Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Panax Ginseng Nedir? Ne için Kullanılır?
31.07.2023

Panax Ginseng Nedir? Ne için Kullanılır?

Modern tıbbın koruyucu ve destekleyici olarak belirttiği bir bitki olan ginseng , aslında Panax cinsindeki bitkilerin köküne verilen ad olarak tanımlanıyor. Pek çok çeşidi olan bu bitki, yüzyıllarca farklı alanlarda kullanılarak insanlığa katkı sağlamış. Özellikle Uzak Doğu'daki kullanımları göz önünde olan Panax Ginseng , günümüzde takviye edici gıdalardan kozmetik ürünlere birçok farklı ürünün formülünde yer alıyor. Biz de bu yazımızda bu harika bitkiyi konu alıyoruz. Panax Ginseng nedir, özellikleri nelerdir, ne alanlarda fayda sağlar ve hangi ürünlerde bulunur, merak ediyorsanız yazının devamını okumanız yeterli.

Bir Botanik Bitkisi Olarak Panax Ginseng

Birçoğumuz ginsengin neye benzediği hakkında az çok fikir sahibi olabiliriz. Ancak bilmeyenler için ginseng nedir, sorusunun cevabını açıklamakta fayda var. Ginseng, büyük köklü ve otsu bir bitki. Beyaz ve kırmızı renkli iki çeşidi bulunan ginseng, Amerikan ve Kore Ginsengi olarak sınıflara ayrılıyor. Ginsengin yaşlı köklerinden ilaç yapımında sıklıkla kullanılmakta. Dolayısıyla yabani olarak Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde sıkça bulunan bu bitki, büyüdüğü topraklarda aynı zamanda evcilleştiriliyor. Sadece Sibirya'da yetişen türünün, botanik bilimi açısından ginseng türleri içinde sayılmadığının da altını çizerek devam edelim.

Her ne kadar geleneksel tıpta yüzyıllardır süregelmiş bir kullanımı olsa da ginsengin hastalıklardaki tedavisi hakkında dişe dokunur bulgular yok. Dolayısıyla bu ürünü içeren takviye edici gıdaları da tedavi amaçlı değil, destekleyici olarak düşünmekte yarar var. Tabi dozajını ve kullanım sıklığını bir uzmana danışmak kaydıyla. Bununla beraber pek çok farklı bitki kökünün, ginseng ailesine mensup olduğu yönünde yanlış bir inanış da bulunuyor. Örneğin Panax Ginsengin yakın akrabası olan Xiyangshen, Amerikan Ginsengi olarak bilinen Panax Quinquefolius, Japon Ginsengi olan Panax Japonicus ve Sibirya Ginsengi olan Eleutherococcus Senticosus, farklı işlevlere sahip bitkilerdir. Halbuki bir bitkinin ginseng olması için Panax cinsine ait olması gerekiyor. Aşağıdaki listede Panax ailesine ait olmayan ginseng türlerinden bazılarını görebilirsiniz.

  • Schisandra chinensis (Çin ginsengi)
  • Gynostemma pentaphyllum (Güney ginsengi, jiaogulan)
  • Pseudostellaria heterophylla (Prens ginsengi)
  • Withania somnifera (Hint ginsengi, ashwagandha)
  • Pfaffia paniculata (Brezilya ginseng, suma)
  • Lepidium meyenii (Peru ginsengi, maça, maça turpu)
  • Oplopanax horridus (Alaska ginsengi)

Tüm bu bilgilerin ardından ginseng çeşitleri ve özellikleri hakkında da fikir sahibi olmaya ne dersiniz? Yazının ilerleyen bölümlerinde beyaz ve kırmızı ginseng nedir, konuları hakkında pek çok yararlı bilgi sizi bekliyor.

Panax Ginseng

Kırmızı ve Beyaz Ginseng Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Panax ginseng bitkisinin kırmızı ve beyaz çeşitleri bulunuyor. Kırmızı ginseng, rengini, bitkinin ısıda bekletilmesiyle almış. Antioksidan etkisini daha fazla artırmak için 6 yaşındaki ginseng, taze ve kabukları soyulmamış halde buharda yaklaşık üç saat boyunca bekletiliyor. Daha sonra kuruması için nem oranı yüksek bir yer seçiliyor ve bitki burada kurumaya bırakılıyor. Belli bir süre sonra ortaya kırmızı ginseng çıkıyor. Bu ginseng çeşidi, antioksidan değeri son derece yüksek bir tür olarak literatürdeki yerini alıyor.

Beyaz ginseng ise kırmızının aksine kabukları soyularak güneşin altında bekletilerek elde ediliyor. Buhara maruz kalmadığı için bu türdeki etken madde seviyesi, kırmızı ginsenge göre daha az miktarlarda. Ancak bu durum bizi beyaz ginseng faydalarından mahrum etmek için yeterli değil. Zira her Panax ginsengde olduğu gibi beyaz ginsengde de ginsenoit maddesi tatmin edici düzeyde mevcut.

Ginsengin Özellikleri Nelerdir?

Panax ginseng nedir ne işe yarar, konulu bu yazıda, sırada bu büyük köklü otsu bitkinin özelliklerini listelemek var.

  • Güçlü bir antioksidan olan ginseng, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor.
  • Aynı zamanda adaptojen bitkiler grubunda da bulunan ginseng, vücuttaki dengeleyici bir etki yaratıyor.
  • Bitkinin, afrodizyak etkisi olduğu da söyleniyor.
  • Bağışıklık sistemini koruduğu için sadece grip gibi basit soğuk algınlıklarının değil, kanser gibi ciddi rahatsızlıkların tedavisinde de destekleyici bir özelliği bulunuyor.
  • Tansiyonun ideal düzeylerde kalmasına yardımcı oluyor.
  • Aynı şekilde kötü kolesterol üzerinde de dengeleyici etkileri olduğu belirtiliyor.
  • Hafızayı güçlendiriyor, beynin daha zinde ve enerjik olmasını destekliyor.

En Sık Tercih Edilen Panax Ginseng İçeren Ürünler

Aşağıdaki başlıklarda en sık kullanılan Panax ginseng içeren ürünleri görebilirsiniz. Hekiminize danışarak bu ginseng takviyelerinden dilediğinizi tüketmeniz mümkün. Farklı markaların etiketini taşıyan ginseng içeren ürünler listemiz için okumaya devam edin!

  • Phantome Panax Ginseng Özlü 30 Tablet: Bu ginseng içerikli tablet, günlük yaşam kalitenizi artırmak için formüle edilmiş. Ürünün içeriğinde A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E vitaminleri ile biotin, nikotinamid, folik asit, bakır, manganez, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum, selenyum, lesitin bulunuyor. Phantome Panax Ginseng tableti rutubetsiz ortamda ve oda sıcaklığında muhafaza etmeniz gerekiyor.
  • Solgar Korean Ginseng (Panax Ginseng) 50 Kapsül: Panax ginseng ekstresi içeren bu besin takviyesi bunun yanı sıra geleneksel bitki özleri içeriyor. Kapsülün içeriğinde 500 mg ham Kore ginsengi kök tozu ve 20 mg Kore ginsengi kök ekstresi yer almakta. Şeker, tuz, nişastanın yanı sıra maya, buğday, glüten, soya ve süt ürünleri gibi potansiyel alerjenleri de bünyesinde bulundurmayan bu ürün vegan ve vejetaryenlerin kullanımı için uygundur. Solgar Korean Ginseng kapsül yetişkinler için geliştirilmiş olup tercihen yemek zamanı günde bir ila üç kapsül şeklinde tüketilmeli.
  • Apexis Vitamin & Mineral Koenzim Q10 ve Panax Ginseng 30 Tablet: En sık kullanılanlar arasında yer alan multivitamin, multimineral ve koenzim Q10 içeren bu ek gıda takviyesi, yetişkinlerin kullanımı için üretilmiştir. Ürünün formülünde aynı zamanda kalsiyum, fosfor, folik asit, vitaminler, demir, koenzim Q10, magnezyum, manganez ve biotin de bulunuyor.
  • Zade Vital Panax Ginseng Extract 30 Kapsül: Bu ürün, %30 oranında ginsenoit içeren standardize edilmiş Kore ginsengi kök bitki ekstresidir. Panax ginsengin yanı sıra ürünün formülünde aynı zamanda karabiber ekstresi ve prebiyotik de bulunuyor. Ayrıca veganların kullanıma da uygun. Yetişkinler için geliştirilmiş olan bu besin takviyesini, günde bir kere bir tablet şeklinde ve çiğnemeden su ile yutmak gerekiyor.
  • Orzax Ocean Panax Ginseng 60 Kapsül: Orzax Ocean imzası taşıyan bu Panax ginseng kapsül, bitkisel içeriğiyle sıklıkla tercih edilenler arasında. Ürünün formülünde 500 mg Panax ginseng kök ekstresi bulunmakta. Kapsülün tavsiye edilen günlük kullanım miktarı 1 kapsül şeklinde. Hekiminize danışarak kullanabilirsiniz.

Yine hatırlatmamız gerekirse tüm bu takviye edici gıdalar ilaç olarak değil, destekleyici amaçlarla kullanılmalı ve hekim tavsiyesiyle tüketilmelidir. Ayrıca en iyi gıda takviyesi markalarını öğrenmek için de En İyi Gıda Takviyesi Markaları Hangileri? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.