Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?
15.02.2022

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağzımız, biz pek de farkında olmasak da yediğimiz içtiğimiz şeylerden keyif almaya başladığımız ilk vücut bölgemiz. Eğer ağzımızın içi sağlıklıysa yemek yemek zevklidir; ancak eğer ağız içinde yolunda gitmeyen durumlar meydana geldiyse, o zaman çareler aramaya başlamalıyız demektir. Zira ağız yaraları bazen birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir iken bazen sizin mutlaka bir çözüm bulmanız gerekir. Bu sebeple, sizin için derlediğimiz bu kapsamlı "Ağız içi yaralarına ne iyi gelir?" rehberini okuyarak aradığınız bilgilere kavuşabilirsiniz. Şimdi, ağız yarası nasıl geçer, hep birlikte öğrenelim.

Ağız Yarası Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Aslında ağzımızın içinde oluşan sarı ya da beyaz yaralar, o bölgede meydana gelmiş doku bozuklukları olarak tanımlanıyor. Toplumda sıkça görülen aftöz ülserinin, yani aftın, bir dış tetikleyici den kaynaklandığı ve kısmen genetik kalıtımdan da gelebileceği düşünülmekte. Ayrıca ağız içi yaralarının sebepleri de kişiden kişiye göre değişebiliyor. Gelin, ağız yarası neden olur tedavisi nedir, sorularının cevabını hep birlikte okuyalım.

  • Ağız Temizliği: Genel vücut temizliği gibi ağzımızın içini de düzenli olarak temizlememiz gerekiyor. Her gün dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarası kullanmak bu temizliğe güzel bir örnek. Bu işlemi sabah akşam uyguladığınızda ağız içi sağlığınızı korumanız kolaylaşacaktır.
  • Sıcaklık Hassasiyeti: Gün içinde tükettiğiniz aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içecekler, siz farkında olmasanız da ağız için floranızın bozulmasına sebebiyet verebilir. Dolayısıyla yediğiniz içtiğiniz gıdaların sıcaklığına dikkat etmenizde fayda var.
  • Düşük Bağışıklık: Hepimizin bildiği üzere, vücut hastalandığında bağışıklık düşer. Bağışıklık düştüğündeyse vücudun herhangi bir bölgesi arıza vermeye yatkın hale gelir. Ağzı içi yaraları da çoğunlukla bu gibi zamanlarda ortaya çıkar. Enfeksiyona bağlı hastalıklarda ağız içi bakımınıza ayrıca önem vermenizi tavsiye ederiz.
  • Antibiyotik Kullanımı: Uzun süren antibiyotik kullanımları ağız içi yaralarına davetiye çıkaran bir diğer sebep.
  • Sağlıksız Beslenme: Aşırı yağlı, şekerli ve asitli yiyecek ve içecekleri sık sık tüketmek de ağız içine iyi gelmeyen durumlardan. Siz siz olun beslenmenize dikkat edin!
  • Psikolojik Durum: Fiziksel sağlığınız kadar mental sağlığınız da son derece önemli. Stres ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda ağız içi sağlığınız da bu durumdan etkilenerek alarm verebilir.
  • Demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko eksikliği yaşıyorsanız, ağız içinde yaraların oluşmasına zemin hazırlamışsınız demektir.
  • Behçet hastalığı aftın ortaya çıktığı bir başka durum. Tabi ki bu tanının kesin olarak konulabilmesi için başka klinik bulguların da olması gerekli.

Kısacası, temizlikten beslenmeye, stresten ilaç kullanımına pek çok farklı konu ağız içinde yaralar oluşmasına neden olabilmekte. Sebepleri kabaca öğrendik. Şimdi, ağız ve dil yarasına ne iyi gelir, onları görelim.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Tabi, yukarıda sıraladığımız tüm bu olası sebepler, bir hekime danışarak daha kesin bir bilgi haline gelebilir. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaştığında ve tedavisini kendiniz bulamadığınızda bir doktora başvurmanız gerekiyor. Biz sadece, ağız yaraları için ne yapılabilir, afta ne iyi gelir, konularına doğal yoldan çözüm olabilecek gıdaların bilgisini veriyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Aft için Karadut

Karadut

Karadut ağız yarasına iyi gelir mi? Bu soruyu birçok defa duymuşsunuzdur. Cevabını burada bulabilirsiniz. Karadut, içeriğinde bulunan yüksek oranlarda vitamin ve mineraller ve Elif sayesinde birçok hastalığın yanı sıra ağız içinde çıkan aftlara da iyi gelen bir gıda. Dolayısıyla karadut şurubunun içine batırdığınız bir miktar pamukla ağız içinizi temizlediğinizde, aftın birkaç gün içinde iyileşmeye başladığını fark edeceksiniz.

Aft için Karbonat

Karbonat

Özellikle ev hanımlarının birçok defa deneyimlediği üzere, karbonat iyi bir doğal temizleyici. Ağız içi yaralarını iyileştirmede de en çok başvurulanlardan olan karbonatı parmak ucunuzla alarak ağzınızın içine uygulayın. Bu oradaki acıyı ve ağrıyı alarak ağız içindeki aftları kısa sürede iyileştirecektir.

Aft için Kekik

Kekik

Kekik her derde deva. Ağız içinde çıkan aftlar için de kekiğin mucizevi etkilerinden faydalanmak mümkün. Tek yapmanız gereken 1 tatlı kaşığı kekiği ağzınıza alıp yutmadan çiğnemek. Kekik, içeriğindeki maddeler sayesinde hem aftları temizler hem de yeni yaraların oluşmasını da engeller.

Aft için Karanfil

Karanfil

Karanfil, yüksek oranda antioksidan içeren bir diğer baharat. Ağız yaralarına iyi gelmesini istiyorsanız, tıpkı kekikte olduğu gibi karanfili de ağzınızın içinde çiğnemeniz gerekecek. Karanfil, aftları gidermekle kalmıyor aynı zamanda ağız içindeki bakterileri de yok ediyor.

Aft için Sirke

Karbonatın en yakın arkadaşı sirke de ağız içi yaralarına iyi gelen gıdalardan. Ağzınızı bir miktar sirke ile gargara yaptığınızda ağız içi floranız düzenlenmeye başlıyor ve aftlar kısa süre içinde yok oluyor. Düzenli uygulamanız önemli.

Aft için Maydanoz

Maydonoz

Maydanoz, bol miktarda demir içeriyor. Bu sebeple ağız içi yaralarına iyi geldiği düşünülen maydanoz yapraklarını çiğneyerek tedaviye başlayabilirsiniz. Maydanozun içindeki vitamin ve mineraller afttan kısa sürede kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Aft için Tuzlu Su

Tuzlu su

Herkesin evinde bulunan temel gıdalardan ikisi, tuz ve su. Eğer hiçbir şey bulamıyorsanız bu ikisini karıştırıp gargara suyu olarak kullanabilir ve böylece ağız içindeki yaraların tedavisini kendi kendinize yapabilirsiniz. Bu aşamada tuz, ağız içinizi biraz yakabilir; ancak daha sonrasında yaraların iyileştiğini fark edeceksiniz.

Aft için Ayva

Ayva

Antiseptik özelliği olan ayva, ağız içi yarası söz konusu olduğunda imdada koşan meyvelerden. Bir dilim ayvayı aftın üzerine bastırarak ağız içi yaralarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Aft için Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağı

Antimikrobiyal olan Hindistan cevizi yağı, aft için bulunmaz bir çözüm olabilir. İçeriğindeki laurik asit sayesinde ağız içinde bakteri üremesinin önüne geçen bu yağın, sadece günümüzde değil, antik çağlardan beri ağız yaralarının tedavisinde kullanıldığı bilinmekte. Siz de Hindistan cevizi yağı ile hazırlayacağınız bir karışımla ağzınızı günlük olarak çalkalayın ve aftlarla birlikte ağız içi plaklarının da yok olduğuna şahit olun.

Aft için Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe vera bitkisi, yapraklarının içinde özel bir jel saklıyor ve bu jel, aslında deri hastalıklarından cilt bakımına kadar pek çok konuda kullanılıyor. Ağız içi yaralarını iyileştirmek de bu jelin görevleri arasında. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Her ikisi de ağzınızın içinde oluşmuş olan yaralara iyi gelecektir.

Aft için Çinko Takviyesi

Yukarıdaki bölümlerde de bahsettiğimiz üzere çinko eksikliği, ağız içinde yaraların oluşmasını hızlandıran sebepler arasında. Dolayısıyla vücudun ihtiyacı olan çinko takviyesini ona vererek aftları tedavi edebilirsiniz. Bu aşamada hangi takviyeyi kullanacaksanız, üreticinin talimatlarına uymanızda fayda var.

Aftlardan muzdarip olan herkes ağız yarasına kesin çözüm arıyor olabilir. Ancak burada bilinmesi gereken konu, bir kişi için iyi gelen bir çözümün, başka bir kişi için hiçbir olumlu sonuç vermeyebileceği. Dolayısıyla bir tedavi yöntemini denedikten sonra diğerine geçmeyi unutmayın. Sizin çareniz başka bir mucizevi gıdada olabilir. Denemekten yılmayın! Eğer uzun süre uğraşmanıza rağmen aftlara derman bulamadıysanız, hekiminize başvurmanız da önemli. Unutmayın, aft için en etkili çözüm, sizin bünyenize iyi gelen çözümdür.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.