Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Cilt Lekeleri Neden Olur? Ne İyi Gelir?
31.03.2020

Cilt Lekeleri Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Hem kadınlar hem de erkekler için ciltte meydana gelen ve can sıkıcı olabilen sorunlardan bir tanesi de cilt lekeleri… Yaşın ilerlemesi ile birlikte yaşlılık lekelerinin görülmesinin yanı sıra daha genç yaşlarda olan kişilerde de çeşitli nedenlerden dolayı cilt lekeleri görülebilir.

 

Bazı kişiler, ciltte oluşan lekeleri bir sağlık sorununun belirtisi olarak algılayarak endişeye kapılabilir. Fakat cilt lekeleri çoğu zaman sağlığı tehdit eden bir durum değildir. Bazı cilt lekeleri, özellikle aniden oluşan ve farklı sorunlarla beraber görülüyorsa bir hastalık belirtisi de olabilir. Cilt hücrelerinde ve deride meydana gelen çeşitli değişiklikler nedeniyle oluşur. Cilt lekesi sorunu yaşayan kişilerin, öncelikle bir uzman muayenesinden geçmesi ve cilt lekesi altında yatan asıl nedeni tespit etmesi önemlidir.

 

Yanlış beslenme alışkanlıkları, güneş, hava kirliliği, yaş faktörü, genetik yapı gibi cilt lekelerinin çeşitli nedenleri vardır. Tıbbi açıdan cildin normalden fazla seviye melanin üretmesi sonucu oluştuğu düşünülen cilt lekeleri, sıklıkla güneşlenme alışkanlıkları ve yaşlılık nedeniyle ortaya çıkar.

 

Açık veya koyu kahverengi tonlarında cildin çeşitli noktalarında görülen cilt lekeleri, ağrısızdır. Kişiden kişiye göre değişen renk ve boyutlarda görülebilir. Yaygın olarak vücudun sırt, yüz ve omuz bölgelerinde meydana gelir. Cilt lekelerinin rengi, kişinin kendi cilt rengi ile doğru orantılıdır. Açık tenli kişilerde açık kahverengi tonlarında görülen cilt lekeleri, koyu ten rengine sahip kişilerde koyu kahverengi tonlarında görülür.

 

Güneş Kaynaklı Leke Oluşumu

Lekeli Cilt 

Cilde en çok zarar veren unsurlardan biri güneştir. Sadece yaz aylarında plaj kenarında geçirilen vakit içerisinde değil, dört mevsim yoğun güneş ışınlarına maruz kalan ciltlerde kahverengi cilt lekeleri görülme riski artış göstermektedir.

 

Güneşten kaynaklanan cilt lekelerine tıp alanında lentigo adı verilir. Uzmanlar, çeşitli yöntemler ile güneş kaynaklı cilt lekelerinin iyileşmesine yardımcı olunabildiğini dile getirmektedir. Cerrahi müdahale, lazer teknikleri gibi yöntemleri denemeden önce cildinizde güneşten dolayı oluşan cilt lekeleri için dermatologlar tarafından tavsiye edilen cilt lekesi giderici bakım ürünlerini düzenli kullanmak lekeli görünümü gidermek konusunda son derece etkili olmaktadır.

 

Güneş lekesine yatkın bir cilt tipine sahipseniz veya iş yaşamı vb. nedenlerden dolayı cildiniz çok fazla güneş ışınlarına maruz kalıyorsa leke oluşumunu engellemek için düzenli olarak dört mevsim boyunca cildinizde yüksek koruma sağlayacak bir lekeli ciltler için güneş kremi kullanmaya özen göstermelisiniz.

 

Yüz, el, göğüs ve sırt bölgesinde görülen lekeler genellikle güneşten gelen zararlı UV ışınları nedeniyle oluşur. Korunma için bu bölgelere güneş kremi mutlaka uygulanmalıdır. Daha kapsamlı ve uzman tarafından uygulanacak güneşten kaynaklı leke tedavileri için yaz aylarını değil, sonbahar – kış sezonunu tercih etmelisiniz.

 

Yaş Lekeleri

 

Cilt lekesi

Ciltte meydana gelen ve dermatologlar tarafından iyi huylu lejyonlar olarak nitelendirilen yaş lekeleri de birçok kişide çeşitli yaş aralıklarında görülen leke sorunları arasında yer alır. Yaş lekelerinin ciltte oluşumunda güneş ışınlarının bir etkisi bulunmaz. Bu tür cilt lekelerine karaciğer lekesi denildiği de bilinir.

 

Genetik faktörler nedeniyle yaş lekelerine yatkın olan kişilerin özellikle yaşlanma dönemine girmeden önce her anlamda cilt lekesini engelleyici önlemleri alması gerekir. Öncelikle beslenme düzenine dikkat etmek, cilt bakım rutinini aksatmamak, cildi düzenli temizleme ve nemlendirme konusunda hassas davranmak, erken yaşlılık belirtilerini engellediği gibi aynı zamanda yaş kaynaklı cilt lekelerinin oluşmasını da engellemektedir.

 

Yaş lekelerini engellemek için erken yaşlardan itibaren güneş koruyucu özelliği olan bakım ürünlerini düzenli kullanmak da önemli bir etkendir.

 

Diğer Cilt Lekesi Nedenleri

 

Hormonal Değişiklikler

 

Gebelik döneminde kadınlar, cilt lekelerinin oluşmasından yakınır. Her kadında görülmeyen hormonal değişiklikler sebebiyle ortaya çıkan bu gebelik dönemindeki cilt lekeleri, üreme döneminde bulunan birçok kadının başına gelebilir.

 

İlaç Yan Etkileri

 

Lekeli cilt

Antibiyotikler başta olmak üzere bazı ilaçların uzun süre kullanılması sonucunda yan etki olarak cilt lekeleri oluşabilir. Cilt lekesi kaygısı taşıyan ve hastalığa karşı belirli bir ilaç tedavisi olması gereken kişiler, eğer ilacın yan etkilerinde cilt lekesi olduğunu biliyorsa alternatif tedavi yöntemlerine yönelebilir veya çeşitli önlemler alınabilir.

 

Yara İyileşmesi

 Leke

Bazı kazalar, böcek sokması gibi çeşitli durumlar nedeniyle ciltte dönem dönem yaralar meydana gelebilir. Bu yaralar bir süre sonra iyileşse bile arkasında bir iz bırakabilir. Bunlar da cilt lekeleri arasında değerlendirilir. Yaranın büyüklüğüne göre yara iyileşmesi sonucunda görülen cilt lekesinin boyutu da değişkenlik görülür.

Derin ve ciddi durumda olan yaralanmaların iyileşmesi sonucunda daha büyük ve koyu tonlarda cilt lekeleri görülürken hayati önem taşımayan, küçük çaplı yaraların iyileşmesinde bazen cilt lekesi oluşmayabilir.

 

Cilt Kremleri ve Saç Boyaları

 

Beden sağlığı için beslenme düzeni içerisinde tükettiğiniz gıdaların içeriğine ne kadar dikkat ediyorsanız bir o kadar cildinize uyguladığınız ürünlere de dikkat etmelisiniz. Cilt lekelerinizin oluşmasına neden olabilecek cilt kremi ve saç boyalarından kaçınmalısınız. Genellikle kaliteli bir içeriğe sahip olmayan cilt kremleri ve saç boyaları, daha güzel ve bakımlı bir cilde sahip olmak için uygulanırken tam tersi bir etki ile düzeltilmesi uzun zaman alacak ciddi lekelere yol açabilir.

 

Alerjik cilt yapılarına sahip olan kişiler, bu duruma karşı daha dikkatli olmalıdır. Ürüne bağlı olarak gerçekleşen cilt lekelerinden korunmak için özellikle dermatologlar tarafından tavsiye edilen markaları tercih etmelisiniz.

 

Bazı Hastalıklar

 

Diyabet veya egzama gibi bazı hastalıklar ciltte leke oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle cilt lekelerinde öncelikle bir muayene ile cilt lekesinin nedeninin tespit edilmesi önemlidir.

 

Cilt Lekesi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

 Lekeli Cilt

Cilt lekeleri, cildinizde bir gecede meydana gelmez. Cilt üzerinde yıllar içerisinde biriken etkenler, zaman içerisinde size fark ettirmeden cilt lekelerinin oluşması için gerekli ortamı hazırlar. Bu nedenle cilt lekesi tedavisinde cilt lekelerinin bir gecede yok olması beklenemez. Cilt lekelerinin tedavisinde öncelikle sabırlı olmalısınız. Bir dermatolog tarafından gerekli görülen testlerin ve muayenelerin yapılması, cilt lekelerinin daha kısa sürede ve etkili şekilde tedavi edilmesi için önemlidir.

 

Cilt lekelerinin giderilmesinde öncelikle bitkisel, evde hazırlanabilecek bakım maskeleri kullanılmaktadır. Bu doğal içerikli bakım maskeleri, cilt lekelerinin giderilmesi için destekleyici olsa da tek başına cilt lekelerinin giderilmesinde etkili olmaz. Bundan dolayı cilt lekeleri ile mücadele ederken öncelikle iyi bir bakım kremi edinmelisiniz.

 

Cilt lekelerini giderme konusunda profesyonel içeriğe ve özel bir formüle sahip olan, dermatologunuz tarafından da onaylanan bir bakım ürününü düzenli olarak kullanmaya devam etmek, cilt lekesi tedavisinde son derece etkilidir.

 

Cilt lekeleri ile mücadele ederken öncelikle cilt lekesine neden olan durumu düzeltmek için gerekli tedavilerin uygulanması, cilt lekelerinin tekrarlanmasını engeller. Bundan dolayı da cilt lekeleri ile mücadele etmeye öncelikle sebepleri gidermeye çalışarak başlamak daha mantıklı olacaktır.

 

Bakım uygulamaları ile giderilemeyecek boyutlara ulaşan, çok büyük veya çok koyu, ve kişileri psikolojik açıdan çok rahatsız eden cilt lekelerinin tedavisinde lazer tedavi yöntemleri, mezoterapi, kriyoterapi gibi estetik müdahaleler ile daha hızlı bir şekilde cilt lekesi tedavisinden sonuç almak mümkün olmaktadır.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.