Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Bentonit Kilinin 10 Faydası ve Kullanım Alanları
11.11.2021

Bentonit Kilinin 10 Faydası ve Kullanım Alanları

Bentonit kili ince, yumuşak bir dokuya sahip doğal bir kildir. Su ile karıştırıldığında bir tür macun oluşturur. Bazı kişiler bu macunu isilik ve akne gibi sorunları tedavi etmek için kullanırken diğerleri bu kili saç maskesi yapmak gibi veya kozmetik amaçlar için kullanır.

 

Bentonit kili binlerce yıldır ciltteki yağları ve toksinleri tedavi etmek için kullanılıyor.

 

Bentonit kili birçok cilt ürününde bulunur, ancak bazı kişiler sindirim sorunlarını hafifletmek veya toksinleri vücutlarından atmak için bu kili yiyecek veya içeceklere de ekler.

 

Birçok bilimsel çalışma bentonit kilin sağlığa faydalarını araştırmıştır, ancak bu araştırmanın çoğunda hayvan veya hücre modelleri kullanılmıştır. Bilim adamlarının bentonit kilinin insan sağlığına faydalarını ve risklerini keşfetmeleri için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Yazının devamında, bentonit kilinin sağlığa 10 yararını ve bu yararları destekleyen araştırmaları inceledik.

 

Bentonit Kili Sağlığa Nasıl Fayda Sağlar?

 

Bilim insanları, bentonit kilinin yağı ve kiri deriden absorbe ettiği için faydalı olduğuna inanıyorlar. 

 

Teori, bentonit kilinin kir ve yağ gibi istenmeyen bileşenlerin moleküllerine veya iyonlarına yapışarak adsorbe ettiğidir. Kil vücuttan ayrılırken, toksini veya diğer molekülleri de yanında götürür.

Skinceuticals Clarifying Clay Maske 60 ML
Isascare Clay Honey Mask Volkanik Killi Yüz Maskesi 50 ML
Zubio Organic Diş Eti Bakımı Diş Macunu 75 gr

 

Bentonit kilini cildinize uyguladığınızda, kil yağları ve bakterileri adsorbe ediyor olabilir. Ayrıca, kili tükettiğinizde, sindirim sisteminizdeki toksinleri veya diğer istenmeyen maddeleri de adsorbe edebilir.

 

Bentonit kili kalsiyum, magnezyum ve demir gibi sağlığa birçok faydası olan doğal mineraller içerir.

 

Bentonit kili volkanik maddeden oluşur. Kilin adı Amerikanın bir eyaleti olan Wyoming'deki Fort Benton'dan gelir. Bu kil, volkanik küllerin toprağa yerleştiği diğer yerlerde de bulunabilir. Adını Fransa'daki Montmorillon'dan alan Montmorillonit kili, aynı kil türüdür.

 Bentonit Kili

Aşağıdaki listede bentonit kilin faydalarını ve bilimsel araştırmaları inceledik.

 

1- Detoks

 

Bazı kişiler vücutlarında bulunan toksinlerden kurtulmak için bentonit kilini tüketmektedir. Bu, kilin en fazla araştırmaya konu olmuş faydalarından biri olabilir.

 

Birçok bilimsel araştırma bentonit kilinin toksinlerin etkilerini azalttığını öne süren sonuçlara ulaşmıştır.

 

Örneğin, civcivler üzerinde yapılan bir araştırmada, bentonit kilin, belirli küf türlerinin yol açtığı aflatoksin B1 adı verilen bir toksinin etkilerini azalttığını keşfetti. Konsantre bentonit kili içeren bir ürünü tüketen civcivlerde, kili tüketmeyen civcivlere kıyasla daha az zehirlenme belirtisi görüldü.

 

Başka bir araştırmada, bentonit kili ile birçok benzerliği bulunan montmorillonit kilin bir Batı Afrika ülkesi olan Gana'daki çocuklarda toksinleri azalttığı belirlendi. Araştırmanın yapıldığı alanda, ev yapımı besin takviyelerinde bulunan aflatoksinlerin büyümeyi yavaşlattığı ve hastalığa yol açtığı belirlendi.

 

Araştırmacılar, 2 hafta boyunca her gün kalsiyum montmorillonit içeren bir ürünü tüketen çocukların idrarlarında bu tür bir besin takviyesi tüketmeyen çocuklara kıyasla daha az aflatoksin belirtisi olduğunu keşfettiler.

 Detox

Hayvanlar üzerinde yapılan küçük ölçekli bir araştırmada, fareler siyanür içeren atık su tükettiler. Araştırmacılar farelerin bazılarına çeşitli miktarlarda bentonit kili veya plasebo verdi. 3 hafta sonra daha fazla kil tüketen farelerin vücutlarında daha az miktarda toksin bulundu.

 

Bentonit kilinin insan tüketimi için güvenli ve sağlık için faydalı olduğunu teyit etmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Nasıl kullanılır?

 

1 çay kaşığı kadar bentonit kilini 170-230 ml arıtılmış su ile karıştırın ve günde bir kez için.

 

Bentonit kilini herhangi bir ilaç kullanmadan en az 2 saat önce veya sonra alın. Bentonit kili diğer molekülleri absorbe edebileceği için bazı ilaçlara bağlanarak etkinliklerini azaltabilir.

Skinceuticals Clarifying Clay Maske 60 ML
Isascare Clay Honey Mask Volkanik Killi Yüz Maskesi 50 ML
Zubio Organic Diş Eti Bakımı Diş Macunu 75 gr

2- Yağlı Cilt ve Akne Tedavisi

 

Bentonit kili akneleri ve yağlı cildi tedavi etmek için faydalı olabilir. Kil, sebum veya yağ gibi istenmeyen maddeleri temizler ve iltihaplı sivilcelerin üzerinde yatıştırıcı edici bir etkiye de sahip olabilir.

 

Kili yüz maskesi olarak kullanmak, ciltteki istenmeyen bileşenlerin temizlenmesine temizlenmesine yardımcı olarak sivilce ve cilt enfeksiyonu riskini azaltabilir.

 Yağlı Cilt

Nasıl kullanılır?

 

Birçok ticari yüz maskesi, cilt üzerindeki temizleyici etkileri nedeniyle kil içerir. Bazı cilt bakım maskeleri bentonit içerir, ancak evde kendi bentonit maskenizi de yapabilirsiniz.

 

Bentonit kili tozunu suyla karıştırarak kıvamı yoğun bir macun oluşturun. Cildin yağlı veya sivilceye eğilimli bölgelerine uygulayın. 20 dakika kadar bekledikten sonra yüzünüzü iyice durulayın. Haftada iki veya üç kez tekrarlayın.

 

3- Isırgan Otu Tedavisi

 

Birçok kişinin ısırgan otu bitkisinin ürettiği uruşiola isimli yağa alerjisi vardır. Bu yüzden, bazı kişilerin cildine ısırgan otu ile temas halinde döküntü ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

 

Isırgan otu kızarıklığa, tahrişe ve şiddetli kaşıntıya neden olabilir. 1995'de yapılan bir araştırma, bentonit kilin ısırgan otunun yol açtığı döküntüyü tedavi edebildiğini ve iyileşme sürecini hızlandırabildiğini keşfetmiştir.

 Isırgan Otu

Nasıl kullanılır?

 

Eğer ısırgan otuna temas ettiyseniz, cildinizi en kısa sürede su ve sabun ile yıkamaya çalışın. Urushiol'u cildinizden uzaklaştırmak için bulaşık sabunu veya yağ çözücü kullanabilirsiniz. 

 

Bentonit kilini suyla karıştırarak bir macun haline getirin ve etkilenen bölgeye uygulayın. Temiz bölgeyi bir bandaj veya gazlı bezle örtün. Döküntüden kurtulana kadar işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.

4- Kilo Vermeye Yardımcı Olur

 

Bentonit kili kilo vermeye çalışan kişiler için yararlı olabilir.

 

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, montmorillonit kili içeren bir ürün ile beslenen farelerin, yağ alımı fazla olan diğer farelere kıyasla daha yavaş kilo aldıkları keşfedildi.

 

Bazı geleneksel tedavi yöntemleri uzun yıllar boyunca kil ürünleri kullanmış olsa da, kilo vermenin daha iyi yolları vardır. Kalori alımınızı azaltmak ve fiziksel aktivite seviyenizi artırmak hala en sağlıklı seçenektir. 

Kilo

 

5- Kabızlık Tedavisi

 

Bentonit kili toksinlere yapışarak sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir.

 

Bentonit kilinin yararlarının incelendiği bir araştırmada, kilin kabızlık ile irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıkları olan bazı kişilere yardımcı olabileceğini öne sürülmüştür. Bentonit kilinin bu amaç için kullanımı hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak şimdiye kadar elde edilen bulgular umut vaad ediyor.

 

6- İshal Tedavisi

 

Bazı araştırmalar, bentonit gibi adsorbent killerin ishal gibi virüslerin yol açtığı sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

 

Örneğin, rotavirüs şiddetli ishale neden olabilen ve kişiden kişiye kolayca yayılan bir hastalıktır. Bir araştırma, diosmectite adı verilen bir adsorbent kilin rotavirüsün çoğalmasını durdurmaya yardımcı olduğunu keşfetti.

 

Başka bir araştırma, kilin içerisinde bulunan minerallerinin rotavirüsü adsorbe ettiğini buldu.

 

Kil ürünleri kullandıktan sonra sonra ishal azalmazsa, kişi bol miktarda sıvı içmeye devam etmeli, daha yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerini denemeli ve doktora başvurmalıdır.

 

Nasıl kullanılır?

 

Virüse bağlı hafif ishali tedavi etmek için, günde en fazla iki kez suya karıştırılmış 1 tatlı kaşığı bentonit kili alın. İshal devam ederse, bir doktora görün.

 

7- Bebeklerde İsilik Tedavisi

 

Bir araştırmada bentonit kilinin bebek bezinin yol açtığı isiliğin tedavisinde etkili olduğu keşfedildi.

 

Kil ile tedavi edilen bebeklerin yaklaşık %93'ünün 6 saat içinde isiliği düzeldi ve %90'ı 3 günde tamamen iyileşti. Başka bir araştırma benzer sonuçlara vardı.

 İsilik

Nasıl kullanılır?

 

Bentonit kilini suyla karıştırın ve doğrudan döküntüye uygulayın.

 

Alternatif olarak, kili shea yağı, hindistancevizi yağı veya çinko oksit kremi ile karıştırın. Tozu doğrudan bebeğin cildine dökmeyin.

 

Karışımı plastik veya silikon kapaklı temiz bir cam kapta saklayın. Kil zamanla metalin bazı özelliklerini adsorbe edebileceğinden metal kapaklar kullanmayın.

 

Bir bebekte veya çocukta yeni bir tedavi yöntemi denemeden önce her zaman bir doktora danışın.

 

8- Güneşten Koruma Sağlar

 

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bentonit kreminin güneşten koruyucu bir madde olduğunu onaylamamıştır. Bununla birlikte, bir araştırma kilin cildi zararlı ultraviyole ışınlarından koruyabileceğini göstermektedir.

 

Bu nedenle, bentonit kremini Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmış güneş kremlerine ek olarak kullanmak isteyebilirsiniz.

 

9- Vücudun Kurşun ve Diğer Ağır Metallerden Kurtulmasını Sağlar

 

Kurşun gibi ağır metallere aşırı maruz kalmak sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocukların beyinleri kurşuna karşı hassastır. Kurşun öğrenme güçlüğüne ve diğer sorunlara neden olabilir.

Skinceuticals Clarifying Clay Maske 60 ML
Isascare Clay Honey Mask Volkanik Killi Yüz Maskesi 50 ML
Zubio Organic Diş Eti Bakımı Diş Macunu 75 gr

 

Kurşuna maruz kalmaktan kaçınmak ve kurşun maruziyeti için test yaptırmak kurşun zehirlenmesini önlemenin en iyi yoludur. Bazı araştırmalara göre, bentonit kili vücutta bulunan kurşunun bir kısmının atılmasına yardımcı olabilir.

 

Bentonit kili negatif bir yüke sahiptir, yani kurşun gibi pozitif yüklü metallere bağlanabilir. Bir araştırma, bentonit kilinin atık sulardan kurşunun arıtılması konusunda etkili olduğunu buldu.

 Güneş Koruma

Nasıl kullanılır?

 

Bir çocuğa bentonit kili vermeden önce bir doktora danışın. Eğer doktorunuzdan onay alırsanız, günde yarım çay kaşığı kili su ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

10- Kolesterolü Düşürür

 

Yüksek kolesterol kalp hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir. Yüksek kolesterol, kan damarlarında yağ birikmesine neden olarak kalp krizine ve inmeye yol açabilir.

 

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, bentonit kili içeren bir ürün ile beslenen farelerin dışkılarında daha yüksek miktar kolesterol attığını buldu.

 

Nasıl kullanılır?

 

Yüksek kolesterol tedavisi gören kişiler bentonit kil veya diğer doğal ilaçları kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Bentonit kili, yüksek kolesterol veya kalp hastalığı için tıbbi tedavinin yerini almamalıdır.

 

1 çay kaşığı bentonit kili arıtılmış suyla karıştırarak günde bir kez için.

 

Risk Faktörleri

 

Araştırmalar, önerilen miktarlarda bentonit kil tüketiminin ciddi yan etkilerini keşfetmemiştir. Ancak doğal bir ürün olduğu için satın aldığınız ürünün içinde zararlı maddeler bulunması riski vardır.

 

Bentonit kili,topraktan elde edildiği için ağır metaller, böcek kovucular veya diğer zararlı maddeleri içerebilir.

 

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi bentonit kil içeren ürünleri regüle etmez. Bu nedenle, ürünün yalnızca etiketteki beyan edilen malzemeleri içerip içermediğini bilmek zor olabilir. Aslında, uzmanlar bazı bentonit kili ürünlerinin ağır metaller içerebileceğini keşfetmişlerdir.

 

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi 2016 yılında, tüketicileri yüksek kurşun seviyelerine sahip olan belirli bir bentonit kili markasını kullanmamaları konusunda uyardı.

 

Eğer bentonit kili kullanmak istiyorsanız, saygın bir marka veya kaynaktan dahili kullanım için güvenli olarak etiketlenmiş bir ürün aramalısınız. Ayrıca, kullandığınız bentonit kilinin kurşun içermediğine emin olmak için kan kurşun seviyenizi kontrol ettirmek isteyebilirsiniz.

 

Özetle

 

Bentonit kili, çeşitli hastalıkları tedavi edebilme ihtimali olan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Karanında kullandığınız hale olumsuz yan etkiler ile karşılaşma riskiniz düşüktür. 

 

Her doğal ilaçta olduğu gibi, farklı sağlık problemi olan kişiler, tedavinin uygun olduğundan emin olmak için bentonit kil kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

 

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.