Vücudumuzun temel bileşeni olan proteinlerin yapıtaşlarını, aminoasitler oluşturur. Taurin de bu aminoasitlerden bir tanesidir ve beden sağlığı için pek çok pozitif etkisinden söz edilir. Bazı besinlerin içerisinde doğal yer almakla birlikte, sentetik formları haricen alınabilen Taurin; ismini latince, “Taurus” kelimesinden alır. 18.yüzyılda Almanya’da boğa dokusunda keşfedilen bu aminoasitin faydaları da yine bu hayvanın gücü ile eşleştirilir.
Taurin, insan vücudunda doğal olarak enzimlenen bir aminoasittir. Bebeklerin büyüme esnasında gelişimini desteklemekten zihinsel fonksiyonların efektif çalışmasına, vücudun enerji üretmesinden kasların efektif çalışmasına kadar birçok etkisinden söz edilir. Pek çok bilimsel araştırmaya konu olan Taurin hakkında Columbia Üniversitesi, çarpıcı bir araştırma da yapmıştır. Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; Taurin’in deneylerde kullanılan canlıların yaşam sürelerini %12 artırdığı ve yaşamsal fonksiyonlarını iyileştirdiği belirtilmiştir. Düşük Taurin, yaşlanmayı hızlandırabilir. Başlıklı makale, bu aminoasit hakkında önemli bilgileri içerir.
Vücudumuzda aminoasit ismini verdiğimiz protein bağları bulunur. Bu yapılar, vücudumuzun temel yapı taşlarıdır. Aminoasitler;
· Esasnsiyel
· Koşullu(yarı esansiyel)
· Koşulsuz
Şeklinde 3 ana grupta ele alınır. Vücudumuz, esansiyel aminoasitleri kendi biyokimyasal yapısı içerisinde üretemez ve bunların dışarıdan alınması gerekir. Koşullu ve koşulsuz gruptaki aminoasitler ise vücutta üretimi gerçekleşen yapılardır. Ancak yarı esansiyel, yani koşullu aminoasitlerin, özel durumlarda takviye edilmesi de gerekebilir. Taurin, bu grupta yer alan, doğal olarak vücutta üretilmesinin yanında, besin takviyesi olarak da alınabilen bir aminoasit türüdür.
Taurin’in vücuttaki görevlerine dair oldukça uzun bir liste söz konusudur. Diğer tüm aminoasitlerde olduğu gibi; Taurin de yaşamsal sistemlerden günlük aktivitelere kadar geniş bir alanda etkilidir.
Taurin’e ismini veren Boğa (Taurus), bilinen en güçlü canlılardan birisidir. Boğa gibi hayvanlar tarafından yoğun olarak üretilen bu aminoasit, tıpkı bu hayvanlarda olduğu gibi güçlü bir kas yapısına sahip olmayı destekler. Kas yorgunluğunu azaltan Taurin, kasların daha efektif çalışmasına katkı sağlar. Bununla birlikte kimi kaynaklarda kasta üretilen enerjiyi de artırdığı belirtilir.
Hücre Rejenerasyonu
Taurin, antioksidan etkisi ile hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Hücrenin temizlenip yenilenmesini teşvik ederken, yaşlanmanın etkileri de savaştığı belirtilir.
Dolaşım Sistemi
Kan dolaşımının normal seyrinde devam edebilmesi için damar ve kalp basıncının dengelenmesine faydalıdır.
Kalp Sağlığı
Tüm kaslarda olduğu gibi, kalp kaslarında da efektif çalışmayı destekler ve kalbin efektif çalışmasına yardımcı olur.
Sinir Sistemi ve Beyin Fonksiyonları
Hücre fonksiyonlarını iyileştirici genel etkisi sayesinde, kırılgan sinir hücrelerinin de yenilenmesini ve iyileşmesini sağlar. Ayrıca beyin fonksiyonları üzerinde faydalıdır ve stresin azaltılması noktasında faydalarından söz edilir.
Sindirim Sistemi
Taurin, karaciğer ve safra fonksiyonlarını destekler ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur.
Göz Fonksiyonları
Taurin, vücutta en çok göz hücrelerinde bulunur. Taurin’in yeterli miktarda alınması, retina fonksiyonlarını iyileştirir.
Hidrasyon Özelliği
Su, vücut için temel hayati ihtiyaçtır. Suyun içerisinde yer alan minerallerin tutulması da bir o kadar önemlidir ki; Taurin bu noktada işlev görüp, hücrenin suyu doğru miktarda tutmasına yardımcı olup, temel yaşam fonksiyonlarımızı iyileştirir.
Taurin vücudumuzda doğal olarak üretilmekle birlikte, haricen de alınabilen koşullu aminoasit türlerindendir. Taurin’i doğal yollarda ve takviyelerden temin edinilmemiz mümkündür.
Doğal Taurin Kaynakları
Taurin’in en güçlü doğal kaynağı ettir. Kırmızı et başta yer almak üzere, tüm hayvansal besinlerin içerisinde Taurin bulunur. Deniz ürünleri de oldukça zengin Taurin kaynaklarıdır. Hayvansal kaynaklı Taurin içeren diğer besinler ise, süt ve süt ürünleri ile yumurtadır. Anne sütü de güçlü bir Taurin kaynağıdır ancak bitkilerde Taurin yok denecek kadar az ve bazı bitkilerde sıfır seviyesindedir. Bu bakımdan, vegan ve vejetaryen beslenme türü tercih edenlerin Taurin alımını haricen yapması gerekir.
Besin Takviyeleri
Taurin içeren gıdaları tüketmeyenler veya destek olarak almak isteyenler, kimyasal olarak enzimlenen Taurin içeren besin takviyelerini kullanabilirler. Özellikle sportif faaliyetleri yoğun yapanlar ile sağlığına önem verenlerin aldığı temel takviyeler içerisinde Taurin, yaygın bir tercihtir.
Enerji İçecekleri
Enerji içecekleri, bileşenleri ile bedensel fonksiyonları güçlendirmek amacıyla üretilir. Kasların daha etkili çalışması, yorgunluğun azaltılması ve dehidrasyonun engellenmesi gibi amaçlara yönelik olarak bu içecekler yaygın olarak kullanılır. Elbette bu faydaları sağlayan, bu içeceklerin içerisindeki Taurindir. Besin takviyesi olarak alınan Taurin ile enerji içecekleri tam olarak aynı değildir. Enerji içecekleri, kafein gibi maddeleri de içeriyor olduğundan, belli risklere sahiptir.
Taurin, vücutta belli bir oranda doğal olarak üretiliyor olduğundan, eksikliğinden söz etmek zordur. Ancak Taurin’in sağladığı faydalar göz önüne alındığında, bu aminoasitin eksikliğinin; bu faydalardan mahrum kalmak anlamına geleceği sonucuna ulaşılabilir. Bu ölçümün yapılması da oldukça güç olduğundan bu konuda yorum yapabilmek kolay değildir.
Columbia Üniversitesi doktorlarının; Taurin, daha uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı olabilir sayfasında , Taurin bakımından zengin beslenmenin vücuda ciddi faydaları olduğu, yaşlanmayı azaltıp ömrü uzattığı iddialarına yer verilir.
Taurin, koşullu aminoasitlerdendir ve kullanımının zorunlu olduğu durumlardan söz edilmez. Bu noktada faydalı olabileceği ve güvenli kabul edildiği doz aralığından söz etmek daha uygundur.
FDA (Food and Drug Administration) tarafındanTaurine GRAS (Generally Recognized as Safe), yani güvenli kabul edilen doz; 500 ile 3000mg arasında olarak tanımlanır. Bu miktar aralığındaki kullanımlar için “güveli” ifadesi kullanılmamakla birlikte, zararlarına dair kesin bir ifade söz konusu değildir.
Taurin, vücudun doğal olarak ürettiği aminoasitlerden birisi olması sebebiyle, doğası itibariyle bir zarardan söz edilmez. Ancak dozaj ve diğer etken maddelerle kombine kullanımı noktasında önemli soru işaretleri vardır. Örneğin; enerji içeceklerinin bileşenleri nedeniyle bazı riskleri barındırdığından söz edilir.
Besinlerin içerisinden doğal olarak alınan ve besin takviyesi biçiminde güvenli dozlarda alınan Taurin için ise herhangi bir negatif etkiden söz edilmez. Ancak her şeye rağmen; kronik hastalıkları olanlar, kanser tedavisi görenler ile alerjik reaksiyon riski olanların, Taurin kullanımı doktor kontrolünde yapmalarında fayda vardır.
Pek çok kaynakta, diyabetin tedavisinden menier gibi orta kulak sorunlarının iyileşmesine kadar çok önemli faydalarından bahsediliyor olsa da kimi kaynakların aksi görüş belirttiği de bilinir. Bazı tıp otoritelerinin tam aksi yönde görüşlerinin olduğu ve bazı hastalıklara sahip olanların bu takviyeyi almasının sakıncalı olabileceği yönünde açıklamalar yaptığını da belirtmek gerekir.
Taurin ile ilgili negatif durumlar, genellikle besin takviyeleri veya doğal Taurin kaynaklarından değil; enerji içeceklerinin yanlış kullanımı ve orijinal olmayan ürünlerden kaynaklanır. Besin takviyelerinin güvenilir kaynaklardan tedarik edilmesi ve uygun dozlarda kullanılması ayrıca enerji içeceklerinin kullanımının sınırlı tutulması oldukça önemlidir.
Taurin ihtiyacınızı, doğal kaynaklardan tedarik edemiyorsanız veya bu doz sizin için yeterli değilse; besin takviyelerini tercih edebilirsiniz. Besin takviyeleri, ilaç olmayıp OTC sınıfında yer alan ürünler olup, eczaneler ve besin takviyesi satan mağazalardan satın alınmaları mümkündür