Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
İsveç Diyeti Nedir? İsveç Diyeti Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
27.03.2021

İsveç Diyeti Nedir? İsveç Diyeti Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Son zamanlarda sıklıkla sorulan sorulardan birisi de “İsveç diyeti nedir ve İsveç diyeti nasıl yapılır?”. Şok diyet kategorisinde değerlendirilen İsveç diyeti, hızlı kilo verme yöntemlerinden biri olarak görülen, kısa dönemli uygulanan bir diyet çeşididir. Bu diyetin hangi özelliklerine sahip olduğunu, sağlığımız üzerindeki etkilerini ve nasıl bir beslenme programı izlediğini gelin birlikte inceleyelim...

 

İsveç Diyeti Nedir? Kimler İçin Uygundur?

 

İsveç diyeti; düşük enerji, düşük karbonhidrat, bol protein ve bol yağ tüketilen bir diyettir. İskandinav ülkelerinde sıkça tüketilen gıdalardan oluşturulan bir diyet çeşidi olduğu için İsveç diyeti olarak adlandırılır. Şok diyet olarak bilinen, düşük enerjili diyetler arasındadır. İsveç diyeti ile yaklaşık 7 - 20 kilo vermek hedeflenir. 

 İsvec Diyeti

Diyetin etkisini gösterebilmesi için en az 6 gün uygulanması önerilir. Ancak düşük enerji içerdiği için 13 günden daha uzun süre devam edilmesi zararlı olabilir. Vücut için elzem olan besin ögeleri bu diyetle tam olarak karşılanamadığı için diyet uygulandığı süre boyunca doktor kontrolünde gıda takviyesi kullanılabilir.

 

İsveç diyeti, sağlık problemi olan kişiler için riskli bir diyet çeşidi olabilir. Düşük kalori içerdiği için özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde komplikasyonlara yol açabilir. Bununla birlikte, sağlık durumu iyi olan kişilerin de bu diyeti doktor kontrolünde ve belirtilen süreyi aşmadan uygulaması tavsiye edilir. 

 

İsveç Diyetinin Kuralları Nelerdir? 

 İsvec Diyeti

İsveç diyetinde beslenme planı üç ana öğün şeklindedir. Diyetin uygulandığı günlerin bazılarında bu sayı iki öğüne de düşebilir. Beslenme planında ara öğün bulunmaz. Diyetin ana öğünlerinde proteinden yüksek et ve yumurta; yağ bakımından zengin tohumlar, avokado ve düşük karbonhidratlı gıdalar bulunur. 

 

Diyetin kuralları şu şekildedir:

 

  • Ana öğünlerdeki etin yanında bol sebzeli salatalar tüketilebilir. Ancak salatalara yüksek yağ ve enerji içeren soslar eklenmemelidir. 
  • Yemekler hazırlanırken kavurma ve kızartma gibi enerjisini yükseltecek pişirme yöntemleri kullanılmamalıdır. Bunlar yerine haşlama, buğulama ve ızgara gibi besin ögelerinin korunmasını sağlayan, enerjiyi yükseltmeyen pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Diyet uygulandığı süre boyunca en az iki litre su tüketilmelidir. 
  • Gıdalara tuz eklenmemelidir.
  • Beslenme planında belirtilen dışında basit şeker tüketilmemelidir. 
  • Beslenme planında belirtilen dışında çay ve kahve tüketilmemelidir.
  • Öğle ve akşam öğünleri yer değiştirerek tüketilebilir.
  • Diyeti en az altı, en fazla on üç gün uygulamalısınız.
  • Diyeti tekrar uygulamak isterseniz en az üç ay beklemelisiniz.

 

Diyet Süresince Yenmesi Serbest ve Yasak Olan Gıdalar Nelerdir?

 

İsveç diyetinin mantığında düşük karbonhidratlı gıdalardan uzak durup besleyiciliği yüksek yağ ve kaliteli proteinlerin tüketilmesi bulunur. Enerji değeri çok düşük olduğu için diyet süresince çiğ sebzeler sınırsız tüketilebilir. Tüketilmesi serbest ve yasak olan gıdalar şöyle sıralanabilir:

 

Tüketimi Serbest Olan Gıdalar

 

  • Kırmızı et, tavuk, balık, hindi ve kabuklu deniz mahsulleri
  • Yumurta (Organik olmalı)
  • Tam yağlı süt, yoğurt, peynir, tereyağı (Organik olmalı)
  • Toprak üstünde yetişen ve nişasta içermeyen sebzeler: Biber, domates, salatalık, mantar, yeşil yapraklı sebzeler, kabak, patlıcan, lahana, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, soğan…
  • Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, kaju fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem…
  • Yulaf gibi protein değeri yüksek tahıllar
  • Bitkisel yağlar
  • Avokado

 

Haftada İkiden Fazla Tüketimi Uygun Olmayan Gıdalar

 

  • Havuç, kereviz ve pancar
  • Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için avokado dışındaki tüm meyveler
  • Çikolata çeşitleri
  • Votka, şarap, brendi gibi karbonhidrat içeriği çok yüksek olmayan alkollü içecekler

 

Tüketimi Uygun Olmayan Gıdalar

 

  • Tatlı çeşitleri, şekerlemeler, dondurma, paketli ürünler ve yüksek karbonhidrat içeren gıdalar
  • Bira, soda ve şekerli içecekler
  • Margarin gibi doğal olmayan rafine yağlar
  • Pasta, kek, kurabiye, börek gibi pastane ürünleri
  • Yüksek karbonhidrat içerdiği için ekmek, makarna, pirinç, patates, cips, baklagiller ve karbonhidrat içeren diğer gıdalar

 

İsveç Diyetinin 3 Günlük Beslenme Planında Neler Var? 

 

İsveç diyeti listesi üç ana öğün bulundurur. Bu öğünler günden güne farklılık gösterse de içerdikleri besin öğeleri ve enerji birbirine yakındır. Öğünler arası 4-5 saat olacak şekilde ayarlanmalıdır. Yoğunlukla protein ve yağ içeren İsveç diyetinin 3 günlük örnek beslenme planı şu şekildedir:

 

İsveç Diyeti 1. Gün Planı

 

Kahvaltı: 1 fincan tek şekerli sütsüz kahve

Öğle Yemeği: 2 adet tam pişmiş yumurta, 1 kase haşlanmış ıspanak, 1 adet domates

Akşam Yemeği: 200 gram ızgara kırmızı et, limonlu ve az zeytinyağlı salata

 

İsveç Diyeti 2. Gün Planı

 

Kahvaltı: 1 fincan tek şekerli sütsüz kahve, 1 dilim kızarmış tam buğday ekmeği

Öğle Yemeği: 1 adet tam pişmiş yumurta, 1 adet rendelenmiş havuç, 25 gram yağsız beyaz peynir

Akşam Yemeği: Yarım su bardağı portakal suyu, 100 gram yoğurt

 

İsveç Diyeti 3. Gün Planı

 

Kahvaltı: 1 fincan şekersiz çay

Öğle Yemeği: 200 gram ızgara kırmızı et, 1 adet meyve

Akşam Yemeği: Yağsız salata

 

 

Bazı İsveç diyeti listelerinde bir güne mahsus olmak üzere serbest akşam yemeği seçeneği de bulunur. İsveç diyeti yapanlar, uygulaması daha kolay olduğu için bu listeyi de tercih edebilir.

 

 

İsveç Diyeti Kalori Hesaplama

 

İsveç diyetinde amaç vücuda normalden çok daha az enerji vererek, metabolizmayı şoka uğratmaktır. Bu diyet, standart beslenme planı içeren bir diyet türüdür. Diyet yaparken kişiye özel kalori ve besin öğesi oranı hesabı yapılmaz. Diyeti uygulayan herkes, aynı listeye sadık kalır.

 İsvec Diyeti

 

İsveç diyeti beslenme listesinde her gün öğünler değiştiği için enerji de değişir. Beslenme listesine bakıldığında günlük kalori miktarı 400-700 kalori arasında değişir. Bunun yanında listedeki karbonhidrat oranı, günden güne değişmekle birlikte, genel olarak çok düşüktür. Protein ve yağ oranları ise normalin üzerinde olacak şekilde planlanır. 

 

İsveç Diyetinin Zararları Nelerdir?

 

Şok diyetlerin sağlık açısından riskli olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. İsveç diyeti de şok diyet kategorisinde değerlendirilir. Bu nedenle sağlıklı bir diyet türü kabul edilmez. İsveç diyeti ile ilgili hâlâ yeterli bilimsel çalışma ve veri bulunmamaktadır. 

 

Halsizlik 

 

İsveç diyetini başaranlar, genellikle diyet süresince halsiz hissettiğinden bahseder. Bunun sebebi beslenme planının çok düşük enerji içermesidir. İsveç diyeti uygularken alınan enerji ile harcanan enerji arasında büyük bir fark oluşur. Vücut gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiyi alınan gıdalarla karşılayamaz. Bu enerji farkı da vücudun halsiz hissetmesine sebep olur.

 

Yavaşlayan Metabolizma Hızı

 

Vücutta uzun süre, yüksek enerji açığı oluşturmak zamanla metabolizma hızını yavaşlatır. Çünkü vücudumuz aldığı kadar enerjiyi yakarak çalışır. Vücudunuza sürekli olarak, çok düşük miktarda enerji aldığınızda vücut, bu enerjiyi yakmaya alışır. Bu sebeple şok diyetler kısa sürede kilo vermenize yardımcı olsa da uzun dönemde metabolizmayı yavaşlattığı için yeniden kilo almanız da hızlı olacaktır. 

 

Böbrek Yorgunluğu

 

Vücut, ana enerji kaynağı olan karbonhidratı yeterli miktarda alamadığı zaman protein ve yağları enerji elde etmek için sindirmeye başlar. Proteinlerin sindirimi sonucu açığa çıkan maddeler, kanın böbrekten süzülmesi sırasında böbreğe hasar verir. Böbrek, bu hasar sonucunda kalsiyumu normalden daha fazla atmaya başlar. Tüm bunların sonucunda ise kemik erimesi riski ortaya çıkar. 

 

Yükselen Kan Değerleri

 

Yağların sindirimi sonucu açığa çıkan maddeler kan yağlarını yükseltir. Özellikle İsveç diyeti gibi yüksek yağ ve protein içeren diyetlerde, kandaki lipoprotein A seviyesi anormal değerlere yükselir. Lipoprotein A yüksekliği ise uzun dönemde kalp sağlığınızı tehdit eden, ciddi bir durumdur. 

 

Sağlıklı Bir Beslenme Planı İzlemek Neden Önemlidir?

 

Sağlıksız beslenme, kısa sürede halsizlik gibi fazla önemsenmeyen durumlara sebep olur. Ancak sağlıksız beslenmenin esas zararlı sonuçları yıllar sonra ortaya çıkar. İleri yetişkinlik döneminde de sağlıklı kalmak ve yaşam kalitesini yüksek tutmak dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni çok önemlidir. 

 

Sağlıklı bir beslenme planı vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içerir. Bunun için de ilk kural öğünlerinizin dengeli ve düzenli olmasıdır. Doğru beslenme ve diyet ile kilo verildiğinde ağırlık kaybı yavaş olur. Ancak verdiğiniz kiloları yeniden almanız da yavaş olacaktır. 

 

Doğru ve sağlıklı ağırlık kaybı, dengeli ve düzenli bir beslenme planı ile uzun sürede sağlanmalıdır. Şok diyetlerle kısa sürede sağlanan ağırlık kaybı, vücutta makro ve mikro besin ögesi eksikliklerine yol açabilir. Özellikle vücutta D ve C vitamininde eksiklikler görülebilir. Bu durumda doktor kontrolünde D vitamini ve C vitamini kullanılabilir.

 İsvec Diyeti

Bunların yanı sıra sağlıklı beslenme sadece ağırlık kaybı için olmamalıdır. Sağlığın korunması ve sürdürülmesi için sağlıklı beslenme ömür boyu uygulanmalıdır. Sağlıklı beslenme sürdürüldüğünde makro ve mikro besin ögesi eksikliği yaşamadan ağırlık kaybı sağlanır. Aynı zamanda vücut görevlerini tam olarak yerine getirir ve sağlık korunur.

 

Doğru beslenmenin sağlığınız üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle diyet programlarını uygulamadan önce diyetisyen ve doktorunuza danışmak, sizin için ideal diyet programının hazırlanmasına yardımcı olacaktır. 

 

İsveç Diyeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

  • İsveç diyeti kimlere uygun?

 

İsveç diyeti, genel sağlık durumu iyi olan ve beslenme planındaki besinlere alerjisi olmayan kişiler için uygundur. Ancak kişinin hiçbir sağlık problemi olmasa bile diyete başlamadan önce mutlaka doktora danışmak ve uzmanlar eşliğinde İsveç diyetini uygulamak gerekir. 

 

  • Olası Cilt Sorunlarında Ne Yapmalı?

 

İsveç diyeti yaparken vücut, yeterli miktarda enerji alamadığı için vücut için elzem olan vitamin ve minerallerden de yoksun kalabilir. Bunun sonucunda cilt aşırı kuruyabilir ve bölgesel olarak pullanma, döküntü şikâyetleri ortaya çıkabilir. Cilt kuruluğunu engellemek için ise bol su tüketilebilir ya da cilt yapınıza uygun, cildinize nemi hapsedecek bakım kremleri tercih edilebilir. 

 

  • İsveç Diyeti Yağ Yakar Mı?

 

Bu diyeti uygularken vücuda çok düşük miktarda enerji alındığı için vücut, ağırlık kaybetmeye başlar. İlk günlerde vücut suyu hızlıca atılacağı için mevcut kilo değişecektir. İlerleyen günlerde ise yağ ve kas dokularından yakım başlar. Bu süreçte elbette bir miktar yağ kaybı gerçekleşir. Ancak diyet, çok hızlı kilo kaybı sağladığı için yağlarla birlikte kasların da yakılmasına neden olur. 

 

  • Kan Grubuna Göre İsveç Diyeti Yapılır mı?

 

Kan grubunun beslenme düzenini etkilediğine dair yeterli bilimsel çalışma bulunmamaktadır. İşveç diyetinde de her kan grubu için aynı beslenme planı uygulanır. 

 

  • Ramazan Ayında İsveç Diyeti Nasıl Yapılır?

 

Ramazan ayında oruç tutarken vücut uzun saatler enerji alamaz. Vücudun oruç saatlerinde alamadığı enerjiyi, iftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde dağıtarak, vücuda geri vermek gerekir. İsveç diyeti ile vücudun oruç saatlerinde ihtiyaç duyduğu enerji karşılanamaz. Bu nedenle diyet programının ramazan ayında yapılması uygun bir diyet değildir.

 

  • İsveç Diyeti Yaparken Spor Yapabilir miyim?

 

İsveç diyeti, vücuda bazal metabolizma enerjisinin de altında enerji sağlayan bir diyet çeşididir. Diyetle birlikte spor yapmak, alınan az miktarda enerjinin vücudun ihtiyaçları yerine fiziksel aktivite için harcanmasına sebep olur. Bunun sonucunda vücutta hâlsizlik ve baş dönmesi görülür. Bu nedenle sporcuların mutlaka kendi egzersiz planına uygun beslenme düzenini uygulaması tavsiye edilir. 

 

  • İsveç Diyeti Kas Kütlesini Arttırır mı?

 

Vücut kas kütlesini arttırmanın tek bir yolu vardır: Egzersiz yaparak kasları çalıştırmak ve egzersiz sonrası vücuda ihtiyaç duyduğu proteini vermek. İsveç diyeti, vücuda alması gerekenin çok altında enerji sağlar. Beslenme listesindeki protein oranı yüksek olsa dahi protein miktarına bakıldığında bir yetişkin için yeterli miktarda değildir. Bunun yanında İsveç diyeti yaparken egzersiz planı uygulamak önerilmez. İsveç diyeti, kas kütlesini artırmaz aksine kas yakımına sebep olur.

 

  • Kadın ve Erkeklerde İsveç Diyeti Farkları Nelerdir?

 

İsveç diyeti, herkes için standart beslenme planı içeren bir diyet türüdür. Kadın ve erkek için farklı bir beslenme planı bulunmaz.

 

  • Emziren Anneler İsveç Diyeti Yapabilir Mi?

 

Emziren annelerin vücudu günlük ortalama 700 kalori daha fazla enerji yakar. İsveç diyeti ise tüm listesinde 400-700 kalori içerir. Bu nedenle emziren anneler İsveç diyeti uygulandığında bazal metabolizma enerjisi, fiziksel aktivite ve emzirmeyle kaybedilen enerjiyi karşılayamaz. Emziren annelerde sadece sağlıklı bir beslenme düzeni önerilir. Emziren anneler için hiçbir diyet uygun değildir.

 

  • İsveç Diyeti Kabızlık Yapar Mı?

 

Kompleks karbonhidrat, sebze ve meyvelerin içerdiği lifler bağırsakların sağlıklı ve normal hızda çalışmasını sağlar. Lif, az miktarda alındığında bağırsaklar yavaşlar ve kabızlık görülür. İsveç diyetinin beslenme listesi ile vücuda yeterli lifi vermek oldukça zordur. Kabızlık olmaması için bol çiğ sebze tüketilebilir.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.