Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Salisilik Asit Nedir? Cilt İçin Ne Yapar? Cilt Bakımında Cilde Faydaları Nelerdir?
16.03.2021

Salisilik Asit Nedir? Cilt İçin Ne Yapar? Cilt Bakımında Cilde Faydaları Nelerdir?

Güzel bir cilde sahip olmak her yaştan kişinin hayalidir... Fakat yaşın ilerlemesi, çevresel koşullar, stres gibi etkenlerden dolayı cildinizde bazı problemler meydana gelebilir. Cilt problemlerinize en uygun çözümleri sunmak isteyen kozmetik uzmanları, sizler için keşfedilmemiş maddelerin peşine düşer. Yapılan bilimsel çalışmalarla faydası kanıtlanan maddeler, cilt bakım ürünlerinde kendine yer bulmaya başlar. Bu anlamda, farklı türlerde olan asitlerin keşfi de cilt bakımında yeni bir dönemin başlangıcı olarak sayılabilir. 

 

Cilt problemleri ile olan mücadelenizde en büyük yardımcınız olan asitler; beta hidroksi(BHA) ve alfa hidroksi(AHA) olarak sınıflandırılır. AHA ve BHA’lar, cildinize fayda sağlamak için farklı şekillerde çalışır. Bu nedenle, peeling etkili cilt bakım ürünlerinin içerisinde sıklıkla bu asitlere yer verilir. Bu asitlerden biri olan ve BHA’lar arasında yer alan salisilik asidin ismini henüz duymadıysanız ya da tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorsanız, yazıyı okumaya devam edin.

 



Salisilik Asit Nedir? 

 

Kozmetik dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edenler ve ürün içeriklerini okumayı sevenler; salisilik asit nedir sorusunun cevabını bularak bu asidin yer aldığı ürünlerin, ciltlerinde nasıl bir etki yapacağını anlamak isteyeceklerdir. Salisilik asit, C₆H₄CO₂H formülünden meydana gelen ve yağda çözünebilen bir asit türüdür. Cilt problemlerinin çözülmesinde yaygın olarak kullanılsa da gıda koruyucu ve antiseptik olarak da farklı alanlarda kullanılmaktadır. Kimyasal yapı itibariyle aspirine benzer özellikler taşır. Söğüt kabuğu ve huş ağacının doğal yapısında bulunan bu asit türü; farklı bitkilerde ve gıda maddelerinin içerisinde de yer alır. 

 

Bazı besinlerde yok denecek kadar az miktarda bulunabilen bu asit; bazılarında ise 1 miligramdan fazla oranlarda bulunur. Yüksek miktarda salisilik asit içeren besinler şu şekilde sınıflandırılabilir:

 

  • Bitkiler; yeşilbiber, zeytin, mantar, domates, kırmızıturp, hindiba
  • Meyveler; kayısı, böğürtlen, çay üzümü, kavun guava, kuru üzüm
  • Kabuklu yemişler; badem, yer fıstığı
  • Baharatlar; kimyon, dereotu, farekulağı, acı kırmızıbiber, biberiye, kekik, zerdeçal, hardal

 

 

Dermoskin Be Bright AHA BHA Krem 33 ML
La Roche Posay Effaclar Tonik 200 ML
Alldermo AHA BHA Serum 30 ML

Gelelim, kozmetik ürünlerine... Cilt bakım ürünlerinin içerisinde kullanılacak asit miktarı, hangi bileşenlerle daha iyi çalıştığı ve nasıl kullanılması gerektiği; kozmetik uzmanlarının uzun süreli çalışmaları ve yaptıkları dermatolojik testler sonucu belirlenmektedir. Eğer; bilinçli bir şekilde cilt bakımınızı yapmak istiyorsanız, güvenilirliğini kanıtlamış markalara ait ürünleri tercih etmeniz gerekir. 

 

Salisilik Asit Cilt İçin Ne Yapar?

Aha Bha Krem

Salisilik asidin cildinize nasıl etki ettiğini anlamak için önce nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Cilt üzerinde meydana gelen ve gözümüzle gördüğümüz leke, sivilce, siyah nokta gibi problemler; cildin alt katmanlarında oluşarak cilt yüzeyine ulaşır. Yüzünüzde gördükleriniz, alt katmanlarda meydana gelen problemlerin yansımaları olduğu için sorunlara çare bulmanın en iyi yolu da alt katmanlara inmekten geçer. İşte tam bu noktada; salisilik asit,  BHA’ların derinlemesine etki edebilen yapısını ortaya koyarak farklı sorunlar üzerinde başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. 

 

Kan dolaşımını hızlandırıcı etki yapan asit, bu sayede hücre yenilenmesini sağlar. Yenilenen cilt hücreleri ise cildin daha dayanıklı olmasına ve daha iyi görünmesine yardımcı olur. Zamanla azalan kolajen üretimini de destekleyen salisilik asit, daha canlı ve enerjik bir cilt hayal edenler için son derece ideal bir üründür. Karma ve yağlı ciltlerin en büyük problemi olan yağlı görünümü azaltmak için de sebum salgısının dengelenmesini sağlar. 

 

Salisilik Asitin Cilt Üzerindeki Faydaları Nelerdir? 

 

Salisilik asidin faydalarını duyunca, siz de cilt bakımınızda muhakkak bu ürüne yer vermek isteyeceksiniz. Sık karşılaşılan cilt sorunlarının başında gözenekli görünüm gelir. Genişleyen gözenekler, cildinizin delikli bir görüntüye sahip olmasına yol açar. Salisilik asit derinlemesine etki ederek, gözeneklerin küçülmesini sağlar. Bunu sağlarken gözeneklerde biriken siyah noktaları ve kirleri de temizleyen salisilik asit ile cildinizde daha pürüzsüz bir görünüm elde edebilirsiniz.

 

Güneşin zararlı etkileri nedeniyle ya da ilaç ve hormonların etkisiyle meydana gelen lekelerin azaltılmasında da etkili olan salisilik asit, cilt lekelerine sebep olan pigmentlere ulaşır. Düzenli kullanım sonucu, leke görünümünde ciddi bir azalma sağlar.

 

Akne ve sivilce problemlerinin çözümünde de salisilik asit yardımınıza koşar. Ciltte yağ dengesini sağlayan bu asit ile var olan sivilcelerin azalmasını sağlayabilir ve antibakteriyel özelliği ile yeni sivilce oluşumunu engelleyebilirsiniz.

 

İlerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık ve sarkma gibi problemlerinize düzenli salisilik asit kullanımı ile çare bulabilirsiniz. Ölü deriyi soyduktan sonra; en güçlü cilt tabakasının açığa çıkmasını sağlayan asit, kırışıklık görünümünü azaltır. Cildin kaybettiği elastikiyeti de yeniden kazandırarak, sarkmalara karşı toparlayıcı etki yapar. 

 Salisilik Asit

Asidin cilt üzerinde bu kadar fayda sağlarken, farklı bir probleme yol açma ihtimali de aklınıza gelebilir. Ama içiniz rahat olsun, doğru cilt bakım ürünlerini tercih ettiğiniz takdirde kızarıklık, kuruluk ya da tahriş gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. 

 

Saç derisinde meydana gelen problemlerin çözümünde de salisilik asit kullanılabilir. Kepek önleyici şampuanların içerisinde bu asitten bulunur. Bu sayede; ölü saç derisini soyarak, kepek sorununun önlenmesini yardımcı olur.

 

Kimler İçin Uygundur ve Nasıl Kullanılır? 

 

Bu kadar faydalı bir asidi hemen kullanmalıyım, diye düşünebilirsiniz. Bunun için uygun cilt bakım ürünleri ile uygulama yapabileceğiniz gibi beslenme düzeninize ekleyeceğiniz gıdalarla da salisilik asidin faydalarından yararlanabilirsiniz. Sebze ve meyvelerin yanı sıra kuruyemiş tüketimi ile salisilik asit faydalarını elde etmeniz mümkündür. Salisilik asidin kan sulandırıcı özelliği vardır. Bu asidi içeren besinlerin aşırı tüketimi halinde; mide ve beyin kanaması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, beslenme düzeninde günlük tüketim miktarlarını doğru ayarlamanız gerekir.  

 

Asidin bulunduğu cilt bakım ürünlerini kullanırken de özellikle cilt hassasiyeti olanların dikkatli olması gerekir. Peeling etkisine sahip bir madde olduğu için tek başına ya da farklı asitlerle bir arada kullanımı halinde cilt reaksiyonlarına yol açabilir. Bu nedenle, kullanım öncesi bir dermatoloğa danışmak faydalı olabilir. 

 

Kuru ve hassas cilt tipine sahip olanlar; bu asidi kullanırken, nemlendirici de kullanmaya özen göstermelidir. Ayrıca, salisilik asit içeren ürünleri kullanırken cildinizi güneşe karşı da korumanız gerekir. Bunun nedeni, peeling etkisine sahip olan asidin, cilt hassasiyetinizi artırmasıdır. Salisilik asit içeren ürünleri kullandığınız süre boyunca, yüksek koruma faktörlü güneş kremlerini kapalı havalarda bile sürmeniz gerekir. 

 

Etat Pur Pure Active Salicylic Acid Konsantre Bakım Ürünü 15 ml
La Dr Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser 200 ML

Neden Salisilik Asit Kullanmalıyım? 

 

Salisilik asit kullanımının faydalarından bahsettik. Hala aklınızda soru işaretleri varsa, bu asit ile aynı anda birçok probleminize çözüm bulabileceğinizi asla unutmayın. Maddenin derinlemesine etki eden yapısı:

 

  • Sivilce görünümüne yol açan tıkalı yağ kanallarını açar.
  • Kırışıklıklara sebep olan elastikiyet kaybını azaltır.
  • Tıkalı gözenekleri tamamen temizlemesi ile komedon problemine de çözüm sunar.
  • Melanin pigmentinden kaynaklı olarak ortaya çıkan, ton farklılıklarını ve lekeleri azaltır.

 

 

 Siz de yapay maddeler yerine doğanın kalbinde bulunan bir asit ile daha iyi bir cilt görünümüne sahip olmak istemez misiniz? Cevabınız evet ise salisilik asit içeren ürünleri cilt bakımınıza dâhil ederek, işe başlayabilirsiniz. 

 

Salisilik Asit İçeren Ürünler Nelerdir?



Salisilik asit; temizleyici, serum, krem, tonik ve maske gibi farklı formlarda olan ürünlerin içerisinde yer alır. Bu nedenle, cilt bakımının tüm aşamalarında bu asidi içeren ürünlere yer verebilirsiniz. 

 

Ürün skalasının bu denli geniş olduğu göz önünde bulundurulduğunda, doğru ürünü seçmek zaman zaman zor olabilir. Bazı detaylara dikkat ederek, sizin için en doğru ürüne karar vermeniz mümkün. Öncelikle yapmanız gereken satın alacağınız ürünün cilt tipinize uygun olup olmadığından emin olmak. Diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise cilt problemine yönelik ürünleri tercih etmek.

 

Tercih ettiğiniz ürünlerin içerisinde SLS, SLES ve paraben gibi zararlı maddelerin olmaması gerekir. Bu sayede, cildinize herhangi bir zarar vermeden daha doğal bir cilt bakımı gerçekleştirebilirsiniz. 

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.