsa ve sivilcenin “başı” olarak tabir edilen kısmını göremiyorsanız kistik akneye sahip olabilirsiniz.

Kistik aknelerin ortaya çıkma sebeplerinden biri bakterilerdir. Benzoil peroksit diğer ilaçlarla beraber kullanıldığında akne tedavisini kolaylaştırabilir.

Eğer bu cildinize bu aknelerden varsa, en iyi tedavi yolunu öğrenmek için bir dermatologa danışın.

Siyah Noktaların Tedavisinde Benzoil Peroksit

 

 Benzoil Peroksit

Siyah noktalar akne olarak kabul edilir. Fakat diğer sivilce türlerinin aksine kırmızı yumrulara sebep olmadıkları için “enflamatuvar” olarak sınıflandırılmazlar.

Benzoil peroksit, gözeneklerinizi tıkayan yağ ve ölü hücrelerin tedavisine yardımcı olabilirken, siyah nokta tedavisi için en iyi seçenek olmayabilir.

Benzoil peroksit belirli akne türlerinin tedavisine yardımcı olurken, adapalen ve tretinoin gibi topikal retinoidler ilk tedavi yöntemi olarak kabul edilir. 

Differin Gel gibi bazı adapalen ürünleri reçetesiz elde edilebilir fakat tretinoin içeren ürünler reçete gerektirir.

Sivilce Yaralarının Tedavisinde Benzoil Peroksit

Akne yaraları cildinizde oluşan akne salgınının bir sonucudur. Özellikle iltihaplı akneler, onları sıkmasanız bile cildinizi yara edebilir.

Akne yaraları güneşe maruz kalındığında kötüleşebilir, dolayısıyla, her gün güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir. Teoride benzoil peroksit ölü deri hücrelerinin dökülmesine yardımcı olarak yaraları daha az görülür bir biçime getirebilir, fakat ne yazık ki henüz bu kullanımın pratikte etkili olduğunu gösteren bilimsel bir araştırma yok.

Benzoil Peroksit Nasıl Kullanılır?

 Benzoil Peroksit

Benzoil peroksit birçok farklı cilt bakım ürününde karşınıza çıkabilir. Bu ürünlerin içinden tercihinize ve ihtiyaçlarınıza göre doğru seçimi yapmak oldukça önemlidir.

Örneğin, yüzünüz yerine vücudunuz için özel olarak formüle edilmiş bir duş jeli kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Önemli faktörlerden bir diğeri de doğru konsantrasyonu seçmektir. Cildinizin ihtiyaçları için doğru konsantrasyonu seçtiğinizden emin olun.

Bazı kişiler yüksek konsantrasyondaki benzoil peroksiti (%10’a kadar) tolere edebilirken diğerleri daha düşük konsantrasyonları tercih edebilir.

Ayrıca, konsantrasyon seçiminde benzoil peroksiti cildinizin hangi kısmına uyguladığınız da önemlidir.

Yüz genelde göğüs ve bacaklara kıyasla daha hassastır. Dolayısıyla yüzünüzde daha düşük konsantrasyonlu ürünler (%4 civarı) tercih etmenizde yarar var.

Benzoil Peroksit Aşağıdaki Akne Tedavi Ürünlerinde Bulunabilir;

  • Sivilce kremleri ve losyonları: Genelde hem tedavi hem de önleyici tedbir olarak tüm cilt bölgesine günde bir veya iki kez uygulanır.
  • Yüz yıkamaları jelleri ve köpükler: Akneyi önlemeye ve mevcut sivilceleri tedavi etmeye yardımcı olmak için günde bir veya iki kez kullanılır.
  • Akne vücut yıkamaları ve sabunları: Göğsünüzde, sırtınızda ve vücudunuzun diğer bölgelerinde sık sık akne salgını yaşıyorsanız idealdir.
  • Jeller: Genelde daha konsantre ürünlerdir, lekerin tedavi edilmesinde kullanılırlar. Genelde sadece etkilenen bölgeye uygulanır.

Benzoil Peroksit Kullanımının Yan Etkileri

Çoğu insan için güvenli olduğu düşünülse de, benzoil peroksit özellikle ilk kullandığınızda yan etkilere neden olabilir.

Günde bir kez kullanarak başlatıp, eğer alerjik reaksiyon göstermiyorsanız, uygulama sıklığını zaman içinde arttırabilirsiniz. Ayrıca düşük konsantrasyonlu ürünlerden başlayarak yan etkilerini en aza indirgeyebilirsiniz.

Benzoil Peroksitin Ciltte Yaratabileceği Yan Etkiler

Benzoil peroksit, kuruluğun yanı sıra kızarıklık ve aşırı soyulmaya neden olabilir. Uygulama yerinde de kaşıntı ve genel tahriş fark edebilirsiniz.

Eğer güneş yanığınız varsa benzoil peroksit kullanmayın.

Kıyafetlerde Ve Saçlarda Lekelenme

Benzoil peroksit kıyafetlerde ve saçlarda leke oluşturması ile bilinir. Her kullanımdan sonra ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

Ayrıca ürünü ter yoluyla saçlarınıza ve giysilerinize aktarmamak için spor yapmadan önce benzoil peroksit içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmanızda fayda var.

Alerjik Reaksiyonlar

 Yağlı Cilt

Benzoil peroksitten kaynaklanan alerjik reaksiyonlar nadir görülse de, yine de mümkündür. Uygulama yapılan alanlarda kızarıklık ve tahriş fark ederseniz ürünü kullanmayı hemen bırakın. 

Şiddetli şişlik ve nefes alma güçlüğünüz varsa hemen acil servise gitmelisiniz.

Benzoil Peroksit Ve Farklı Cilt Türleri

Eğer hassas bir cildiniz varsa bir dermatolog size benzoil peroksit kullanmanızı önermeyebilir. Çünkü hassas ciltler kızarıklık ve tahriş gibi yan etkilere daha yatkındır.

Ayrıca eğer egzama veya seboreik dermatitiniz varsa  benzoil peroksit sizin için en iyi seçenek olmayabilir.

Sivilce İçin Benzoil Peroksit Ve Salisilik Asit

Benzoil peroksit, enflamatuar akne tedavisinde yaygın olarak kullanılsa da, enflamatuar olmayan akneniz (siyah nokta) varsa, salisilik asit kullanmayı düşünebilirsiniz.

Her ikisi de gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olur, ancak salisilik asidin birincil rolü ölü deri hücrelerinden kurtulmaktır. Bu tür peeling etkileri, enflamatuar olmayan lezyonların tedavisine yardımcı olabilir.

Ayrıca salisilik asit benzoil peroksit gibi saçınızı ve kıyafetlerinizi leke yapmaz. Fakat özellikle salisilik asit içeren bir ürünü ilk kullandığınız zamanlarda cildin kurumasına, kızarmasına ve soyulmasına neden olabilir.

Genel olarak eğer iltihaplı sivilceleriniz varsa ve deriniz hassas değilse benzoil peroksit sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

Diğer Reçetesiz Akne Tedavileri

Benzoil peroksit akne ve aknelerden geriye kalan yaraları tedavi etmek için tek seçeneğiniz değil. Diğer reçetesiz ürünler bakteri, aşırı yağ ve ölü deri hücrelerinin tedavisine yardımcı olabilir.

  1. Salisilik Asit
  2. Kükürt
  3. Çay ağacı yağı
  4. Adapalen

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Hiçbir sivilce ürünü lekelerinizi ve izlerinizi bir gecede temizleyemez. Benzoil peroksitte durum böyledir. Bazı ürünlerin etkilerini tam olarak göstermesi uzun sürebilir.

Eğer altı hafta içinde cildinizde bir değişiklik görmezseniz bir dermatoloğa danışmayı düşünebilirsiniz. Eğer sivilceleriniz şiddetli ise dermatolog size daha güçlü reçeteli bir ürün önerecektir.

Dermatoloğunuzun mümkün olan en iyi tedavi seçeneğini belirleyebilmesi için sivilceniz ve şiddeti ile ilgili soruları yanıtlamaya hazır olun. Ayrıca doktorunuz sahip olduğunuz sivilce türünü görmek için bir cilt muayenesi yapabilir.

Özetlemek Gerekirse;

Benzoil peroksit akne tedavisi için kullanılabilecek birçok tedavi yönteminden biridir.

Ulaşılabilir ve ucuz olduğu için popüler olan benzoil peroksit, iltihaplı akneleri ve aknelerden geriye kalan yara izlerini tedavi etmede kullanılabilir. Ayrıca, topikal retinoidler gibi diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında çok faydalıdır.

Yine de her cilt farklıdır ve benzoil peroksit sizin için işe yaramayabilir. Kullandığınız ürünlere işe yaramaları için bir iki hafta izin vermeden yeni ürünlere geçmeyin. Eğer reçetesiz ürünler işinize yaramıyorsa bir dermatologa danışabilirsiniz.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.