Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Hindistan Cevizi Yağının 10 Muhteşem Faydası!
08.07.2021

Hindistan Cevizi Yağının 10 Muhteşem Faydası!

Hindistan cevizi yağı genellikle süper gıda olarak pazarlanmaktadır.

Hindistan cevizi yağındaki eşsiz yağ asitlerinin kombinasyonu, yağ kaybı, kalp sağlığı ve beyin fonksiyonunu artırmak gibi sağlığınız üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

İşte Hindistan cevizi yağının 10 faydası:

1- Sağlıklı Yağ Asitleri İçerir



Hindistan cevizi yağı bazı doymuş yağlarda yüksektir. Bu yağlar, diğer diyet yağlarının çoğuna kıyasla vücutta farklı etkilere sahiptir.

Hindistancevizi yağındaki yağ asitleri, vücudunuzun yağ yakmasını destekleyebilir ayrıca bedeninize ve beyninize hızlı enerji sağlayabilir. Ayrıca kanınızdaki HDL (iyi) kolesterolü yükseltir ve bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Diyet yağlarının çoğu, uzun zincirli trigliseritler (LCT'ler) olarak kategorize edilirken, hindistancevizi yağı, daha kısa yağ asidi zincirleri olan bazı orta zincirli trigliseritler (MCT'ler) içerir.

Orta zincirli trigliseritleri yediğinizde, doğrudan karaciğerinize gitme eğilimindedirler. Vücudunuz onları hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanır veya ketonlara dönüştürür.

Ketonlar, beyniniz için güçlü faydalara sahip olabilir ve araştırmacılar epilepsi, Alzheimer hastalığı ve diğer durumlar için bir tedavi yöntemi olarak ketonları araştırmaktadırlar.

Hindistan Cevizi Yağı

Özet

Hindistan cevizi yağı, vücudunuzun diğer yağların çoğundan farklı şekilde metabolize ettiği bir yağ türü olan MCT'lerde (orta zincirli trigliseritlerde) yüksektir.

MCT'ler (orta zincirli trigliseritler), hindistancevizi yağının sağlık faydalarının çoğundan sorumludur.

2- Kalp Sağlığını Artırabilir



Hindistancevizi, sağlık bilincine sahip insanların ana tüketiciler olduğu Batı dünyasında nadir görülen bir besindir.

Ancak, dünyanın bazı bölgelerinde, hindistancevizi insanların nesillerdir tüketmeye devam ettiği temel bir besin maddesidir.

Örneğin, 1981'de yapılan bir araştırma, Güney Pasifik'teki bir ada zinciri olan Tokelau nüfusunun, kalorilerinin %60'ından fazlasını hindistancevizinden sağladığını göstermiştir.

Araştırmacılar sadece genel sağlığın iyi olduğunu değil, aynı zamanda çok düşük kalp hastalığı oranlarını da bildirmişlerdir.

Papua Yeni Gine'deki Kitavan halkı da yumrular(yer altında yetişen bir bitki), meyveler ve balıkların yanı sıra çok fazla hindistancevizi yemekte ve çok az felç ya da kalp hastalığına sahip olmaktadırlar.

Özet

Dünyanın dört bir yanındaki birçok topluluk, nesiller boyunca önemli miktarda hindistancevizi yiyerek gelişmiştir ve araştırmalar, bu toplulukların kalp sağlıklarının oldukça iyi olduğunu göstermektedir.

3- Yağ Yakımına Destek Olabilir



Obezite, günümüzde Batı dünyasını etkileyen en büyük sağlık sorunlarından biridir.

Bazı insanlar obezitenin, sadece birinin ne kadar kalori aldığıyla ilgili olduğunu düşünürken, bu kalorilerin kaynağı da önemlidir. Çünkü farklı gıdalar vücudunuzu ve hormonlarınızı farklı şekillerde etkiler.
Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler (orta zincirli trigliseritler), uzun zincirli yağ asitlerine kıyasla vücudunuzun yaktığı kalori sayısını artırabilir.

Bir çalışma, günde 15-30 gram MCT(orta zincirli trigliserit) yemenin 24 saatlik enerji harcamasını %5 artırdığını buldu.

Ancak, bu çalışmalar özellikle hindistancevizi yağının etkilerini araştırmamıştır. Hindistan cevizi yağının yaklaşık sadece %14'ünü oluşturan laurik asitler hariç MCT'lerin(orta zincirli trigliseritlerin) sağlık üzerindeki etkilerini incelemişlerdir.

Şu anda hindistancevizi yağı tüketmenin harcadığınız kalori miktarını artıracağına dair güçlü bir kanıt yoktur.

Hindistan cevizi yağının çok yüksek kalorili olduğunu ve çok miktarda tüketildiğinde kolayca kilo alımına yol açabileceğini unutmayın.

Özet

Yapılan araştırma, MCT'lerin(Orta Zincirli Trigliseritlerin) 24 saat boyunca yakılan kalori sayısını %5'e kadar artırabildiğini belirtiyor. Ancak, hindistancevizi yağının kendisi aynı etkiye sahip olmayabilir.

4- Antimikrobiyal (Mikrop Öldürücü) Etkileri Olabilir



Laurik asit, hindistancevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50'sini oluşturur.

Vücudunuz laurik asidi sindirdiğinde monolaurin adı verilen bir madde oluşturur.

Hem laurik asit hem de monolaurin, bakteri virüs ve mantar gibi zararlı mikropları öldürebilir.

Örneğin, test tüpü çalışmaları, bu maddelerin staph enfeksiyonlarına neden olan Staphylococcus aureus bakterisini ve insanlarda yaygın bir maya enfeksiyonu kaynağı olan Candida albicans mayasını öldürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Hindistan Cevizi Yağı
Araştırmacılar kanıtları zayıf bulsa da, hindistancevizi yağının gargara olarak kullanılmasının – yağ çekme ya da yağ gargarası adı verilen bir süreç – ağız hijyenine fayda sağladığına dair bazı kanıtlar da mevcuttur.

Hindistan cevizi yağının soğuk algınlığı veya diğer iç enfeksiyon riskinizi azalttığına dair bir kanıt yoktur.

Özet

Hindistan cevizi yağını gargara olarak kullanmak ağız enfeksiyonlarını önleyebilir ancak daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

5- Açlığı Azaltabilir



MCT'lerin (orta zincirli trigliseritlerin) ilginç bir özelliği, açlığı azaltabilmeleridir.

Bu, vücudunuzun yağları metabolize etme şekliyle ilgili olabilir, çünkü ketonlar kişinin iştahını azaltabilir.

Bir çalışmada, 6 sağlıklı erkek farklı miktarlarda MCT ve LCT yemiştir. En çok MCT'yi yiyenler günde daha az kalori tüketmişlerdir.

14 sağlıklı erkekte yapılan bir başka çalışma, kahvaltıda en çok MCT yiyenlerin öğle yemeğinde daha az kalori aldığını bildirmiştir.

Bu çalışmalar küçük çaplıydı ve çok kısa bir zaman ölçeğine sahipti. Bu etki uzun vadede devam ederse, birkaç yıl içinde vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

Hindistan cevizi yağı, MCT'lerin en zengin doğal kaynaklarından biri olmasına rağmen, hindistancevizi yağı alımının diğer yağlardan daha fazla iştahı azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur.

Aslında, bir çalışma hindistancevizi yağının MCT yağından daha az doyurucu olduğunu bildirmektedir.

Özet

MCT'ler iştahı önemli ölçüde azaltabilir ve bu da uzun vadede vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir.

6- Nöbetleri Azaltabilir



Araştırmacılar şu anda çeşitli bozuklukları tedavi etmek için karbonhidratta çok düşük ve yağda yüksek olan ketojenik diyeti incelemektedirler.

Bu diyetin en iyi bilinen terapötik (tedavi edici) kullanımı, çocuklarda ilaca dirençli epilepsiyi tedavi etmektir. Bu diyet, epilepsili çocuklarda, hatta birden fazla ilaç türüyle başarılı olamayanlarda bile nöbet oranını önemli ölçüde azaltır. Ancak araştırmacılar neden olduğundan emin değiller.
Hindistan Cevizi Yağı
Karbonhidrat alımını azaltmak ve yağ alımını artırmak, kandaki keton konsantrasyonlarının büyük ölçüde artmasına neden olur.

Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler karaciğerinize taşındığı ve ketonlara dönüştüğü için, sağlık uzmanları, ketozisi tetiklemek ve epilepsiyi tedavi etmeye yardımcı olmak için MCT'leri ve daha verimli bir karbonhidrat ödeneği içeren modifiye bir keto diyeti kullanabilir.

Özet

Hindistan cevizi yağındaki MCT'ler, epilepsili çocuklarda nöbetleri azaltmaya yardımcı olabilecek keton cisimlerinin kan konsantrasyonunu artırabilir.

7- HDL (İyi) Kolesterolü Yükseltebilir



Hindistan cevizi yağı, vücudunuzdaki HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artıran doğal doymuş yağlar içerir. Ayrıca LDL (kötü) kolesterolü daha az zararlı bir yapıya dönüştürmeye yardımcı olabilir.

HDL'yi artırarak, birçok uzman hindistancevizi yağının diğer birçok yağa kıyasla kalp sağlığını artırabileceğine inanmaktadır.

40 kadında yapılan bir çalışmada, hindistancevizi yağı, soya fasulyesi yağına kıyasla HDL'yi artırırken toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürdü. 116 yetişkin üzerinde yapılan bir başka çalışma, hindistancevizi yağı içeren bir diyet programının ardından koroner arter hastalığı olan kişilerde HDL (iyi) kolesterol düzeylerini yükselttiğini göstermiştir.

Özet

Birkaç çalışma, hindistancevizi yağının, iyileştirilmiş metabolik sağlık ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olan HDL (iyi) kolesterolün kan seviyelerini yükseltebileceğini göstermiştir.

8- Cildinizi, Saçınızı Ve Dişlerinizi Koruyabilir



Hindistan cevizi yağının tüketmekle(yemekle) ilgisi olmayan birçok kullanımı vardır.

Birçok insan, bunu cilt ve saç sağlığını ve görünümünü iyileştirmek için kozmetik amaçlı kullanmaktadır.
Hindistan Cevizi Yağı
Araştırmalar hindistancevizi yağının kuru cildin nem içeriğini iyileştirebileceğini ve egzama semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.

Ayrıca, Hindistan cevizi yağı saç hasarına karşı koruma sağlayabilir. Bir çalışma, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık %20'sini engelleyerek zayıf bir güneş koruyucu olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

Ağız çalkalama suyu gibi ağzınızda hindistancevizi yağını çalkalamayı içeren yağ gargarası, ağızda bulunan bazı zararlı bakterileri öldürebilir. Bu, diş sağlığını iyileştirebilir ve ağız kokusunu azaltabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Özet

İnsanlar hindistancevizi yağını ciltlerine, saçlarına ve dişlerine uygulayabilirler. Araştırmalar, cilt nemlendiricisi olarak işe yaradığını, cilt hasarına karşı koruduğunu ve ağız sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir.

9- Alzheimer Hastalığında Beyin Fonksiyonunu (İşlevini) Artırabilir



Alzheimer, akıl hastalığının (bunamanın) en yaygın nedenidir. Genellikle yaşlı yetişkinleri etkilemektedir.

Bu durum beyninizin enerji için glikoz kullanma yeteneğini azaltır.

Araştırmacılar, ketonların, Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmak için bu sorunlu beyin hücreleri için alternatif bir enerji kaynağı sağlayabileceğini öne sürmüşlerdir.

2006'da yapılan bir araştırmanın yazarları, MCT'lerin daha hafif Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini bildirmiştir.

Yine de araştırma hala başlangıç aşamasındadır ve hindistancevizi yağının bu hastalıkla savaştığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Özet

Önceki çalışmalar, MCT'lerin kandaki keton seviyelerini artırabileceğini ve potansiyel olarak Alzheimer semptomlarını hafifletebileceğini düşündürmektedir. Yine de, daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.

10- Zararlı Karın Yağını Azaltmaya Yardımcı Olabilir



Hindistan cevizi yağındaki bazı yağ asitleri iştahı azaltıp yağ yakımını artırabileceğinden kilo vermenize de yardımcı olabilir.

Karın yağı veya visseral yağ, karın boşluğuna ve organlarınızın etrafına yerleşir. MCT'ler, LCT'lere kıyasla göbek yağını azaltmada özellikle etkili görünmektedir.

En zararlı tür olan karın yağı, birçok kronik hastalıkla bağlantılı olabilmektedir.

Bel çevresi, karın boşluğundaki yağ miktarı için kolay ve doğru bir işarettir.

Abdominal obezitesi olan 40 kadında yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı tüketenlerin hem Vücut Kitle İndeksi (BMI) hem de bel çevresinde önemli bir azalma olduğu görülmüştür

Bu arada, obezitesi olan 20 erkekte 4 haftalık bir çalışma, günde 2 yemek kaşığı (30 mL) hindistancevizi yağı tükettikten sonra bel çevresinde 1.1 inç (2.86 cm) azalma kaydedilmiştir.

Hindistan cevizi yağının kalorisi hala yüksektir, bu yüzden onu tedbirli kullanmalısınız.

Diğer yemeklik yağlarınızın bir kısmını hindistancevizi yağı ile değiştirmek kilo vermede küçük bir fayda sağlayabilir, ancak kanıtlar genel olarak tutarsızdır.

Sonuç

Hindistan cevizinden elde edilen yağın sağlığınız için ortaya çıkan bir takım faydaları vardır.

Bundan en iyi şekilde yararlanmak için rafine edilmiş versiyonlar yerine organik, saf hindistancevizi yağı seçtiğinizden emin olun.

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.