Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Biotinin Saça Faydaları Nelerdir? Saç Uzatır mı?
26.05.2021

Biotinin Saça Faydaları Nelerdir? Saç Uzatır mı?

H vitamini olarak da bilinen biotin; suda çözünebilen ve B vitamini ailesinin bir parçası olan bir vitamindir.

 

Vücudunuz bazı besin maddelerini enerjiye çevirirken biotine ihtiyaç duyar. Ayrıca, biotin saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın sağlığında da önemli bir role sahiptir. 

 

Eğer yeterince biotin tüketmiyorsanız, saç dökülmesiveya kurdeşen gibi şikâyetleriniz ortaya çıkabilir. Fakat genellikle biotin eksikliği nadirdir, çünkü çoğu zaman günlük diyetinizden elde ettiğiniz biotin miktarı sağlık faydalarından yararlanabilmeniz için yeterlidir. 





 

Yine de, birçok insan daha fazla biotin tüketmenin sağlıkları için daha yararlı olacağı umudu ile besin takviyesi kullanıyor.

 

Yazımızın devamında diyetinize nasıl daha fazla biotin ekleyebileceğinizi, biotin takviyesi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve olası yan etkilerinden bahsettik.

 

Bilimsel Araştırmalara Göre Biotinin Saç Uzaması Üzerindeki Etkisi

 

Keratin saçınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı oluşturan temel bir proteindir. Biotinin vücudunuzun keratin altyapısını iyileştirdiği açıktır. Ancak bunun ötesinde, araştırmacılar biotinin saç veya cilt bakımındaki rolünün ne olduğundan emin değil.

 

Ne yazık ki, biotinin - saç uzaması üzerindeki etkisini inceleyen sınırlı sayıda bilimsel araştırma var. Ayrıca, biotin tüketiminin saç uzaması üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu kanıtlayan sınırlı sayıda araştırma var. 

 

Yapılan araştırmalarda kullanılan besin takviyelerinde biotin diğer bileşenler ile beraber bulunduğu için, biotinin saç uzaması üzerindeki etkisi kesin değildir. Kullanılan besin takviyelerinde sadece biotin bulunmadığından, bu takviyelerin saç uzamasındaki olumlu etkileri sadece biotine atfedilemez.

 

Örneğin, 2015’de yapılan bir araştırmaya göre, seyrekleşen saçları olan kadınlara 90 gün boyunca biotin ve diğer bileşenleri içeren bir besin takviyesi verildi.

 

Çalışmanın başında ve sonunda, kafa derisindeki etkilenen bölgelerin dijital görüntüleri çekildi. Ayrıca, her katılımcının saçı yıkandı ve dökülen tüyler sayıldı.

 

Araştırmada, bu takviyeyi kullanan kadınların saç dökülmesinden etkilenen bölgelerde önemli miktarda saç büyümesi yaşadığını ve saç dökülmelerinin azaldığını keşfetti. 

 

Aynı araştırmacı tarafından 2012 yılında yapılan başka bir araştırmada yakın sonuçlara ulaşıldı. Katılımcılar 90 ila 180 gün arasında saç uzamasında ve kalitesinde iyileşme gözlemlediler.

 

Önerilen Günlük Tüketim Miktarı

 

Biotin eksikliği nadir olduğundan, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi günlük bir tüketim miktarı önermemiştir. Tüketmeniz gereken miktar yaşınıza, cinsiyetinize ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 

 Biotin

Bunun yerine, uzamanlar aşağıda verilen kılavuzu takip etmeyi öneriyor. 10 yaşından büyük her birey günlük 30 ila 100 mikrogram arası biotin tüketmelidir. 

  • 0 ila 3   Yaş Arası: 10 ila 20 mikrogram 

 

  • 4 ila 6   Yaş Arası: 25 mikrogram

 

  • 7 ila 10 Yaş arası: 30 mikrogram

 

Ayrıca, hamile ve emziren kadınlar daha çok biotine ihtiyaç duyabilir. 

 

Ne kadar biotin tüketmemiz gerektiğini öğrenmek istiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz biotin tüketiminizi sağlıklı bir şekilde arttırabilmeniz için size rehberlik edecektir.

 

Önerilen biotin tüketiminize ulaşmak için diyetinizi değiştirebilirsiniz veya biotin takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz. 

 

Biotin Bakımından Zengin Yiyecekler

 

Muhtemelen tükettiğiniz yiyeceklerden yeterli seviyede biotin alıyorsunuzdur. Ancak biotin alımınızı artırmak istiyorsanız, diyetinize daha fazla biotin bakımından zengin yiyecek ekleyebilirsiniz. Bu yiyeceklerden bazıları:

 

  • Sakatat olarak tabir edilen karaciğer veya böbrek gibi organ etleri

 

  • Yumurta sarısı

 

  • Badem, yer fıstığı ve ceviz gibi yemişler

 

  • Soya fasulyesi ve diğer baklagiller

 

  • Kepekli tahıllar

 

  • Muz

 

  • Karnabahar

 

  • Mantar

 

Isı biotinin etkinliğini düşürebilir, bu yüzden pişirilmemiş yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

 Biotin

Biotin miktarı yiyecekten yiyeceğe de değişebilir, bu nedenle mümkün olduğunda beslenme bilgilerini okuduğunuzdan emin olun. Bu, paranız için en fazla biotin içeren öğeleri seçmenize yardımcı olabilir.

 

Biotin İçeren Besin Takviyeleri





 

Eğer yeterince biotin tükettiğinizi düşünmüyorsanız, ya da biotin alımınızı arttırmak istiyorsanız, besin takviyeleri sizin için iyi bir seçenek olabilir. 

 

Biotin içeren besin takviyeleri reçetesiz olarak kapsül veya tablet formunda satılıyor.

 

Besin takviyesini güvendiğiniz bir tedarikçiden almak ve ürün ambalajını dikkatli bir şekilde okumak oldukça önemlidir. Çoğu kişi biotin takviyelerini yan etkilerle karşılaşmaksızın kullanabilir. Buna rağmen, bazı küçük yan etkiler mümkündür. Bu yan etkilerden bazıları:

 

  • Mide Bulanıklığı

 

  • Kramp

 

  • İshal

 

Besin takviyelerini yiyeceklerle beraber tüketmek yan etkilerini en aza indirgeyebilir. Ayrıca, besin takviyeleri herkes için değildir, bu yüzden herhangi bir takviyeyi kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanınızda fayda var. Doktorunuz size potansiyel riskler ve faydalar hakkında bilgi vermenin yanı sıra, uygun dozajınızı belirleyecektir. Doktorunuz aksi yönde bilgi vermediği sürece ambalaj üzerindeki bilgileri takip etmelisiniz.

 

Biotinin Diğer Faydaları

 

Saç büyümesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, biotin kanıtlanmış birkaç faydası vardır. Örneğin, biotin sağlıklı bir metabolizmayı destekleyen birkaç B vitamininden biridir. Biotin karbonhidratlardan gelen glikozu vücut için enerjiye dönüştürür ve normal vücut fonksiyonlarını yerine getirmede amino asitlere yardımcı olur.

 

Biotin:

 

  • İltihaplanmayı azaltır.

 

  • Zihinsel fonksiyonları iyileştirir.

 

  • Diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

 

  • İyi huylu kolesterolü arttırır ve kötü huylu kolesterolü azaltır.

 

Riskler ve Uyarılar

 

Daha fazla biotin bakımından zengin besin tüketmek herhangi bir risk teşkil etmez. Ancak, günlük rutininize besin takviyesi eklemeden önce her zaman doktorunuza danışmalısınız. 

 Biotin

Henüz biotinin diğer ilaçlarla etkileşime girip girmediği keşfedilmemiştir, ancak yine de doktorunuzun besin takviyesini diğer ilaçlarla beraber kullanabileceğinizi onaylaması gerekmektedir.

 

Ayrıca, doktorunuz size olası yan etkiler ve dozaj konusunda daha fazla bilgi sağlayabilir.

 

Biotin suda çözülebilir bir vitamin olduğundan doz aşımı yaygın değildir. Çünkü eğer almanız gerektiğinden fazla biotin tüketirseniz genelde vücudunuz fazla vitaminden idrar yolu ile kurtulacaktır. 





 

Eğer biotin alımınızı arttırdıktan sonra vücudunuzda döküntü gözlemlersiniz, doktorunuza danışın. Bu durum nadir olsa da, cilt döküntüsü biotin dozunuzu aştığınıza işaret edebilir.

 

Doktorunuz doz aşımı yaşayıp yaşamadığınızı saptayabilmek için aşağıdaki değerlerinizi kontrol edecektir.

 

  • Düşük C vitamini seviyeleri

 

  • Düşük B6 vitamini seviyeleri

 

  • Yüksek kan şekeri seviyeleri

 

  • İnsülin üretiminde düşüş

 

Eğer doktorunuz gereğinden fazla biotin tükettiğinizi doğrular ise dozajınızı düşürecektir.

 

Sonuçları Görmeniz Ne Kadar Sürecek?

 

Çoğu insan, birkaç ay boyunca alımlarını artırana kadar gözle görülür bir fayda görmez. En iyi sonuçlar için, besin takviyelerini düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.

 

Eğer gıda yolu ile biotin alımınızı arttırmak istiyorsanız, fark yaratacak kadar biotin alabilmeniz için günlük birkaç biotin bakımından yüksek yiyecek tüketmeniz gerekebilir. 

 

Eğer bir besin takviyesi kullanıyorsanız, takviyeyi düzenli bir şekilde kullanmanız oldukça önemlidir.

 

Günümüze kadar yapılan araştıralar sınırlı olsa da, biotinin yararlarını 90 gün kadar kısa bir süre içinde gözlemleyebilirsiniz.

 Biotin

Bu yararları saç uzamasında ve saç canlılığında iyileşmeyi içerir. Yüksek dozlu bir takviyeyi uzun süre kullanmak ulaşacağınız sonuçları iyileştirebilir.

 

Sonuç Olarak

 

Eğer saç seyrelmesi veya kelleşme yaşıyorsanız, biotin size yardımcı olabilir. Bazı araştırmalara göre biotin saç kalitesini arttırıcı etkiye sahiptir.

 

İhtiyacınız olan biotini hâlihazırda tükettiğiniz yiyeceklerden elde ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden, yol haritanızı doğru şekilde çizebilmek için doktorunuza danışın. Doktorunuzun verdiği dozaj tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun. 

 

Eğer besin takviyesini kullandıktan sonra normal olmayan semptomlarla karşılaşırsanız, kullanımı durdurun ve doktorunuza danışın.



Kaynak

Blog Son Eklenenler
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

18.01.2024
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?
Kışın Vitamin Takviyeleri: Hangi Vitaminleri ve Ne Kadar Almalıyız?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kışın vitamin takviyeleri, soğuk havalarında etkisiyle hastalanma riskinizi en az düzeye indirebilecek unsurların başında gelmektedir. Peki, hangi vitaminleri ne kadar ve ne oranda almalıyız? Detaylar yazımızın devamında...

18.01.2024
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!
Soğuk Hava Koşullarında Cilt Bakımı: Kış Aylarında Sağlıklı Bir Cilt İçin İpuçları!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış mevsimi, daha çok rüzgar, daha çok soğuk hava ve bunların etkisiyle düşük nem seviyeleri anlamına geliyor. Tüm bu etkilerle birlikte cilt sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Cildinizi soğuk havada koruyacak bakım önerileri yazımızın devamında...

18.01.2024
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!
Kuru Havada Nemlendirici Kullanımı: Kışın Cildi Nemlendirmenin Önemi!

Cilt & Vücut Bakımı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havadaki nem oranının düşmesi, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.  Kış aylarında nemlendirici kullanmanın önemi ve püf noktaları yazımızın devamında...

18.01.2024
En Çok Melatonin İçeren Besinler!
En Çok Melatonin İçeren Besinler!

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Melatonin, vücudun doğal olarak ürettiği bir hormondur. Uyku düzenini sağlamak gibi bir görevi yerine getirse de aslında birçok konuda faydası bulunuyor. Melatonin ve vücudunuza etkileri üzerine detaylı bilgi yazımızın devamında...

18.01.2024
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?
Makyaj Süngeri Nasıl Kullanılmalı ve Temizlenmeli?

Cilt & Vücut Bakımı

Makyaj süngeri makyaj ürünlerini daha kolay ve homojen bir şekilde uygulamak için kullanılan bir araçtır.  Makyaj süngerleri özellikle fondöten pudra allık ve kapatıcı gibi ürünlerin uygulanmasında sıklıkla kullanılır. Bu sebeple üzerinde bakteri ve mikrp birikimi söz konusudur. Cildiniz için makyaj süngeri kullanımı ve temizliği yazımızın devamında...

14.11.2023
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.