Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Hem Sağlıklı Hem de Magnezyum Bakımından Zengin 10 Gıda!
18.06.2021

Hem Sağlıklı Hem de Magnezyum Bakımından Zengin 10 Gıda!

Magnezyum son derece önemli bir mineraldir.

 

Magnezyum vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonların yüzlercesinde önemli rol oynar ve sağlığınız için son derece önemlidir, fakat birçok insan 400 mg olan önerilen günlük tüketim miktarına ulaşamıyor.

 

Buna rağmen, ihtiyacınız olan magnezyumu tüketmek son derece kolaydır.

 

1-  Bitter Çikolata

 

Bitter çikolata lezzetli olduğu kadar sağlıklıdır da.

 

Bitter çikolata magnezyum bakımından çok zengindir, 28 gramlık 1 porsiyon bitter çikolatada 64 mg magnezyum bulunur, bu önerilen günlük tüketim miktarının %16'sıdır.

 

Bitter çikolata demir, bakır ve manganez bakımından da zengindir. Ayrıca iyi huylu bağırsak bakterilerini besleyen prebiyotik lif içerir 

 

Dahası, bitter çikolata, faydalı antioksidanlar bakımından zengindir. Bunlar, hücrelerinize zarar verebilecek ve hastalığa yol açabilecek zararlı moleküller olan serbest radikalleri nötralize eden besinlerdir. 

 

Bitter çikolata kalp sağlığı için de önemlidir, çünkü, kötü huylu LDL kolesterolün oksitlenmesini ve arterlerinizi kaplayan hücrelere yapışmasını önleyen güçlü antioksidan bileşikler olan flavanolleri içerir.

 Bitter Çikolata

Bitter çikolatanın yararlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için en az %70 kakao içeren bir ürünü tercih edin. 

 

Özetle: 28 gramlık bir porsiyon bitter çikolata günlük önerilen magnezyum ihtiyacınızın %16’sını karşılar. Ayrıca, bitter çikolata bağırsak ve kalp sağlığınız için de faydalıdır.

 

2- Avokado

 

Avokado son derece besleyici bir meyve olmanın yanı sıra mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Orta boyutlu bir avokadoda ortalama 58 gram magnezyum bulunur, bu da günlük önerilen tüketim miktarınızın %15’ini karşılar.

 

Ayrıca, avokado potasyum, B ve K vitamini gibi bileşikler bakımından zengindir ve çoğu meyvenin aksine, avokado özellikle kalp sağlığına zararı olmayan tekli doymamış yağlar bakımından da zengindir.

Ek olarak, avokado mükemmel bir lif kaynağıdır. Avokadodaki 17 gram karbonhidratın 13 gramı liflerden oluşur.

 Avokado

Araştırmalar avokado tüketmenin iltihaplanmayı azalttığını, kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ve yemeklerden sonra tokluk hissini güçlendirdiğini ortaya çıkarmıştır.

 

Özetle: Orta boyutlu bir avokado günlük önerilen magnezyum tüketim miktarının %15’ini karşılar. Avokado, iltihaplanmayı ve kolesterol seviyelerini azaltmanın yanı sıra tokluk hissini güçlendirir ve birçok farklı vitamin ve minerali de içerir.

 

4- Kuruyemişler

 

Kuruyemişler besleyici ve lezzetlidir.

 

Badem, kaju ve Brezilya fıstığı gibi kuruyemişler magnezyum bakımından zengin kuruyemiş türleridir.

 

Örneğin, 28 gramlık bir porsiyon kaju, 82 mg magnezyum veya önerilen tüketim miktarınızın %20'sini içerir.

 

Çoğu kuruyemiş aynı zamanda iyi bir lif ve tekli doymamış yağ kaynağıdır. Ayrıca, kuruyemişlerin diyabetli kişilerde kan şekeri ve kolesterol seviyelerini iyileştirdiği düşünülmektedir.

 

Brezilya fıstığı selenyum bakımından son derece zengindir. Sadece iki Brezilya fıstığı bu mineral için önerilen günlük tüketim miktarının %100'ünden fazlasını karşılar.

 Kuruyemiş

Ek olarak, kuruyemişler anti-enflamatuardır, kalp sağlığı için faydalıdır ve atıştırmalık olarak yenildiğinde iştahı azaltabilirler.

 

Özetle: Kaju, badem ve Brezilya fıstığı magnezyum bakımından zengindir. Tek porsiyon kaju önerilen günlük tüketim miktarının %20’sini karşılar.

 

4- Baklagiller

 

Baklagiller mercimek, fasulye, nohut, bezelye ve soya fasulyesi gibi bitkileri içeren vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin kategorisidir.

 

Magnezyum da dâhil olmak üzere birçok farklı besin maddesi bakımından çok zengindirler.

 

Örneğin, 1 bardak pişmiş siyah fasulye, 120 mg magnezyum içerir ve önerilen günlük tüketim miktarınızın %30'unu karşılar.

 

Ayrıca, baklagiller potasyum ve demir bakımından zengindir.

 

Baklagiller vegan ve vejetaryenler için önemli bir protein kaynağıdır.

 Baklagiller

Baklagiller lif bakımından zengindir ve düşük glisemik indekse (GI) sahiptirler. Bu yüzden, baklagiller kolesterolü düşürebilir, kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

 

Natto ismi ile bilinen bir tür fermente soya fasulyesi ürünü, kemik sağlığı için son derece önemli olan K2 vitamininin en iyi kaynaklarından biri olarak kabul edilir.

 

Özetle: Baklagiller magnezyum bakımından zengin gıdalardır. Örneğin, 1 porsiyon (170 gram) siyah fasulye önerilen günlük tüketim miktarının %30'unu içerir.

 

5- Tofu

 

Tofu yüksek miktarda protein içerdiği için veganlar ve vejeteryanlar için vazgeçilemez bir yiyecektir. Soya fasulyesi sütünün yumuşak beyaz lorlara preslenmesi ile yapılır.

 

100 gramlık bir porsiyon tofu, 10 gram protein içermenin yanı sıra, kalsiyum, demir, manganez ve selenyum için önerilen günlük tüketim miktarının yaklaşık %10’unu karşılar.

 Tofu

Ayrıca, bazı araştırmalar, todu tüketmenin atardamarlarınızı kaplayan hücreleri koruyabileceğini ve mide kanseri riskinizi azaltabileceğini keşfetmiştir.

 

Özetle: Bir porsiyon tofu magnezyum için önerilen günlük tüketim miktarınızın %10’unu karşılamanın yanı sıra, iyi bir protein kaynağıdır.

 

6- Çekirdekler ve Tohumlar

 

Çekirdekler ve tohumlar inanılmaz derecede sağlıklıdır.

 

Keten, ve chia tohumları ve kabak çekirdeği dâhil olmak üzere birçoğu yüksek miktarda magnezyum içerir.

 

1 porsiyon (28 gram) kabak çekirdeğinde 150 mg magnezyum bulunur.

 

Bu, önerilen günlük magnezyum tüketim miktarının %37’sine tekabül eder.

 Çekirdek ve Tohum

Ayrıca, tohumlar ve çekirdekler demir, doymamış yağ ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

 

Dahası, bu besinler lif bakımından son derece yüksektir. Tohumlardaki ve çekirdeklerdeki karbonhidratın neredeyse tamamı liflerden gelir.

 

Ayrıca, bu besinler, hücrelerimizi metabolizma sırasında üretilen zararlı serbest radikallerden koruyan antioksidanları içerirler.

 

Keten tohumunun kolesterolü düşürdüğü ve göğüs kanserine karşı faydalı olabileceği de keşfedilmiştir.

 

Özetle: Çoğu tohum ve çekirdekler magnezyum bakımından zengindir. 28 gramlık 1 porsiyon kabak çekirdeği günlük önerilen tüketim miktarının %37’sini karşılar.

 

7- Tam Tahıllar

 

Tahıllar arasında buğday, yulaf ve arpanın yanı sıra karabuğday ve kinoa gibi psödocerealler da bulunur. 

 

Tam tahıllar magnezyum da dâhil olmak üzere birçok besin için mükemmel kaynaklarıdır.

 

28 gramlık bir porsiyon kuru karabuğday, önerilen günlük tüketim miktarının %16’sını karşılar.

 

Tam tahıllar B vitaminleri, selenyum, manganez ve lif gibi vitamin ve mineraller bakımından zengindir.

 

Kontrollü araştırmalarda tam tahılların iltihaplanmayı ve kalp hastalığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

 

Karabuğday ve kinoa gibi psödocerealler protein ve antioksidanlar bakımından mısır ve buğday gibi geleneksel tahıllara kıyasla daha yüksektir.

 

Dahası, tam tahıllar gluten içermezler, bu nedenle çölyak hastalığı veya gluten alerjisi olan kişiler de bunlardan yararlanabilir.

 

Özetle: Tam tahıllar birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. 28 gramlık bir porsiyon karabuğday, Önerilen günlük magnezyum tüketim miktarının %16’sını karşılar.

 

8- Yağ Oranı Yüksek Balıklar

 

Somon, uskumru ve halibut gibi birçok balık türü magnezyum bakımından zengindir.

 

Yarım fileto (178 gram) somon, 53 mg magnezyum içerir. Bu da önerilen günlük tüketim miktarının %13'üne eşittir.

 

Ayrıca, somon, 39 gram protein içerir.

 

Ayrıca, balıklar potasyum, selenyum, B vitaminleri gibi besinler bakımından zengindir.

 

Yağ oranı yüksek balıkları tüketmek, başta kalp hastalığı olmak üzere birkaç kronik hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

 

Bu faydar, balık etinin yüksek miktarda omega-3 içermesine bağlanmıştır.

 

Özetle: Balık eti son derece besleyici bir yiyecektir ve magnezyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Yarım fileto somon günlük megnezyum ihtiyacının %13’ünü karşılar.

 

9- Muz

 

Muz dünyanın her yerinde popüler bir meyvedir.

 

Muz, kalp hastalığı riskini azaltması ve tansiyonu düşürmesi ile bilinen, potasyum bakımından zengindir. 

 

Ayrıca, muz magnezyum bakımından da zengindir. Büyük bir muz 37 mg magnezyum içerir ve günlük ihtiyacınızın %9’unu karşılar.

 

Ek olarak, muz C vitamini, B6 vitamini, manganez ve lif gibi besinler için de iyi bir kaynaktır.

 

Olgun muzlar şeker ve karbonhidrat bakımından diğer meyvelere kıyasla daha yüksektir, bu nedenle diyabetli insanlar için uygun olmayabilirler.

 

Bununla birlikte, olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratların büyük bir kısmı sindirilmeyen ve emilmeyen dirençli nişastadır.

 

Dirençli nişasta kan şekeri seviyelerini düşürebilir, iltihabı azaltabilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

 

Özetle: Muz birkaç vitamin ve mineral bakımından zengindir. Büyük bir muz günlük magnezyum ihtiyacınızın %9’unu karşılar.

 

10- Yeşil Yapraklı Bitkiler

 

Yeşil yapraklı bitkiler son derece sağlıklıdır ve birçoğu magnezyum bakımından zengindir.

 

Lahana, ıspanak, şalgam ve hardal bitkisi gibi yeşillikler yadsınamayacak miktarda magnezyum içerir.

 

Örneğin, 1 porsiyon ıspanak 157 mg magnezyum içerir. Bu, günlük ihtiyacınızın %39’unu karşılar.

 

Ayrıca, yeşil yapraklı bitkiler, demir, manganez ve A, C ve K vitaminleri de dâhil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin mükemmel bir kaynağıdır.

 Yeşil Yapraklı Bitkiler

Ek olarak, yeşil yapraklı bitkiler, hücrelerinizi hasardan koruyarak kanser riskinizi azaltan birçok besin maddesini de içerir.

 

Özetle: Yeşil yapraklı bitkiler magnezyum da dâhil olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. 180 gramlık bir porsiyon pişmiş ıspanak günlük ihtiyacınızın %39’unu karşılar.

 

Sonuç Olarak

 

Magnezyum vücut sağlığı için son derece önemli olmasına rağmen birçok kişinin yeterince tüketmediği bir mineraldir.

 

Neyse ki, magnezyum bakımından zengin olan birçok lezzetli yiyecek vardır.

 

Sağlıklı kalmak için diyetinizin dengeli olduğundan ve yukarıda listelediğimiz yiyecekleri yeterince tükettiğinizden emin olun.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.