Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Kolajen Eksikliği Nasıl Belli Olur?
18.04.2023

Kolajen Eksikliği Nasıl Belli Olur?

Kolajen Eksikliği Nasıl Belli Olur?

İnsan vücudunda en çok bulunan protein çeşidi olan kolajen, vücudun tamamında etkili bir maddedir. Özellikle deride ve yumuşak dokularda etkinliği büyük farklar yaratan kolajenin eksikliği çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Diş etinden yüze, tırnaktan saça pek çok yerde etkinliği olan kolajenin eksikliğinde vücudunuzda fark edebileceğiniz değişiklikleri ise şöyle sıralamak mümkündür:

  • Tırnaklarda incelme ve tırnak uzamasının uzun sürmesi
  • Saçlarda kuruluk ve dökülme
  • Diş etinde hassasiyet ve kanama
  • Diş çürümesi
  • Ciltte kuruluk ve matlık
  • Ciltte kırışıklık oluşumu
  • Selülit
  • Ciltte sarkma
  • Enerji kaybı
  • Yorgunluk

Kolajen

Kolajen Eksikliği Varsa Ne Yemeli?

Kolajen, vücutta yeterli miktarda üretilemediğinde, eksiklik baş göstermektedir. Bu durumu gidermenin pek çok yolu bulunmaktadır. Bunlardan ilki, besin takviyesi ile kolajen üretimini hızlandırmaktır. Daha genç ve güzel bir cilt için, kolajen üretimini hızlandırmanıza yardımcı olacak besinler ise şöyledir:

  • Balık, kolajen desteği bakımından oldukça zengindir. Ayrıca güçlü bir protein kaynağıdır.
  • Sığır, tavuk ve hindi eti, kolajen desteği için tüketilebilecek besinlerdir.
  • İlikli kemik suyu hem kolajen üretimini hızlandırmanıza hem de vücut işleyişinizin daha düzenli olmasına yardımcı olacak bir öğedir. Üstelik doğrudan içebileceğiniz gibi dilediğiniz yemeğin içerisine ekleyerek de tüketebilirsiniz.
  • Yumurta içerisindeki aminoasitler, kolajen üretiminde görev almaktadır.
  • Kırmızı renkli tüm meyve ve sebzeler, kolajen üretimini hızlandırmaktadır.

  • Böğürtlen
  • Ahududu
  • Çilek
  • Kiraz
  • Elma
  • Pancar
  • Kırmızı biber
  • Domates
  • Yaban Mersini
  • Kükürt veya diğer adıyla sülfür içeren tüm besinler, vücutta kolajen üretimi desteklemektedir.

  • Pırasa
  • Karnabahar
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Brokoli
  • Lahana
  • Brüksel lahanası
  • Vücudunuzun kolajen üretmesi, tek başına yeterli değildir. Ayrıca emiliminin de düzgün olması oldukça önemlidir. Bu nedenle, süreci hızlandıracak ve daha verimli hale getirecek besin takviyeleri de kullanılmalıdır. Bunlar arasında C vitamini içeren besinler hem kolajen üretimini hem bağışıklık sistemini hem de kolajenin emilimini desteklediği için, mutlaka tüketilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

  • Limon
  • Portakal
  • Mandalina
  • Greyfurt
  • Maydanoz

Kolajen Kaybı Neden Olur?

Kolajen üretiminin yavaşlamasındaki temel etmen, yaş alımıdır. Vücut yaşlandıkça, yalnızca kolajen değil, pek çok önemli bileşenin üretimi yavaşlar. Ortalama olarak 20’li yaşlardan itibaren, kolajen sentezi yavaşlamaya başlar. 40’lı yaşlarda ise artık vücuttaki kolajen seviyesi, cildi toparlamaya yetmeyecek noktaya gelmektedir. Öte yandan, kolajen kaybı ve eksikliğine yol açan farklı etmenlerden de söz etmek mümkündür.

Sağlıksız Beslenme: Düzenli olarak protein alımının olmadığı ve sık sık karbonhidratın tüketildiği beslenme şekillerinde, kolajen üretimi için gerekli unsurlar, vücuda giremez. Bu durum hem kolajen sentezini yavaşlatır hem de vücudun kendisini yenilemesini zorlaştırır. Bu nedenle, beslenme düzeninizde kırmızı meyvelere; balık, hindi, tavuk gibi beyaz etlere, lahana ve brokoliye yer vermek oldukça önemlidir.

Sigara Kullanımı: Sigara, yalnızca kolajen miktarını değil, bedenin tümünde bulunan hücrelerin yenilenme hızını da doğrudan etkilemektedir. Uzun yıllar sigara kullanmak bir yandan kolajen üretimini yavaşlatmakta diğer yandan ise insan ömrünü hızlı bir şekilde kısaltmaktadır.

Alkol Kullanımı: Uzmanlar, düzenli olarak şarap tüketildiğinde vücudun ihtiyaçlarında herhangi bir azalma olmadığını ve hatta daha iyi bir işleyişe sebep olduğunu belirtmektedir. Fakat, vücudun ihtiyacı olandan fazlasını tüketmek, sık sık alkol almak vücut düzenini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Karaciğer üzerindeki değişimleri gözle görünür biçimde olan alkol kullanımı, aynı zamanda cildinizin daha erken yaşlanmasına da sebep olmaktadır.

C Vitamini Eksikliği: Vitaminler arasında, hakkında en çok şey bilinen C vitaminidir. Çünkü bağışıklık sisteminden hücre yenilenmesine, kolajen emiliminden cilt güzelliğine pek çok alanda etkisi bulunduğu bilinen bir vitamin türüdür. C vitamini, üretilen kolajenin emilimi için oldukça kritiktir. Vücudunuz, yeterli hızda ve miktarda kolajen üretse de eğer C vitamini eksikliğiniz bulunuyorsa, emilim gerçekleşmeyecektir. Bu durum da tıpkı kolajen eksikliğinde olduğu gibi diş eti rahatsızlıkları, saç dökülmeleri ve erken yaşlanma belirtilerini gözlemlemeniz olasıdır.

Stres: Pek çok hastalığın temelinde yatan sebep sıkça strese maruz kalmaktır. Vücut, stresle baş edebilmek için, farklı yöntemler kullanır. Strese maruz kalmanın; sivilce, yara, ağrı gibi tüm yaşamınızı etkileyen bazı sonuçları vardır. Ayrıca saç sökülmesi ve erken yaşlanma belirtileri de fazla stres yaşıyor olmanın, olumsuz getirileri arasındadır. Cildinizde, saç derinizde ve yüzünüzde gördüğünüz kuruluk, cansızlık, matlık ve kırışıklıklar, stres sebebiyle vücudunuzun kolajen üretimini, tam anlamıyla gerçekleştirememesinin sonucu olabilir.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajenin, kabaca dokuların bir arada olmasını sağlayan bir protein çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Yunanca “kolla” kelimesinden türeyen ve dilimize geçen bu sözcük, tutkal anlamını taşımaktadır. Çünkü kolajen denilen madde, tam anlamıyla bir tutkal gibi bağ dokuları birbirine kenetler. Bu durum özellikle cildin daha esnek, daha nemli ve daha sıkı görünmesine olanak tanır. Kolajen üretimi yavaşladığında veya durduğunda, takviye alınmadığı takdirde; diş dökülmesi, diş eti kanaması, diş eti hassasiyeti, tırnak kırılmaları, saç dökülmesi ve daha pek çok sorun sizi beklemektedir.

Kolajen Takviyesi Nereden Alınır?

Kolajen takviyesi için en önemli unsur, beslenmedir. Vücudunuza doğrudan kolajen takviyesi yapsanız dahi, beslenmenize dikkat etmediğiniz müddetçe bunun etkilerini görebilmeniz pek mümkün değildir. Kolajen takviyeleri hem tek başlarına hem de farklı vitamin ve minerallerle sunulabilmektedir. Narecza’nın kolajen takviyesi yelpazesi içerisinde, güvenilir ve kalitesi kullanıcılar tarafından onaylanmış markaların ürünleri bulunmaktadır. Cildinizin daha sıkı görünmesi, saçlarınızın daha güçlü olması ve sayısız pek çok faydayı elde edebilmek için, Narecza ile iş birliği yapan markaların ürünlerini satın alabilirsiniz. Kullanıcıların sıkça tercih ettiği kolajen takviyeleri ise şöyledir:

  • Nutraxin Collagen Hidrolize Kolajen 30 Tablet: Günlük olarak kullanılabilen Nutraxin kolajen takviyesi tabletlerinin her birinde; biotin, çinko, balık kolajeni, tip 1 kolajen hyalüronik asit ve c vitamini bulunmaktadır.

 

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

Devamını Oku
14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.