Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? Kalsiyum Nerelerde Bulunur?
24.02.2022

Kalsiyum İçeren Besinler Nelerdir? Kalsiyum Nerelerde Bulunur?

Kalsiyum insan vücudunda en çok bulunan mineral türevleri arasında yer alır. Kas ve kemik sisteminin sağlığını korumada etkili olan kalsiyum vücudun temel değerleri arasında bulunur. Kas ve kemik sisteminin yanı sıra birçok faydası bulunan mineralin düzenli olarak tüketilmesi oldukça önemli. Peki bu mineralin neden düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor? Eğer bu tür sorulara sahipseniz doğru yerdesiniz. Kalsiyum minerali ile alakalı ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri sizler için derledik. Yazımızı inceleyerek kalsiyum faydaları ve tüketimi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Narecza Blog ile tümsağlıklı yaşam ipuçları elinizin altında!

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum, çoğunluğunun kas ve kemik sisteminde depolandığı bir mineral türevidir. Vücudun temel fonksiyonlarının işlevinde görev alan bu mineral vücut gelişimi açısından oldukça önemli. Kalsiyum minerali vücutta kendiliğinden sentezlenmiyor. Bunun için dışarıdan düzenli olarak vücuda edinilmesi oldukça önemli. Siz de besinler veya gıda takviyeleri aracılığıyla düzenli olarak kalsiyum edinerek vücut yapınızı koruyabilirsiniz.

Kalsiyum Ne İşe Yarar?

Kalsiyum eksikliği vücutta birçok sağlık sorununa sebep olabilir. Bunun için düzenli olarak kalsiyum tüketimi şart. Peki kalsiyum ne işe yarar? Bu gibi soruların cevabı için mineralin kas ve kemik yapısına faydasıyla anlatmakla başlayabiliriz. Tabi kalsiyumun faydaları sadece bununla sınırlı değil. Mineralin faydalarını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Kas ve kemik sisteminin yapısını korur. Bununla birlikte vücut gelişimini destekler.
  • Aşırı yorgunluk ve bitkinlik problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ciltte kuruluk ve deri dökülmesi gibi sorunları giderilmesini sağlar.
  • Dişlerin yapısını güçlendirir ve çeşitli sağlık sorunlarına karşı direncini artırır.
  • Başta dökülme sorunları olmak üzere saç sağlığını korur ve güçlendirir.
  • Görme bozukluklarının onarılmasını sağlar.
  • Tırnak yapısını kırılmalara karşı güçlendirir. Ayrıca tırnakların daha güçlü görünmesini sağlar.
  • Kas krampları ve titreme sorunlarını giderir.

Kalsiyum mineralinin bilinenin aksine vücudun tüm yapılarına faydalarının olduğundan bahsettik. Enerji üretimi, vücut gelişimi ve sinir sistemine etkisi olan minerali düzenli olarak edinmeniz gerekir.

Kondromin-S Calcium Effervesan 60 Tablet
Nature's Bounty Calcium Magnezium Zinc 100 Tablet
NBL Osteo Formula 90 Tablet Kalsiyum Takviyesi



Kalsiyum Eksikliği

Kalsiyum yaşamsal faaliyetlerin temelinde önemli bir rol oynar. Bunun için mineralin eksikliği dahilinde birçok sağlık problemiyle karşılaşabilirsiniz. Kas, kemik ve enerji üretimi gibi birçok işlevde görev alan kalsiyum mineralinin eksikliğinde oluşabilecek sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Kalsiyum

  • Aşırı yorgunluk hissi ve uykusuzluk gibi mental sağlık sorunları.
  • Kemiklerde zayıflama ve halsizlik.
  • Kaslarda ağrı ve kramp sorunları.
  • Depresyon gibi sinirsel sağlık problemleri.
  • Saç dökülmesi.
  • Tırnak renginin değişimi ve incelme sorunları.
  • Saç dökülmesi.
  • Katarakt ve görme bozuklukları.
  • Kalp ritmi bozuklukları.
  • El ve ayakta titreme.

Bu tip problemler tam olarak kalsiyum eksikliğini göstermeyebilir. Fakat bu sorunlar genellikle kalsiyum eksikliği sonucunda meydana gelir. Bunun için bu tür problemleri sık sık yaşıyorsanız bir uzmana danışmanızda fayda var. Uzmanların yaptığı tetkikler ve değerlendirmeler sonucunda kalsiyum eksikliğiniz olduğundan emin olabilirsiniz.

Kalsiyum İçeren Besinler

Kalsiyum içeren besinler nelerdir gibi sorular için birçok besini saymak mümkün. Kalsiyum eksikliği oluşmaması için kalsiyum ağırlıklı besinleri tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. En çok bilinen ve tüketilen kalsiyum içeren gıdaları sizin için detaylı bir biçimde ele aldık. Aşağıdaki başlıklara göz atarak beslenme rutininize dahil etmeniz gereken gıdaları öğrenebilirsiniz.

Kalsiyum Zengini Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri en çok kalsiyum içeren besinler arasında oldukça popüler. Süt, peynir ve yoğurt çeşitleri içerisinde en fazla kalsiyum bulunduran besinler arasında yer alıyor. Bir bardak sütün içerisinde 300 mg kalsiyum mevcut. Bunun yanında peynir çeşitleri de adeta birer kalsiyum deposu. Genellikle sert peynirlerde daha çok miktarda kalsiyum bulunduğu biliniyor. Bu besinlere öğünlerinizde yeteri kadar yer verdiğiniz takdirde kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanız mümkün.

Balık Ürünleri de Kalsiyum İçin Güçlü Bir Alternatif

Sardalya, somon, hamsi ve ringa gibi balıklar kalsiyum açısından oldukça zengin besin değerine sahiptir. Bu gıdalarda 15 ila 200 mg arasında değişen kalsiyum miktarı mevcuttur. Balıklar kalsiyum miktarının yanı sıra fosfor içeriğiyle de öne çıkar. Fosfor, kalsiyum ile alındığında kas ve kemik sistemin onarımını hızlandırır. Özellikle kas ve kemik sistemi için kalsiyum deposu olan balıklar düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Beslenme Düzeninin Vazgeçilmezi Meyve ve Sebzeler

Sebzeler beslenme düzeninde mutlaka olması gereken besinler arasında yer alıyor. Vitamin, antioksidan ve protein içeriğiyle sağlıklı besin kaynakları arasında yer alan sebzelerin kalsiyum yönünden de zengin olduğu biliniyor. Kalsiyum nelerde var gibi soruları yeşil posalı olan ıspanak, lahana, pazı gibi sebzelerle cevaplandırabiliriz. Bunun yanında karnabahar da kalsiyum edinmek için güçlü bir alternatif.

Kalsiyum

Kuruyemiş ve Bakliyat Çeşitleri

Kuruyemiş ve bakliyat çeşitleri de kalsiyum içeren yiyecekler arasında öne çıkıyor. Atıştırmalık olarak da tercih edilen ürünleri gün boyunca düzenli olarak tüketebilirsiniz. Kalsiyum deposu olan kuruyemiş ürünleri arasında badem, antep fıstığı, fındık, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği mevcut. Bu besinleri ister çiğ olarak ister kavrulmuş olarak tüketerek kalsiyum edinebilirsiniz. Bakliyat çeşitleri arasında ise fasulye, bezelye, börülce, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek gibi ürünler öne çıkıyor. Özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olan bu gıdaları haftalık beslenme rutininize ekleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi birçok kalsiyum içeren birçok sebze, et, süt, bakliyat ve kuruyemiş mevcut. Kalsiyum vücudunuz için çok önemli bir mineral ve gün boyunca tükettiğimiz birçok gıdadan kalsiyum edinebiliyoruz. Her ne kadar birçok gıda bu değer yönünden zengin olsa da kalsiyum eksikliği sorunu birçok insanda görülebiliyor. İlaç kullanımı ve çeşitli sağlık sorunları sebebiyle oluşan kalsiyum eksikliği problemini aşmak için sadece bu besinlerin tüketilmesi yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda kalsiyum takviyelerine başvurabilirsiniz. Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız öncelikle uzman görüşüne başvurun. Uzmanların yaptığı testler ve değerlendirmeler sonucunda ihtiyacınız olan gıda takviyesini bulabilirsiniz. Kalsiyum mineralinin önemi ve içeren besinleri yazımız ile sizle buluşturduk. Selenyum nedir? gibi diğer içerikler için Narecza Bloğu ziyaret edebilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.