Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?
20.04.2022

Folik Asit Nedir, Ne İşe Yarar?

Kadınlar gebe kaldıklarında, hekimlerinin tavsiyesi üzerine bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişimine yardımcı olmak için pek çok vitamin ve mineral takviyesi kullanmak durumunda kalır. Folik asit de bu yararlı gıdalardan yalnızca biri. Peki, folik asit nedir? Bu yazımızda folik asit hakkında merak edilenleri masaya yatırıyoruz. Folik asit nedir ne işe yarar, konusunu ayrıntılı öğrenebileceğiniz bu metni okuyarak aklınızdaki birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.

Folik Asit Nedir?

Folik asit, diğer bir deyişle pteroil glutamik asit, aslında B9 vitamininin sentetik bir formu. Folat ise bu vitaminin doğal şekli. Folat; yumurta, sebze, baklagiller, tahıl ve meyvelerde doğal olarak mevcut. Buna ek olarak tükettiğimiz pek çok yiyecek de sentetik folik asit ile destekleniyor. Latincede yaprak anlamına gelen ve "Folum" kelimesinden türeyen bu vitamin, yeşil yapraklı bitkilerde bol miktarlarda bulunduğundan, bu isimle çağrılıyor.

Folik Asit

Yaş aralığına göre insanların folik asit gereksinimi farklılık gösterebilir. Örneğin, bir yetişkinin günlük folik asit ihtiyacı 400 mcg iken, yenidoğan ile 6 ay arası bebeklerde bu gereksinim 65 mcg civarında. Folik asit vücudumuzun sayısız işlevini yerine getirmesinde büyük öneme sahip. Özellikle alyuvarların olgunlaşmasında kilit rol üstlenen bu vitamin, DNA ve RNA kopyalanması için azotlu organik bazların sentezinde de görev alıyor. Bu sebeple insanlardaki folik asit eksikliği bir tür aneminin baş göstermesine sebebiyet verebileceği için dikkat edilmesi gereken bir durum. Buradan da anlaşılacağı üzere, hekim tavsiyesiyle kullanılan folik asit kaynakları metabolizmamızın düzenli işleyebilmesi için son derece mühim.

VenaturaNutraxinİnofolic

VenaturaNutraxinİnofolic

Folik Asit Nelerde Var?

Folik asit kullanımının öneminin altını çizdikten hemen sonra bu değerli vitaminin hangi besinlerde bulunduğundan bahsetmezsek olmaz. Gelin, folik asit nelerde var, beraber görelim.

  • Yumurta: Doğanın bize armağanı olan yumurta, doktorların sürekli tekrar ettiği üzere, aksi bir durum yoksa, günlük diyetimizde mutlaka bulunması gereken yiyeceklerden. Zira bu besinde folat da dahil pek çok yararlı içerik mevcut. Protein, selenyum, riboflavin ve B12 vitamini bunlardan bazıları olarak öne çıkıyor. Bir büyük yumurtanın içindeki 22 mcg (mikrogram) folatın, günlük önerilen miktarın %6'sını karşıladığını hatırlatmak isteriz.
  • Yeşil Yapraklılar: Yukarıda da belirttiğimiz üzere folat yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunuyor. Ispanak, roka, lahana gibi yiyecekler bu bakımdan son derece faydalı. Kalori değerlerinin düşük olması da bu besinleri günlük beslenmemize kolaylıkla dahil edebileceğimizin bir göstergesi. Tabi, çiğ yemek koşuluyla! 30 gr çiğ ıspanak, günlük folat ihtiyacımızın %15'ini karşılamaya yetiyor. Bunu yediğimizde ayrıca vücudumuz için gerekli olan lifleri, A ve K vitaminlerini almamız da cabası.
  • Kuşkonmaz: Pek çoğumuzun masasına getirmediği kuşkonmaz, aslında birçok yönden faydalı bir besin. İçinde sayısız vitamin ve mineral barındıran bu mucizevi yiyeceğin sadece 90 gramı günlük gereksinimin %34'ünü karşılıyor.
  • Pancar: Manganez, potasyum ve C vitamini deposu olan pancar da folat açısından zengin bir besin olarak bu listede yer almayı hak edenlerden. Sadece tek bir kase pancar yiyerek günlük folat ihtiyacının üçte birini alabileceğiniz biliyor muydunuz?
  • Turunçgiller: Portakal, kivi, greyfurt ve limon... Tüm bu turunçgiller sınıfındaki meyveleri tüketerek vücudunuza folat alımını önemli ölçüde sağlamanız mümkün. Tek bir büyük portakalda 55 mcg folat bulunuyor. Folat zengini bu meyveler aynı zamanda C vitamini bakımından da şanslı olduğu için bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasına da destek oluyor.
  • Kabuklu Yemişler: Protein kaynağı kabuklu kuruyemişler lif bakımından da zengin. Enerji üretmek anlamında da faydalanabileceğimi bu besinlerle günlük folat ihtiyacımızın azımsanamayacak bir kısmını karşılayabiliriz.
  • Dana Ciğeri: Ciğerin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bu yazıda değineceğimiz faydası ise folat içeriği sayesinde öne çıkıyor. 85 gramlık dana ciğeri tükettiğimizde günlük gereksinimin yarısından fazlasını karşılayabiliriz. Bu besini tüketerek aynı zamanda vücudumuza A ve B12 vitaminlerini de almış oluyoruz. Bir taşla pek çok kuş!

Folik

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemli?

Gebelikte folik asit kullanımı, içinizde büyüyen bebeğin gelişimi için oldukça önemli. Zira artık iki kişisiniz. İki kişilik bir vücut için gerekli olan folik asit ihtiyacını yediğiniz besinlerle almanız zor olacağı için, bu aşamada takviyeye gereksinim duyabilirsiniz. Hekiminizin tavsiye edeceği bir folik asit takviye gıdasını kullanarak bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamanız mümkün. Hamilelikte folik asidin faydaları nedir, diye soracak olursanız, cevap basit: Bu dönemde yeterli folik asit alımı, bebeğinizin hızlı büyümesini desteklediği gibi fetüste nöral tip defekti oluşmasının da önüne geçebilir. Bu sebeple gebelik süreciniz boyunca hekiminizin önerdiği dozda ve şekilde folik asit almanızda yarar var. Hatta günümüzde folik asit kullanımı çoğunlukla gebelikten birkaç ay önce başlayarak fetüsün gelişimine tam destek olması amaçlanıyor.

Vücudumuzda Folik Asit Hangi Durumlarda Eksilir?

Folik asit, suda çözünen bir B vitamini türüdür. Bu sebeple vücudumuzun yağ depolarında saklanamaz ve idrar yoluyla dışarı atılır. Dolayısıyla eğer folik asit bakımından zayıf bir beslenme şekliniz varsa, kan değerlerinizde kısa sürede düşmeler meydana gelebilir. Folik asit eksikliği nedenleri arasında aşağıdaki başlıkları saymak mümkün:

  • Kısa bağırsak sendromu ya da çölyak hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıklarından muzdaripseniz, folik asidin sindirim sisteminizdeki emilimi son derece yavaş gerçekleşiyor demektir. Bu da vücudunuzdaki folik asidin yavaş yavaş azalacağı anlamına gelebilir.
  • Düzenli olarak diyalize giriyorsanız,
  • yeterli miktarlarda taze meyve ve sebze tüketmiyorsanız,
  • aşırı alkol tüketiyorsanız,
  • gastrik bypass ameliyatı geçirmişseniz,
  • mide asidi yetmezliği ya da yoksunluğu şikayetleriniz varsa,
  • gebeyseniz,
  • enitoin, sulfasalazin, trimetoprim-sülfametoksazol gibi belli başlı ilaçları düzenli olarak kullanıyorsanız,
  • hemolitik anemi hastasıysanız

vücudunuzdaki folik asit değerleri düşme eğilimine girebilir. Bu gibi durumlarda bir hekime görünmeli, onun tavsiye edeceği folik asit takviyesine vakit kaybetmeden başlamalısınız.

Folik Asit

Yaş Göre Önerilen Folik Asit Değerleri Kaç Olmalı?

Her bireyin yaşına göre ihtiyaç duyacağı folik asit değeri farklılık gösterebilir. Zira gerek besinlerle gerekse takviye gıdalarla günlük olarak tüketilmesi gereken folik asit miktarı, kişinin yaşına ve kullanılan folat formunun emilim düzeyine göre belirlenir. Sentetik formdaki folat olan folik asidin vücuttaki emiliminin %100 olduğu düşünülüyor. Bu oran folik asitle desteklenmiş gıdalarda neredeyse %85. Doğumdan itibaren çocuklarda olması gereken folat miktarları ise aşağıdaki Yaş Göre Önerilen Folik Asit Değerleri listesinde açıkça görülebilir.

  • 0-6 ay: 65 mcg
  • 7-12 ay: 80 mcg
  • 12-36 ay: 150 mcg
  • 4-8 yaş: 200 mcg
  • 9-13 yaş: 300 mcg
  • 14-18 yaş: 400 mcg

En Sık Kullanılan 10 Folik Asit Takviye Gıda Markası

Hekimlerin de tavsiyesiyle sıklıkla tercih edilen en iyi folik asit markaları arasından seçtiğimiz, sizin ve sevdikleriniz için yararlı olabilecek ürünler aşağıda yer alıyor. İlk sırada Nurse Harvey's var. Buyurun!

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.