Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
İyot Nedir? Nasıl Kullanılır?
21.02.2022

İyot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Genellikle tuz ile birlikte anılan iyot, aslında bir besin kaynağından daha fazlası. Enerji metabolizması ve protein sentezinde görev alan iyot bir mineral türevi olarak öne çıkıyor. Ülkemizde genellikle tuz ile birlikte edinilen mineral aslında birçok besinde bol miktarda mevcut. Yaşamsal fonksiyonların maksimum seviyede sürdürebilmek ve daha güçlü bir vücuda sahip olabilmek için bu minerali edinebilirsiniz. İyot minerali hakkında bilinmeyen birçok faydalı bilgi mevcut. Vücut sağlığınız için önemli olan bu mineralin sunduğu faydaları ve bilinmeyenleri sizler için derledik. Yazımızı ayrıntılı bir şekilde iyot nedir nelerde bulunur gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacınız olabilecek tüm bilgiler Narecza Blog’da sizi bekliyor.



İyot Nedir?

İyot doğada bulunan ve birçok alanda kullanılan bir element türüdür. İnsan vücuduna faydalarıyla bilinen madde vücutta üretilmez. Bunun için dışarıdan alınması gerekir. Mineral ailesi arasında bulunan iyot vücut sağlığını destekler ve düzenler. Tiroid hormonunun önemli bir bileşeni olan madde temel yaşam fonksiyonları için oldukça önemlidir. Çünkü tiroid hormonu başta metabolizma olmak üzere birçok vücut işlevinde önemli rol oynar. Siz de bu bileşenin faydalarından yararlanmak için iyot içeren besinleri tüketebilir, gıda takviyelerinden destek alabilirsiniz.

İyot Faydaları

İyot mineralinin tiroid hormonu için oldukça önemli olduğunu bahsetmiştik. Bunun yanı sıra iyot minerali vücudun enerji kaynağıdır. Yoğun tempo durumunda yaşanabilen yorgunluk ve stres gibi durumlarda iyot minerali devreye girer. İyot içeren besinleri ve iyot damla faydaları ile alakalı bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Cilt ve saç sağlığını korur.
  • Tırnak sağlığını güçlendirir. Kırılma ve renk değişimi gibi sorunları önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Vücutta kitle oluşumunu önler. Kanser gibi hastalıkların giderilmesine yardımcı olur.
  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesini sağlar.
  • Halsizlik ve bitkinlik gibi sorunların giderilmesine destek olur.
  • Beyin fonksiyonlarını çeşitli sağlık problemlerine karşı korur. Bununla birlikte beyin gelişimini destekler.

İyot

Gördüğünüz gibi iyot mineralinin vücut ve cilt sağlığına birçok olumlu faydası mevcut. Vücutta birçok fonksiyonunun işlevinde göre alan mineralin eksikliği sağlık problemlerine sebep olabilir. İyot eksikliğini gidermek için çeşitli gıdaları beslenme düzenine ekleyebilirsiniz. Eğer ciddi seviyelerde iyot eksikliğiniz mevcutsa uzman kontrolünde gıda takviyesi kullanabilirsiniz.

İyot Eksikliği Belirtileri

İyot minerali faydalarıyla insan sağlığı için oldukça değerli bir madde. Bundan dolayı mineralin eksikliği halinde birçok sağlık problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İyot eksikliği sorununu anlamak için vücudunuzdaki değişimleri ve sağlık problemlerinizi incelemeniz yeterli olabilir. İyot eksikliği sonucunda oluşan sağlık sorunlarını şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Aşırı üşüme ve halsizlik sorunu.
  • Boyun kısmında şişme.
  • Kabızlık gibi mide problemleri.
  • Saç dökülmesi ve cilt kuruluğu.
  • Kas gücünde azalma ve ağrı.
  • Baş dönmesi ve bayılma.
  • Baş ağrısı, dikkat bozukluğu ve bitkinlik gibi mental sorunlar.
  • Hızlı kilo alma ve ödem.
  • Aşırı üşüme ve halsizlik sorunları.

Aşırı iyot eksikliği halinde bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşmanız mümkün. Bu tür durumlar yaşadığınızda emin olabilmek için uzman tavsiyesi alabilirsiniz. İyot eksikliğini gidermek için önünüzde iki yol var; bunlardan ilki iyot içerikli besinler. İyot bakımından zengin besinlerle iyot eksikliğini gidermeniz mümkün. Diğeri ise iyot takviyeleri. İyot içeren gıda takviyeleri iyot eksikliğinin kısa sürede giderilmesi için güçlü bir alternatif.

İyot İçeren Besinler

İyot içeren gıdalar aslında günlük beslenme düzeninde tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor. Özellikle iyot eksikliği odaklı bir beslenme takvimi oluşturmak için size bahsedeceğimiz gıdaları tercih edebilirsiniz. İyot bakımından zengin besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İyotlu tuz ve deniz yosunu
  • Ton balığı, morina balığı ve mezgit gibi deniz ürünleri
  • Süt, yoğurt ve peynir
  • Kırmızı et, beyaz et ve yumurta
  • Çilek ve muz
  • Ispanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam ve patates gibi sebzeler
  • Çikolata çeşitleri

Eğer iyot eksikliğini gidermek için beslenme düzeninizi ayarlamak isterseniz bu gıdaları tercih edebilirsiniz. İyot eksikliği için bu gıdalar tavsiye ediliyor fakat sorunun çözümü için yeterli olduğu tam bir merak konusu. Çünkü bu yiyeceklerin içerisinde eser miktarda iyot bulunuyor. Beslenme yoluyla alınan iyot yeterli gelmediği takdirde gıda takviyesi tercih edebilirsiniz. Gıda takviyesi çeşitleri vücudun ihtiyacı olan iyot miktarına özel olarak geliştiriliyor. Vücudunuzun ihtiyacı kadar miktarı içeren ürünleri düzenli olarak kullanabilirsiniz.

İyot

Hamilelikte İyot Kullanımı

İyot minerali kadınların hamilelik dönemleri için özellikle gerekli. Çünkü kadınlar 9 aylık serüvenlerinde tiroid kaynaklı ödem, unutkanlık ve yorgunluk sorunlarıyla karşılaşabilir. Tiroid hormonunun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için iyot takviyesi kullanabilirsiniz. Hamilelik döneminde iyot kullanımının önemi sadece bununla sınırlı değil. İyot minerali annenin olduğu kadar çocuğun gelişimi için de oldukça önemli. Hamileliğin ilk dönemlerinde bebeğin beyin ve vücut gelişiminde iyot başrolü oynuyor. Ayrıca tiroid hormonu sentezlenmesi sonucunda tiroidin büyümesini sağlıyor. Hamilelik gibi hassas bir dönem için özellikle iyot takviyesi kullanabilirsiniz. İyot takviyesi çeşitleri arasında damla formuyla sunulan ürünler son zamanlarda oldukça popüler. Faydaları ve pratik kullanımıyla revaçta olan ürünleri günlük beslene rutininizde kullanabilirsiniz. Şimdi size iyot damlası kullanımından bahsedeceğiz.

İyot Damlası Nasıl Kullanılır?

İyot damlası çeşitleri kullanımı ve etkisi bakımından her yaştan tüketiciye hitap ediyor. Vücut yapınıza uygun değerlere sahip ürünü tercih ederek düzenli olarak kullanabilirsiniz. İyot damlalar kilo kontrolü ve tiroid bezi sorunları ve vücut gelişimi için sıklıkla tercih ediliyor. Yetişkin, hamilelik ve çocuk gelişimi dönemlerinde kullanılan ürünler genellikle aynı şekilde kullanılıyor. Selenyum ile zenginleştirilen çeşitlerinde bulunduğu ürünleri günlük beslenme rutininizde kullanabilirsiniz. Bu ürünleri sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez kullanmanız yeterli. 1 bardak suya damlatarak ürünleri kolaylıkla kullanabilirsiniz. İyot damlaları vücut yapınıza uygun bir şekilde kullanabilmek için uzman desteği alabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olan miktarı ve kullanımı daha sağlıklı bir şekilde belirleyebilirsiniz. İyot minerali ile alakalı ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizle buluşturduk. Selenyum gibi diğer mineraller hakkında bilgi almak için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.