Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Selülit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
12.11.2021

Selülit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Selülit Nedir?

 

Kalçanızda veya bacağınızın üst kısımlarında portakal kabuğuna benzeyen düzensiz bölgeler mi var? Bu durum selülit belirtisi olabilir. Selülit, bazı yağlı bölgelerin üzerinde bulunan derinin, vücudun bağ dokuları tarafından aşağıya doğru çekilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu cilt yüzeyinde düzensizliğe yol açar. 

 

Selülit genellikle vücudun şu bölgelerinde bulunur:

  • Kalça

 

  • Üst bacak bölgesi

 

  • Karın

 

  • Göğüs

 

Selülit, farklı yağ, kas ve bağ dokusu dağılımı nedeniyle kadınları erkeklere kıyasla daha fazla etkiler. Selülitin kadınların yüzde 80 ila 90'ını çeşitli derecelerde etkilediği düşünülüyor. Selülit zararlı değildir.

 

Selülite Ne Yol Açar?

 

Selülit, cildin altında yağ birikmesinden kaynaklanır. Bazı kadınlar diğerlerine kıyasla selülite daha yatkındır. Vücudunuzdaki selülit miktarı ve selülitin ne kadar belirgin olduğu genlerinize, vücut yağ yüzdenize ve yaşınıza bağlı olabilir. Cildinizin kalınlığı selülit görünümünü de etkiler. Vücut tipi ve kilo fark etmeksizin herkesin vücudunda selülit oluşabilir.

 

Kadınlarda yağ dağılımı erkeklere göre daha belirgindir. Cilt ve kas arasındaki kolajen lifleri cildin altındaki yağı birden fazla farklı alana ayırır. Cildiniz yaşınız ilerledikçe inceldiği ve elastikiyetini kaybettiği için selülitleriniz daha görünür hale gelebilir. Cilt inceldiğinde, normalde görünür olmayan dalgalı bağ dokuları açığa çıkar.

 

  • Selülit aşağıdaki nedenler dolayısıyla ortaya çıkabilir:

 

  • Hormonel değişiklikler

 

  • Beslenme düzenindeki bozukluklar

 

  • Toksinler

 

  • Genetik nedenler

 

  • Kilo

 

  • Hareketsizlik

 

  • Hamilelik

 

Topikal Tedaviler Selülite Karşı Etkili Midir?

 

Topikal tedaviler selülitin görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bu tür tedavilerin etkileri kalıcı olmayabilir. Cildinizin eski haline dönmesini engellemek için ürünü günlük olarak kullanmanız gerekir. Kremlerin cildi sıkılaştırdığı söylenir, bu da cildin daha pürüzsüz ve dolgun görünmesini sağlar. Ayrıca, bu tür ürünler cildi nemlendirerek selülitin görünürlüğünü azaltabilirler.

 

Ancak kremler selüliti tedavi etmez. Bunun yerine, geçici olarak selülitli bölgenin daha iyi görünmesini sağlarlar. Çünkü, cildin daha iyi görünmesi selülite yol açan yağ hücrelerinin hala derinin altında olduğu gerçeğini değiştirmez.

 

Kafein topikal selülit kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Kafein selülitli bölgeye kan akışını arttırır ve idrar söktürücü görevi görür. Bu, yağın su içeriğini değiştirerek selülitin görünürlüğünü azaltabilir.

 

Yüzde 0,3 retinol içeren ürünler cildin dış tabakasını kalınlaştırarak selülitin görünürlüğünü azaltabilir. Sonuçları görmek için bu tür ürünleri altı aydan daha uzun bir süre boyunca her gün kullanmanız gerekir. Retinol kuruluk, kızarıklık ve peeling gibi cilt hassasiyetlerine neden olabilir. Ayrıca güneşe karşı hassas olmanıza yol açabilir.

 

Selülit kremlerinin etkinliği konusunda yapılan araştırmalar ortak bir sonuca varamadı. 2011'de yapılan bir araştırmada, kişisel beslenme konusunda tavsiyeler alan katılımcıların selülit kremi kullandıklarında önemli gelişmeler kaydettikleri keşfedildi. Kremin selülit görünürlüğünü azaltmada kontrollü bir beslenme düzeninin faydalarını artırdığı düşünülmektedir.

 

Selülit için birçok reçetesiz ve reçeteli kremler mevcuttur. Kremleri kullanmadan önce her zaman cildinizin küçük bir alanda yama testi yapın. Kremin alerjik reaksiyona yol açmadığından olmak için 24 saat bekleyin.

 Selülit

Selüliti Azaltmaya Yarayan Tıbbi İşlemler

 

Aşağıdaki tıbbi işlemler bir doktor veya dermatolog tarafından yapılabilir. Doktorunuz, hangi tedavinin sizin için en iyi seçenek olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. 

 

Soğuk Lipoliz Cihazı

 

Cryolipolysis veya Soğuk Lipoliz Cihazı, cildin altındaki yağ hücrelerini dondurarak selülitleri temizleyen ameliyat gerektirmeyen bir prosedürdür. İşlem yağ hücrelerinin yırtılmasına ve içeriğinin vücut tarafından emilmesine neden olur. 2.5 santimlik bir yağ tabakasını eritmek için birden fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir. Selülitte gözle görülür bir azalma fark etmeniz üç ila dört ay sürebilir.

 

Ultrason

 

Ultrason, karın ve üst bacak bölgesindeki yağları ortadan kaldırmak için ses dalgalarını kullanan ameliyat gerektirmeyen bir prosedürdür. Sonuçları fark etmeniz iki ila üç ay sürebilir. Ultrasonun başka selülit tedavileri ile aynı anda uygulanması önerilmez.

 

Ayrıca, diğer selülit tedavilerinin etkilerini ölçmek için ulturason kullanabilirsiniz.

 

Cellfina

 

Cellfina ameliyat gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında, üst bacak ve kalça bölgelerindeki selülitlerden kurtulmak için cildin altındaki sert bağ dokuları bir iğne ile parçalanır. Sonuçlar üç gün gibi kısa bir sürede görülebilir ve üç yıla kadar sürebilir.

 

Akustik Dalga Terapisi

 

Bu tedavi yöntemi selülitleri azaltmak için geliştirilmiştir. Vücudun selülite eğilimli bölgelerinde bağ dokusunu titreştirerek çalışır. Bu, cildin görünümünü, dokusunu ve elastikiyetini artırarak kollajen üretimini uyarmaya etmeye ve artırmaya yardımcı olur.

 

Sonuçların gözle görünür hale gelmesi için birden fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir.

 

Lazer ve Radyofrekans Tedavileri

 

Bu işlemler radyofrekans, kızılötesi ve diyot lazer enerjisi gibi teknolojileri doku masajı ile beraber kullanarak selülitleri tedavi etmeyi amaçlarlar.

 

Cellulaze, selülitleri gözle görünür hale getiren cildin altındaki sert bağ dokularını parçalayan bir lazer tedavisi türüdür. İşlem, cildinizin kalınlaşmasına da yol açabilir. İlerlemeler birkaç altı aydan uzun sürebilecek birkaç seanstan sonra fark edilir hale gelir.

 

Vakum Destekli Doku Salınımı

 

Bu işlem, küçük bıçaklar içeren bir cihazla cildin altındaki sert bağ dokularını parçalar. Dokular kesilerek düzensiz cildin dolması sağlanır. 

 

Sonuçlar üç yıla kadar sürebilir.

 

Karboksiterapi

 

Bu işlem sırasında, bir teknisyen cildin hemen altına karbondioksit yerleştirir. Tedavinin bölgeye kan akışını artırdığı ve selülitleri daha az gözle görülür hale getirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Rahatsızlık ve geçici morarma yaşayabilirsiniz.

 

7 ila 10 seanstan sonra sonuçları fark edebilirsiniz.

 

Mikrodermabrazyon

 

Bu tedavi yaşlanan cilt hücrelerinin dökülmesi için alüminyum oksit veya tuz kristalleri kullanır. Bu küçük parçacıklar yaşlanan cildin dökülmesine neden olur ve vücudu yeni cilt hücreleri üretmeye teşvik eder. Etkilerin fark edilebilir olması için birkaç tedaviye ihtiyacınız olabilir.

 

Endermologie

 

Endermologie cilt vakum benzeri bir aletle sündürülürken hastaya masaj yapılan bir spa tedavisidir. Sonuçların gözle görünür hale gelmesi için 12 aya kadar sürebilecek birkaç tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tedavi sırasında cildinizde bazı morluklar oluşabilir.

 Selülit Bakımı

Doktor Yardımı Almadan Selülit Nasıl Azaltılır?

 

Selülitlerden kurtulmak için doktor yardımı almadan evde uygulayabileceğiniz birkaç popüler yöntem vardır, ancak bu yöntemlerin birçoğunun faydaları bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Bu yöntemleri, yaşam tarzınızda ve spor alışkanlıklarınızda iyileştirmeler yapmak için öz bakım rutininizin bir parçası olarak kullanalabilirsiniz.

 

Spor

 

Spor yapmak, vücut yağ oranınızı azaltarak selülitleri daha az belirgin hale getirebilir. Aerobik ve kuvvet antrenmanlarını birleştiren bir spor programı seçin. Bu, vücudunuzdaki yağı yakmanıza ve kaslarınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Daha kaslı bir vücut daha pürüzsüz ve sıkı görünecektir.

 

Vücudunuzun selülite eğilimli bölgelerine odaklanan bir egzersiz programı oluşturun.

 

Kuru Fırçalama

 

Bu tekniğin kan ve lenf akışını uyararak ölü cilt hücrelerini temizlediği ve yeni hücre oluşumuna yol açtığı düşünülmektedir. Ayrıca, kuru fırçalamanın, detoks sürecini desteklediği ve sinir sisteminizi uyardığı da düşünülmektedir.

 

Kuru cildi beş dakika kadar hafifçe pürüzsüzleştirmek için lif veya vücut fırçası kullanın. Ayaklarınızın altından başlayıp yukarı doğru ilerleyebilirsiniz. Kuru fırçalama işlemini duş almadan önce dairesel hareketler kullanarak yapabilirsiniz.

 

Kahve Telvesi

 

Kahve telvesinin ölü cilt hücrelerini temizlediği, yeni hücre büyümesini teşvik ettiği ve cildi sıkılaştırıldığı düşünülmektedir. Kahve telvesini kendi başına kullanabilir veya hindistancevizi yağı, zeytinyağı veya şekerle karıştırabilirsiniz. Karışımı selülitli bölgenin üzerine birkaç dakika boyunca yavaşça sürün. Karışımı durulamadan önce 10 dakika boyunca cildinizde bekletmeyi de deneyebilirsiniz.

 

Kahve telvesi ciltteki düzensizliği azaltabilir, kan dolaşımını uyarabilir ve lenf akışını teşvik edebilir. Ancak, bu iddiaları destekleyecek bilimsel bir araştırma yoktur.

 

Elma Sirkesi

 

Elma sirkesi tüketmek kilo kaybına yardımcı olabilir. Günde üç kez bir çorba kaşığı seyreltilmiş elma sirkesi için. Ayrıca, 1 ölçek elma sirkesini 1 ölçek su ile karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.

 

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

 

Beslenme şekliniz selülitleri etkileyebilir, bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, sizin için sağlıklı olan bir kiloda kalmanıza da yardımcı olabilir. Vücutta toksin ve yağ birikmesine yol açabilecek işlenmiş ve yüksek şekerli gıdaları azaltın ve lif alımınızı artırın.

 

Dehidrasyon selülitleri daha belirgin hale getirebilir. Su vücudunuzu ve selülite neden olabilecek toksinleri temizler. Daha fazla su içmek için çaba gösterin. Kadınların her gün en az dokuz bardak su içmeleri önerilir.

 

Detoks yapmak, selülite katkıda bulunan toksinleri azaltarak selülitleri en aza indirmeye yardımcı olabilir. Beslenme düzeniniz ve günlük aktiviteleriniz sonucunda vücudunuza aldığınız toksin miktarını ortadan kaldırmaya veya önemli ölçüde azaltmaya çalışın. Buna sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak da dahildir.

 

Sonuç Olarak

 

Daha ciddi bir yönteme başvurmadan önce selülitleri tedavi etmenin doğal ve ucuz yollarına odaklanın. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı, dengeli beslenmek selülitleri azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Atmayı planladığınız adımlar hakkında doktorunuza, plastik cerrahınıza veya dermatologunuza danışın. En etkili tedaviyi belirlemenize yardımcı olabilirler. Ayrıca, tedavinin maliyeti, olası yan etkileri veya ortaya çıkabilecek komplikasyonları da göz önünde bulundurun.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.