Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Aromaterapi Yağları: Aromaterapi Nedir?
26.04.2022

Aromaterapi Yağları: Aromaterapi Nedir?

Çok eski zamanlardan beri kullanılagelen aromaterapi, adından da anlaşılacağı üzere bitkilerin aromatik öz yağlarının psikolojik ve fiziksel anlamda olumlu etkilerinden yararlanan bir koruyucu hekimlik sistemi olarak tanımlanıyor. Beynin en derinlerde yatan koku alma hissi sayesinde en temel içgüdüler, düşünceler ve duygular uyarılarak kişiler olumlu yönde etkileniyor. Kısaca aromaterapi nedir, diye soracak olursanız, şu şekilde toparlayabiliriz: Aromaterapi; bitkilerin kök, yaprak ve çiçeklerinin damıtılması sonucu elde edilen yağların şifa amaçlı kullanım prensibini içeriyor.

Aromaterapiyi daha iyi anlayabilmemiz için çağlar boyunca insanların bu yöntemi nasıl ve hangi malzemelerle uyguladıklarını bilmemizde fayda olacaktır. Yazının devamını okuyarak aromaterapi tarihçesi neleri kapsıyor, aromaterapi masajı nedir ve aromaterapinin kullanım alanları nelerdir gibi soruların cevabını öğrenebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım!

Geçmişten Günümüze Aromaterapi

Pek çok alanda olduğu gibi aromaterapinin ilk kullanımı da tabi ki Mısır uygarlığı tarafından gerçekleşmiş. Bundan yaklaşık 6000 yıl önce bu bilge medeniyet, ölülerini mumyalayıp bir sonraki hayata hazırlarken aromaterapi tekniklerinden faydalanmış. Bu yöntemi kullanan bir diğer uygarlıksa Çinliler. Çinlilerde ise aromaterapi, bir şükran ifadesi olarak öne çıkıyor. Tanrıya sundukları adaklarda aromaterapi yağlarını kullanan bu doğu medeniyeti, bugün bile ülkenin çoğu bölgesinde bu geleneğini sürdürmekte.

Aromaterapinin güzellik kaygılarıyla kullanılmaya başlanması ise çok sonra gerçekleşmiş. En eski anlamda Yunan ve Roma medeniyetlerinde rastlanan bu kullanım, banyo sonrası masaj şeklinde uygulanmış. Çeşitli aromaterapi masaj yağlarını rahatlamak için vücutlarına sürdüren Romalı asiller, bu uçucu yağları Hindistan ve Arabistan gibi topraklardan özel olarak getirtiyorlarmış. Bu masajların onlar için ne kadar önemli olduğunu ayrıca söylememize gerek yok herhalde?

Eski insanlar, bitkilerin kök, sap, yaprak ve çiçek gibi farklı kısımlarından elde edilen yağların uçucu olduğunu fark etmiş. Atmosferde buharlaşan bu yağlar, aslında bitkilerin kimyasını ve onların bağışıklık sistemini oluşturan elemanlardan. Dolayısıyla antik çağlarda uygulanan teknikler bu uçucu yağların insan psikolojisindeki olumlu etkilerini içeriyor. Tıpkı yararlı alışkanlıklar gibi, düzenli uygulanan aromaterapi seanslarının insan hayatında ve düşünce sisteminde olumlu anlamda değişiklikler yapabileceği ta o zamanlarda fark edilmiş.

GaiaGaiaGaia

GaiaGaiagaia

Kısacası, bu esansiyel ve uçucu yağların iyileştirici etkileri antik çağlardan itibaren anlaşılmış ve aromaterapi farklı şekillerde uygulanarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. Aromaterapi tarihçesi, konusuna değinmemizin ardından, şimdi günümüzde aromaterapi kullanım alanlarını mercek altına alıyoruz.

Aromaterapi Uygulama Yöntemleri

Aromaterapi kullanım alanları ve uygulama yöntemlerinden bahsedeceğimiz bu bölümde pek çok yararlı bilgi bulabilirsiniz. Zira bu bölümü “Vücut Temizliği” ve “Ev Temizliği” olarak iki kısma ayırıyoruz.

Aromaterapi Ürünleri ile Vücut Temizliği

İster sabun olsun ister şampuan, çoğu vücut ve saç temizliği ürününe aromatik esanslar katarak banyo rutininizi aromaterapi seansına çevirebilirsiniz. Saç fırçasından yüz kremine, kokudan masaj yağına çeşit çeşit ürünleri bu uğurda nasıl kullanabileceğinizi aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.

  • Yüz Kremi: Her gün ya da belli aralıklarla kullandığınız yüz kreminizi, içine birkaç damla hoş kokulu bitkisel yağ karıştırarak rahatlatıcı etkiyle donatabilirsiniz.
  • Saç Fırçası: Saçlarınızı tararken de aromaterapi yöntemlerinden birini uygulayabileceğinizi biliyor muydunuz? Saç fırçanıza süreceğiniz birkaç damla bitkisel yağ ile saçlarınızı taradığınızda, işlem tamam.
  • Banyo Suyunuza Damlatın: Banyo suyunuza 10 ila 15 damla bitkisel yağ ekleyerek sultanlara layık bir banyo süreci geçirebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken konu, yağlar eriyene dek beklemek durumunda olmanız. Zira bu yağlar suda çözünmesi oldukça zor ürünlerdir. Sudaki yağ tamamen çözündüğünde aromaterapi banyonuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Sabun: Piyasada bulabileceğiniz çeşit çeşit aromaterapi sabununu kullanarak cildinize ve mental durumunuza iyilik yapabilirsiniz. Eğer uygulamayı sıvı sabunla yapacaksanız, 100 gr sıvı sabuna 20 damla yağ karıştırmanız yeterli.
  • Şampuan: Sadece vücudunuz değil, saçlarınız da bu esansiyel yağlardan nasibini alabilir. Bitkisel yağ karıştıracağınız bir şampuanla saç diplerinize masaj yaparak saçlarınızı temizleyebilirsiniz.
  • Kompres Yapın: Vücudunuzun gevşemesi ve rahatlaması konusunda aromaterapi yağlarının etkisi yadsınamaz. Bir kase sıcak su içine 5 damla kadar bitkisel yağ damlattıktan sonra bu karışıma batıracağınız bir bezle vücudunuza kompres yapabilirsiniz. Birkaç dakika sonra rahatladığınızı hissedeceksiniz.
  • Duş Jeli: Aromaterapi duş jellerini kullanarak vücut temizliğinize katkı sağlayabilirsiniz.

Aromaterapi

Aromaterapi Ürünleri ile Ev Temizliği

Gördüğünüz üzere aromaterapinin iyi gelmediği çok az konu var. Ev ve çevre temizliğinde de aromaterapinin şifalı etkisinden bahsetmek söz konusu olabilir. Arabalar, tuvaletler ve evler farklı aromaterapi araçları kullanarak harika kokacak.

  • Taşlar: Aromaterapi taşları bu iş için biçilmiş kaftan. Farklı ebatlarda bulabileceğiniz bu taşların üzerine birkaç damla bitkisel yağ damlatarak ister arabanızı ister odanızı misler gibi kokutabilirsiniz.
  • Mumlar: Kokulu mumlar, zaten mekanların havasını değiştiren bir yapıdayken, aromaterapi özellikli mumlardan edinerek bu etkiyi iki kat artırmak mümkün.
  • Kaseler: Elektrikli aromaterapi kasesini hiç duymadıysanız, bize kulak verin! Bu kaselerin içine damlatacağınız birkaç damla esansiyel yağ ile ortamdaki kötü kokuları kısa sürede yok edebilir, tazelenmiş havanın tadını çıkarabilirsiniz.

Bunlara ek olarak tuvalet temizliği için de bu yağların olumlu etkilerinden faydalanabileceğinizi unutmayın. Bunun için tek yapmanız gereken, dilediğiniz esansa sahip bir bitkisel yağı alıp sifon suyunun içine damlatmak. Her sifon çekilişinde tuvaletteki kötü kokulara elveda!

Aromaterapi Masajı Nedir? Nasıl Yapılır?

Aromaterapi masajı nedir nasıl yapılır, konusuna gelmeden önce masajın insan üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetmekte fayda var. Masaj, hangi tür olursa olsun, doğru yapıldığı takdirde, vücut bölgesindeki bazı noktaları uyardığı ve kasları gevşettiği için yorgunluğa birebir gelen uygulamalar arasında. İşin içine bir de aromaterapi yöntemleri girince, masajın olumlu etkileri psikolojik olarak da artıyor tabi. Bu masaj esnasında kullanılan yağlar çok çeşitli olabilir. Gelin aromaterapi masajı yağları nelermiş, hep birlikte görelim.

Aromaterapide Kullanılan Yağlar

Aromaterapide kullanılan yağlar arasında avokado yağından papatya yağına sayısız esansiyel yağ bulunuyor. En sık kullanılan aromaterapi masaj yağları şöyle:

  • Avokado Yağı
  • Buğday Yağı
  • Kabak Çekirdeği Yağı
  • Ayçiçeği Yağı
  • Ceviz Yağı
  • Çuha Çiçeği Yağı
  • Biberiye Yağı
  • Çam Yağı
  • Jojoba Yağı
  • Portakal Yağı
  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Zeytinyağı
  • Yasemin Yağı
  • Melisa Yağı
  • Nane Yağı
  • Sandal Ağacı Yağı
  • Limon Yağı
  • Ylang Ylang Yağı

Aromaterapi Kimlere Uygulanmaz?

Pek çok kişi için son derece iyileştirici özellik gösterse de aromaterapi yöntemleri bazı kimselere, hekime danışılmadan uygulanmamalı. Bu kişiler:

  • Bebekler
  • Hamileler
  • Alerjik bünyeye sahip kimseler
  • KOAH ya da astım gibi kronik solunum yolları rahatsızlığı olanlar

Aromaterapi

Ayrıca her uçucu yağda olduğu gibi aromaterapi yağları da kendine özgü kullanım şekilleri ve miktarları gözetilerek uygulanmalı. Dolayısıyla aromaterapi seanslarının, bu konuda uzman bireyler tarafından gerçekleşmesinin önemli olduğunu hatırlatalım.

Aromaterapi Yağları ve Faydaları

Aromaterapiyi pek çok farklı yönüyle ele aldığımız bu yazımızı aromaterapi yağları ve faydaları başlığı ile sonlandırıyoruz. Mental ve fizyolojik olarak pek çok olumlu etkisi olduğu söylenen bu yöntem bakalım, hangi açılardan avantajlı.

  • Bitkisel yağlar masajla birlikte vücut tarafından emildiğinde stresi azaltmayı destekler.
  • Konsantrasyona yardımcı olur.
  • Ruhu canlandırır.
  • Bazı bitkisel yağlarla yapılan masajlar baş ağrılarını ve migren ataklarını azaltabilir.
  • Kadınların menopoz dönemlerinde sakinleştirici etki gösterebilir.
  • Yine kadınların regl dönemi şikayetlerini gidermekte yardımcı görev üstlenir.
Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.